1881 – Румунија је постала краљевина, а краљем је проглашен Карол I из немачке династије Хоенцолерн-Сигмаринген.

1892 – Умро је најутицајнији амерички песник 19. века Волт Волтер Витмен, аутор збирке “Влати траве”.

1893 – Рођен је Палмиро Тољати, један од оснивача и дугогодишњи генерални секретар Комунистичке партије Италије (1927-1964), поборник полицентризма у комунистичком покрету и утемељивач концепције “италијанског пута у социјализам”.

1913 – После дуге опсаде, Бугари су у Првом балканском рату уз помоћ војске Србије освојили турски град Једрене.

1914 – Рођен је амерички писац Томас Ленијер Вилијамс – Тенеси Вилијамс, који је стекао широку популарност драмама (“Стаклена менажерија”, “Трамвај назван жеља”, “Мачка на усијаном лименом крову”).

1923 – Умрла је француска глумица Сара Бернар која је обележила позоришну епоху као највећа трагичарка свог доба. Уживала је изузетну популарност и савременици су је називали “божанска Сара”.

1945 – После тешких борби, америчке трупе су у Другом светском рату освојиле пацифичко острво Иво Џима. Американци су изгубили више од 4.500 војника, а 22.000 Јапанаца су погинуле или су заробљене.

1953 – Амерички микробиолог Џонас Едвард Салк објавио је проналазак вакцине против дечје парализе.

1971 – Шеик Муџибур Рахман прогласио је Источни Пакистан независном државом Бангладеш.

1973 – Умро је енглески писац, глумац и певач Ноел Кауард. Свестрани мајстор позорнице стекао је велику популарност својим драмама, скечевима и музичким ревијама (“Вртлог”, “Пали анђели”, “Лака врлина”, “Реч и музика”, “Приватни живот”).

1979 – Председник Египта Анвар ел Садат и премијер Израела Менахем Бегин  потписали су мировни уговор у Вашингтону. То је био први мировни споразум јеврејске државе и једне арапске земље.

1984 – Југословенски и српски писац Бранко Ћопић, један од најплоднијих и најпопуларнијих писаца после Другог светског рата је извршио самоубиство. Хумориста, аутор родољубиве и дечије поезије, Ћопић се сматра настављачем традиције сеоске приповетке српског реализма Кочића, Ћоровића и Веселиновића (“Под Грмечем”, “Доживљаји Николетине Бурсаћа”, “Глуви барут”, “Осма офанзива”, “Башта сљезове боје”).

1992 – Бивши шампион тешке категорије у боксу, Мајк Тајсон осуђен је на шест година затвора због силовања.

1993 – Савет безбедности УН изгласао је слање 30.000 мировних трупа у Сомалију. То је била дотад највећа и најскупља мировна операција УН.

1993 – Умро је српски позоришни и филмски глумац Ташко Начић, мајстор комедије и гротеске. Прославио се у матичном позоришту “Атеље 212” улогама у “Краљу Ибију”, “Радовану III”, “Чуду у Шаргану”, “Кафаници судници, лудници” и у многим филмовима, међу којима је најзапаженија била улога у “Давитељу против давитеља”.

1994 – Основано је Независно удружење новинара Србије (НУНС).

1997 – У Калифорнији је на разним местима нађено 39 слично одевених тела припадника секте “Рајска капија” који су извршили масовно самоубиство.

2002 – У серији земљотреса који су погодили провинцију Баглан у Авганистану погинуло је 1.000 људи.

2004 – Јапански суд је пресудом наложио Влади и једној фирми да исплате 88 милиона јена одштете групи Кинеза примораних да раде у Јапану током Другог светског рата.

2006 – На ванредним парламентарним изборима у Украјини највише гласова је освојила Партија региона премијера Виктора Јануковича, на другом месту је била “наранџаста хероина” Јулија Тимошенко, а Коалиција украјинског председника Виктора Јушченка (Наша Украјина – Народна самоодбрана) на трећем.

2011 – У Лондону је протестовало 100.000 људи, јер је влада премијера Дејвида Камерона у настојању да смањи буџетски дефицит, смањила јавне трошкове за 80 милијарди фунти. Савет синдиката је оценио да су то биле највеће демонстрације цивилног друштва за више година.

2015 – Умро је шведски песник Томас Транстремер, добитник Нобелове награде за књижевност 2011. године, један од најзначајнијих скандинавских писаца после Другог светског рата.