1242 – У бици на залеђеном чудском језеру, Руси су под командом кнеза Александра Невског потукли немачке и холандске ритере, спречивши их да окупирају северозападне области Русије.

1588 – Рођен је енглески филозоф Томас Хобс. Идеје о човеку као слободном појединцу и држави као вештачкој творевини насталој на основу уговора појединаца, изнео је у делима “Левијатан”, “Основи природног закона и политике”, “О телу”, “О човеку”, “О грађанину”, “О слободи и нужности”.

1794 – Гиљотиниран је француски револуционар Жорж Дантон, вођа радикалне групе монтањара, противника монархије у француској револуцији. Противио се револуционарном терору, због чега је дошао у сукоб с вођом јакобинаца Робеспјером , који га је оптужио за издају и послао на гиљотину.

1818 – У бици код Маипуа чилеанске и аргентинске трупе су поразиле шпанску војску, чиме је обезбеђена независност Чилеа.

1841 – У нишком, лесковачком, пиротском и врањском крају избила је буна против Турака, позната као “Милојева и Срндакова буна”, коју су предводили Милоје Јовановић и Никола Срндак. После борби код Прве Кутине и Горњег Матејевца, 23. априла 1841, Турци су у крви угушили буну, многа села спалили, а Јовановића погубили.

1865 – Умро је српски композитор, пијаниста и хоровођа Корнелије Станковић. Проучавао је и бележио до тада само усменом традицијом сачувано српско црквено појање.

1881 – Велика Британија је у Преторији закључила мировни уговор са Бурима и признала независност јужноафричке републике Трансвал.

1887 – Краљ Милан Обреновић наименовао је првих 16 чланова Српске краљевске академије која је основана 1. новембра 1886. Први председник био је Јосиф Панчић, а секретар Јован Жујовић. Од 1888. академици су сами бирали сталне и дописне чланове.

1896 – На олимпијском стадиону у Атини отворене су прве Олимпијске игре модерне епохе. Олимпијада је трајала 10 дана, учествовала су 484 такмичара, само мушкарци. Жене се на олимпијадама такмиче од 1900. Од 1924. уведене су и Зимске олимпијске игре. Организатор игара и први председник Међународног олимпијског комитета био је Француз Пјер де Кубертен.

1902 – На стадиону Иброкс Парк у Глазгову погинуло је 20, а повређено најмање 200 људи када се срушила трибина током фудбалске утакмице Шкотске и Енглеске.

1908 – Рођен је аустријски диригент Херберт фон Карајан, један од највећих диригената 20. века. Био је диригент Берлинске филхармоније и Бечке државне опере.

1945 – Председник привремене владе Југославије Јосип Броз Тито потписао је у Москви уговор о пријатељству и узајамној помоћи и послератној сарадњи бившег СССР-а и Југославије.

1951 – Суд у Њујорку осудио је на смрт Џулијуса и Етел Розенберг (Јулиус, Етхел Росенберг) због наводне атомске шпијунаже у корист бившег СССР-а.

1955 – Британски премијер Винстон Черчил (Wинстон Цхурцхилл) поднео је оставку, окончавши дугу политичку каријеру која је уз успоне и падове трајала од почетка 20. века. На положају премијера и лидера Конзервативне странке наследио га је шеф дипломатије Ентони Идн.

1958 – У Београду је умрла српска књижевница Исидора Секулић, чије је дело имало значајан утицај на развој модерне српске књижевне критике и есејистике.

1975 – Кинески генерал и политичар Чанг Кај шек умро је у Тајпеху, главном граду Тајвана. Поражен од снага Мао Цетунга, Чанг се 1949. повукао са остатком својих трупа на Тајван, где је прогласио Републику Кину којом је владао до смрти.

1989 – Пољска влада је легализовала опозициони раднички синдикат “Солидарност”. Основана 1980. као независни синдикат, “Солидарност” је убрзо прерасла у масовни друштвено-политички покрет са око 10 милиона следбеника.

1992 – Грађани Сарајева, у жељи да спрече даље националне сукобе, опколили су зграду Скупштине БиХ, захтевајући да се образује влада националног спаса. На њих су пуцали снајперисти из оближњих солитера. Погинуло је осам, а повређено 50 демонстраната.

1997 – Умро је амерички писац Ален Гинзберг (Аллен Гинсберг). Његова збирка поезије “Урлик и друге песме” (1956) сматра се најзначајнијим делом битничког покрета ’50-тих година 20. века.

1999 – У ваздушним ударима НАТО-а на СР Југославију погођен је центар Алексинца. Погинуло је 17 цивила.

1999 – Либија је предала шкотском правосуђу двојицу својих држављана оптужених за рушење путничког авиона у 1988. изнад Локберија (Шкотска) када је погинуло 270 путника. УН су суспендовале санкције против Либије уведене 15. априла 1992. године.

2005 – Умро је Сол Белоу добитник Нобелове награде за књижевност и један од најзначајнијих америчких писаца после Другог светског рата.

2008 – Умро је амерички глумац Чарлтон (Цхарлтон) Хестон, добитник Оскара 1959. за улогу у филму “Бен Хур”. Славу је стекао играјући Мојсија у филму “Десет заповести”. Тумачио је низ херојских и историјских ликова током 50-их и 60-их, а био је познат и као активиста за људска права.

2009 – На председничким изборима у Македонији победио је Дјорђе Иванов, кандидат странке ВМРО-ДПМНЕ, са 63 одсто гласова. На гласање је изашло 42 одсто становника, а по македонском закону да би се изабрао нови шеф државе довољно је да изађе 40 одсто гласачког тела.

2012 – Оснивач и лидер италијанске антимиграционе партије Северна лига Умберто Боси, поднео је оставку након 30 година политичке каријере. Босијева оставка уследила је након оптужби да је новац пореских обвезника, намењен за партију, трошио на реновирање куће и на потребе чланова своје породице.

2017 – У нападу хемијским оружјем на северозападу Сирије погинуло је 86 људи, међу којима 30 деце и 20 жена, а Савет безбедности УН одржао је ванредну седницу тим поводом.

2017 – Немачка влада одобрила је закон који предвиђа казне до 50 милиона евра за друштвене мреже које имају садржаје мржње и лажне информације на својим сајтовима.