1599 – Рођен је шпански сликар Дијего Родригес де Силва Веласкес, један од највећих у историји сликарства, дворски сликар шпанског краља Фелипеа IV (портрети чланова краљевске породице, “Предаја Бреде”, “Венера са огледалом”).

1606 – Рођен је француски драмски писац Пјер Корнеј. Један је од најзначајнијих представника класицизма у европској књижевности, а његова драма “Сид” сматра се првом великом драмом француског класицизма.

1654 – Абдицирала је шведска краљица Кристина под оптужбама за расипништво и разузданост, а на престо је дошао Карл X Густав. Краљица је остатак живота провела по културним центрима Европе, а сахрањена је (1689) у цркви Светог Петра у Риму.

1683 – У Оксфорду, у Енглеској отворен је први јавни музеј у свету “Ешмолиен”.

1799 – Рођен је руски писац Александар Сергејевич Пушкин. Песник бунтовног духа често је био на удару цензуре, а због стихова посвећних слободи прогнан је из Москве на југ Русије. Умро је у 38. години од рана задобијених у двобоју с једним француским авантуристом (“Евгеније Оњегин”, “Кућица у Коломни”, “Пикова дама”).

1801 – Мировним споразумом у Бадахозу завршен је шестогодишњи рат између Шпаније и Португала. Португалија је изгубила део територије источно од реке Гвадијане.

1861 – Умро је италијански државник гроф Камило Бенсо Кавур (Цамилло, Цавур), први премијер уједињене Италије (1861). Један је од оснивача листа “Ил рисоргименто” (1847) у којем се залагао за уставне реформе и ослобађање Италије од аустријске доминације.

1871 – Немачка је анектирала Алзас, након пораза Француске у француско-пруском рату.

1875 – Рођен је немачки писац Томас Ман (Тхомас Манн), један од најзначајнијих немаццчких и светских књижевника у 20. веку. Добитник је Нобелове награде за књижевност 1929 (“Буденброкови”, “Чаробни брег”, “Доктор Фаустус”, “Смрт у Венецији” “Марио и мађиониццар”).

1901 – Рођен је индонежански државник Ахмед Сукарно, први председник Индонезије (1949-65), под чијим је руководством земља стекла независност, један од лидера Покрета несврстаности земаља.

1903 – Рођен је јерменски композитор Арам Иљич Хачатуријан, који је у свом делу спојио елементе фолклорне музике Јерменије са савременом европском музиком (“Игре сабљи”, “Гајане”).

1933 – У Њу Џерсију је отворен први ауто биоскоп, који је могао да прими 400 аутомобила.

1944 – Савезничке снаге у Другом светском рату искрцале су се у Нормандији у највећем десанту у историји, названом “Д-Даy”.

1949 – Објављена је књига Џорџа Орвела “1984”, визија света којим влада Велики Брат.

1954 – Преносом манифестације “Фестивал цвецха” из Швајцарске почела је рад Евровизија, телевизијска мрежа европских земаља.

1961 – Умро је швајцарски психијатар Карл Густав Јунг (Царл), зачетник комплексне психологије у којој се разликују два слоја подсвесног – индивидуално и колективно ( “Психолошки типови”, “Психологија и религија”, “Симболика духа”, “Студија о архетиповима”).

1967 – Египат је затворио Суецки канал, дан после избијања израелско-арапског рата.

1972 – У експлозији у руднику угља у Родезији је погинуо 431 рудар.

1981 – У најтежој несрећи у историји железнице погинуло је најмање 800 људи кад је седам вагона претрпаног путничког воза исклизнуло из шина и пало у реку Коси у држави Бихар у Индији.

1982 – Израел је поцчео инвазију Либана у настојању да истера припаднике Палестинске ослободилачке организације.

1984 – У сукобу војске и екстремистичких Сика који су се забарикадирали у комплекс “Златног храма” у Амрицару, према индијским војним изворима погинуло је најмање 250 Сика и 47 војника. Поједини медији су објавили да је погинуло око 1.000 људи.

1985 – Израел је после трогодишње окупације повукао вецхи део снага из Либана, али је задржао гранични појас унутар те земље.

1994 – Срушио се кинески авион који је летео на унутрашњој линији из туристичког центра Сијан. Погинуло је свих 160 путника и чланова посаде.

1995 – У Јужној Африци је укинута смртна казна.

2000 – Ференц Мадл постао је нови председник Мађарске.

2001 – Посланик Либералног савеза Весна Перовицх постала је председница Скупштине Црне Горе, као прва жена у историји Црне Горе изабрана на ту функцију.

2001 – Францускиња Мари Бремонт, за коју се веровало да је најстарија особа на свету, умрла је у сну у 115-ој години живота.

2002 – Индијске снаге безбедности убиле су Мохамеда Рафика Лонеа (Мохамед Рафиq Лоне), вођу исламске побуњениццке групе Харкат-ул-Дззехади (Јехади), која се бори за припајање индијске провинције Кашмир Пакистану.

2003 – Жена, бомбаш самоубица, усмртила је себе и још најмање 17 људи, улазећи у аутобус у руској републици Осетија, која се граничи са Чеченијом.

2003 – УН и Камбоџа потписале су уговор о формирању специјалног суда у коме цхе се судити вођама који су 70-тих година извршили геноцид над Црвеним Кмерима.

2004 – Немачки канцелар Герхард Шредер (Сцхроедер) присуствовао је свечаном обележавању 60-годишњице искрцавања савезничких снага у Нормандији. То је први пут да и Немачка учествује на таквој прослави.

2006 – Умро је фотограф Арнолд Њуман (Неwман) познат по портретима на којима су ликови окружени предметима који евоцирају њихову професију (Игор Стравински за клавиром, Пабло Пикасо покрај свог платна). Фотографисао је, поред осталих, глумицу Мерлин Монро америчког председника Роналда Регана. Једна од најпознатијих му је фотографија пронацистичког немачког индустријалца Алфреда Крупа

2010. – Грађани Словеније су на референдуму са 51,48 посто гласова одобрили арбитражни споразум о граници са Хрватском.

2015. – Председници влада Бангладеша и Индије потписали су у Даки споразум о размени више од 150 енклава чиме је решен један од најчуднијих граничних спорова. Размењена су подручја 50 енклава на територији Индије у којима живе хиљаде Бангладешанаца, са стотинак енклава на територији Бангладеша у којима живе Индијци, а становници су сами изабрали земљу у којој ће да живе.

2016 – Умро је Виктор Корчној, руски шаховски велемајстор, један од најбољих шахиста XX века, који је 1976. емигрирао из тадашњег СССР.

2018 – Ђузепе Конте (Гиусеппе Цонте) је нови италијански премијер пошто је подржан његов популистички политички програм који подразумева “окретање леђа штедњи”, али не и Европи.