1297 – Италијански племић Франческино Грималди (Францесцхино) успоставио је у Монаку династију Грималди која је и данас на власти. Прерушен у калуђера Грималди је кришом ушао у тврђаву Монако која је била под влашћу Дјенове, а потом пустио унутра своје војнике и запосео тврђаву. Као Реније И (Раиниер) владао је до смрти 1314.

1324 – Умро је италијански истраживач Марко Поло (Марцо), најпознатији европски средњовековни путник. Године 1271. са 17 година кренуо је из Венеције ка Далеком истоку, а његови доживљаји, забележени у делу “Књига светских чудеса” (1298), касније познатом под називом “Милион”, подстакли су поморце европских земаља да крену у потрагу за морским путевима ка Далеком истоку. Претпоставка о његовом рођењу на Корчули заснива се на документу из 15. века по којем је породица Поло пореклом из Далмације.

1642 – Умро је италијански астроном, физичар и математичар Галилео Галилеј (Галилеи), чија су истраживања поставила темеље модерној механици и физици. Помоћу телескопа који је сам конструисао открио је Јупитерове сателите, Сатурнов прстен и пеге на Сунцу. Залагање за Коперников хелиоцентрични систем довело га је у сукоб с католичком црквом, па је његов рад од 1616. био под надзором Инквизиције.

1679 – Француски истраживач Робер Кавелије де ла Сал (Роберт Цавелиер, Салле) открио је водопаде Нијагаре.

1807 – Српски устаници су у Првом српском устанку заузели Калемегданску тврђаву у коју су се Турци склонили након заузимања Београда 12. децембра 1806. Београд је после 380 година поново постао престоница српске државе. Шест година касније, након слома устанка, Турци су поново освојили Београд.

1896 – Умро је француски писац Пол Верлен (Паул Верлаине), који је поезију обогатио новом музикалношћу, а лирски израз новим нијансама. Његова поема “Песничко умеће” (“Л’арт поетиqуе”) прихваћена је као манифест симболизма (“Романсе без речи”, “Галантне свечаности”, “Елегије”, “Мудрост”).

1923 – Након извештаја Репарационе комисије крајем 1922. да Немачка касни са испорукама угља на име ратне одштете Француској и Белгији, француске и белгијске трупе ушле су у Рурску област. Криза је споразумно решена средином 1924, а у јулу 1925. Французи су почели да евакуишу трупе из Рура.

1926 – Абдул Азиз ибн Сауд постао је краљ Хеџаса, а назив земље промењен је у Саудијска Арабија.

1935 – Рођен је амерички музичар Елвис Арон Присли (Преслеy), “краљ рока”, изузетно популаран педесетих и шездесетих година 20. века. Продао је више од 150 милиона плоча и играо у двадесетак филмова. Умро је 1977. од прекомерне употребе алкохола и дроге.

1942 – Рођен је Стивен Хокинг (Степхен Хаwкинг), истакнути енглески физичар. Репутацију једног од водећих светских научника 20. века стекао је након објављивања књиге о пореклу универзума “Кратка историја времена” (1988).

1959 – Генерал Шарл де Гол (Цхарлес, Гаулле) постао је први председник Пете републике Француске.

1973 – Амерички и северновијетнамски преговарачи Хенри Кисинџер (Хенрy Киссингер) и Ле Дук То (Дуц Тхо) обновили су у Паризу преговоре о окончању Вијетнамског рата.

1976 – Умро је кинески државник Џоу Ен Лај (Цхоу Ен-лаи), један од најистакнутијих руководилаца Кинеске револуције, премијер од 1949. до смрти и шеф дипломатије од 1949. до 1958.

1996 – Умро је француски политичар и државник Франсоа Митеран (Францоис Миттерранд), први социјалиста који је 1981. изабран за председника Француске. У Другом светском рату био је један од вођа француског Покрета отпора, а од 1971. вођа Социјалистичке партије.

1998 – Арапски терориста Ремзи Ахмед Јусеф (Рамзи, Yоусеф) осуђен је на доживотну робију, као организатор подметања експлозива 1993. у Светски трговински центар у Њујорку, када је погинуло шесторо људи. Две зграде Центра са више од сто спратова срушене су 11. септембра 2001. у самоубилачком терористичком нападу са два отета авиона.

2002 – У Албанији је у 117. години умрла Ћериме Хасан Барди (Qериме Бардхи) једна од најстаријих Албанки и једна од неколико особа на свету које су живеле у три века.

2004 – Умро је духовни вођа египатске забрањене организације Муслиманска браћа, Ма’мун ал Ходеиби.

2004 – Британска краљица Елизабета дала је име “Краљица Мери” највећем броду на свету, намењеном за крстарење. Брод, вредан 800 милиона долара, дугачак је 345 метара.

2009 – Умрла је сликарка Љубица-Цуца Сокић, професор Академије ликовних уметности у Београду и дописни члан САНУ, уметница из генерације која је између два светска рата увела српску уметност у токове париске школе.

2010 – Светска здравствена организација (СЗО) објавила је да је од грипа А (Х1Н1) умрло 12.799 особа у свету од када се појавио у Мексику у пролеће 2009. године.

2012 – Умро је Џери Робинсон (Јеррy) амерички стрип цртач и идејни творац лика негативца Џокера у стриповима о Бетмену.

2016 – Преминуо је француски модни дизајнер Андре Куреж (Андре Цоуррегес), аутор модних стилова глумица Брижит Бардо (Бригитте Бардот) и Катрин Денев (Цатхерине Денеуве), који су карактерисали револуционарни геометријски дизајн, пластичне мини сукње и футуристички текстили