1663 – У Лондону је отворено прво позориште под покровитељством краља Чарлса II.

1682 – Умро је руски цар Фјодор III Алексејевич Романов, а на престо је дошао Петар I (Петар Велики).

1711 – У Дубровнику је рођен Руђер Бошковић, математичар, астроном, физичар, филозоф и дипломата, оснивач и директор астрономске опсерваторије у Брери код Милана и директор Оптичког института француске морнарице. Живео је и радио у Риму, Милану, Паризу и Лондону.

1727 – Јевреји су протерани из Украјине на основу декрета руске царице Катарине I.

1832 – Баварски принц Ото фон Витлсбах изабран је за краља Грчке која је Лондонским уговором проглашена за краљевину.

1833 – Рођен је немачки композитор и пијаниста Јоханес Брамс. Његове четири симфоније и два клавирска концерта постали су стандарди класичног репертоара.

1840 – Рођен је руски композитор Петар Иљич Чајковски, чија су дела прожета руском народном музиком и мотивима из бајки и руске историје. Његова највреднија дела су програмски конципиране симфоније, концерт за клавир и оркестар, као и опере “Пикова Дама” и “Евгеније Оњегин”, по истоименим Пушкиновим делима.

1892 – Рођен је српски песник, писац и књижевни критичар Милутин Бојић, аутор поеме “Плава гробница”, посвећене српским војницима погинулим у Првом светском рату после повлачења преко Албаније.

1893 – Поводом 400. годишњице оснивања штампарије на Ободу, у Црној Гори, Књижевно-уметничка заједница приредила је прву изложбу српских књига у Београду.

1901 – Рођен је амерички филмски глумац Гари Купер, добитник Оскара за филмове “Наредник Јорк” и “Тачно у подне”.

1915 – Немачка подморница “У-20” торпедима је потопила британски путнички брод “Луситанију”, што је допринело одлуци САД да уђу у Први светски рат. Погинуло је 1.198 путника и чланова посаде, међу којима велики број Американаца.

1928 – У Великој Британији је старосна граница изборног права жена снижена са 30 на 21 годину.

1939 – Немачка и Италија су склопиле политички и војни савез (Осовина Берлин – Рим). Касније се том савезу придружио и Јапан.

1943 – Савезничке снаге су у Другом светском рату заузеле Тунис и Бизерту.

1945 – Потписивањем документа о безусловној капитулацији Немачке завршен је Други светски рат. Документ су у Ремсу потписали фелдмаршал Јодл у име Вермахта и генерал-пуквник Бедел Смит у име америчких и британских снага. Француски и руски официри били су сведоци. Документ о окончању рата потписан је 9. маја у Берлину.

1954 – Вијетнамске трупе потукле су Французе код Дијен Бијен Фуа, чиме је окончана француска доминација у Индокини.

1960 – Леонид Брежњев је на месту председника Президијума Врховног совјета СССР заменио маршала Климента Ворошилова.

1995 – На председничким изборима у Француској Жак Ширак победио је социјалистичког кандидата Лионела Жоспена.

1996 – Пред Међународним судом у Хагу за ратне злочине на подручју бивше Југославије, почело је судјење босанском Србину Душану Тадићу, прво судјење за ратни злочин после Нирнберга и Токија.

1997 – Влада САД осудила је Швајцарску због прихватања злата и драгоцености од жртава холокауста за време Другог светског рата.

1999 – У нападу НАТО на СР Југославију бомбардован је центар Ниша где је погинуло 16, а рањено 70 људи.

1999 – Папа Јован Павле II посетио је Румунију, као први поглавар Римокатоличке цркве који је, после хиљадугодишњег раскола, посетио неку православну земљу.

2001 – Роналд Бигз, учесник у “највећој пљачки века” у Енглеској 1963, добровољно се предао британским властима, пошто је 35 година провео у Бразилу.

2002 – При паду авиона МцДонел-Даглас МД-82, кинеске авио-компаније у море у близини града Далиана, погинуло је свих 112 путника и чланова посаде.

2004 – Председник Русије Владимир Путин положио је свечану заклетву у Кремљу и тиме званично започео други председнички мандат.

2006 – Умрла је Лилијан Асплујд последња преживела путница брода “Титаник”. У несрећи су из њене породице страдали отац и троје браће, док су она, њена мајка и брат преживели бродолом.

2012 – Новоизабрани председник Русије Владимир Путин након инаугурације у Кремљу и званичног ступања на дужност, за премијера Русије предложио је Дмитрија Медведева, дотадашњег председника.

2015 – Конзервативна партија британског премијера Дејвида Камерона освојила је већину места у Доњем дому парламента и тако након пет година дошла у позицију да оформи конзервативну владу.

2017 – Председник Француске постао је Емануел Макрон, кандидат центра. Макрон (40) је најмлађи председник француске Пете Републике и први председник који не припада ниједној традиционалној странци у земљи, левици или десници.