1459 – Турци су заузели утврђени град Смедерево, последње упориште српске средњовековне државе, чиме је она и формално изгубила самосталност и потпала под власт Османског царства.

1597 – Умро је холандски поларни истраживач Вилем Баренц (Виллем Барентс) док је покушавао да нађе североисточни поморски пролаз из Европе у Америку. По њему је добило назив Баренцово море на северу Европе. Делове његовог дневника нашао је норвешки капетан Карлсен 1871.

1756 – У ћелији затвора у Калкути угушила су се 123 од 146 британских војника које је ухапсио индијски гувернер (набоб) Бенгала. Затвор је касније постао познат ка “црна рупа Калкуте”.

1789 – Посланици Трећег сталежа новопрокламоване Народне скупштине у Француској положили су заклетву да се неће разићи док не донесу нови устав, што је био увод у почетак Француске револуције.

1819 – Рођен је француски композитор немачког порекла Жак Офенбах (Јацqуес Оффенбах), творац француске оперете (“Орфеј у паклу”, “Плавобради”) и аутор опере “Хофманове приче”.

1819 – У енглески град Ливерпул упловио је брод “Савана”, први пароброд који је препловио Атлантски океан. Путовање од америчке луке Савана (Џорџија) трајало је 27 дана и 11 часова.

1836 – Умро је француски револуционар и свештеник Емануел Жозеф Сиејес (Еммануел Јосепх Сиеyес), један од вођа Француске револуције и оснивача Јакобинског клуба. Одиграо је кључну улогу у државном удару 1799. којим је на власт дошао Наполеон Бонапарта (Бонапарте).

1837 – Умро је британски краљ Вилијам ИВ (Wиллиам). Наследила га је његова нећака Викторија (Вицториа) која је владала до смрти 1901.

1861 – Рођен је енглески биохемичар Фредерик Гауленд Хопкинс (Фредерицк Гоwланд), један од оснивача науке о витаминима. Са холандским лекаром Кристијаном Ајкманом (Цхристиаан Еијкман), поделио је 1929. Нобелову награду за медицину.

1891 – Велика Британија и Холандија дефинисале су границе колонијалних поседа на острву Борнео.

1902 – Рођен је писац и дипломата Марко Ристић, истакнути теоретичар београдске надреалистичке групе и један од представника модерне и авангарде у српској књижевности између два рата. Од 1945. до 1951. био је југословенски амбасадор у Паризу. (“Од среће и од сна”, “Без мере”, “Ноx мицроцосмица”).

1905 – Рођена је америчка књижевница Лилијан Хелман (Лилиан Хеллман). Прославила се драмским делима која садрже оштру критику америчког друштва (“Дани који ће доћи”, “Мале лисице”) и мемоарима у којима је описала време макартизма.

1909 – Рођен је амерички филмски глумац аустралијског порекла Ерол Флин (Еррол Флyнн), један од најпопуларнијих холивудских глумаца (“Крвави капетан”, “Авантуре Робина Худа”, “Гусар”, “Краљевић и просјак”).

1923 – Убијен је мексички револуционар Франсиско Панчо Виља, вођа сељачког покрета у револуцији од 1910. до 1917. Проглашен је за мексичког националног јунака 1966.

1933 – Умрла је немачка револуционарка Клара Цеткин (Зеткин), чланица међународног радничког покрета. Организовала је 1907. прву међународну конференцију жена. На њен предлог 8. март је проглашен Међународним даном жена.

1944 – Поразом јапанске флоте окончана је поморска битка у Филипинском мору у Другом светском рату.

1960 – Амерички боксер Флојд Патерсон (Флоyд Паттерсон) нокаутирао је у мечу у Њујорку Швеђанина Ингемара Јонансона (Јоханшон) и постао први боксер који је успео да поврати титулу светског првака у тешкој категорији.

1963 – СССР и САД договориле су се да успоставе “врућу” телефонску линију.

1973 – У Аргентину се после 18 година избеглиштва вратио бивши председник (1946-55) Хуан Доминго Перон (Јуан). За председника је поново изабран септембра 1973.

1991 – Парламент Немачке је тесном већином изгласао премештање главног града из Бона који је био главни град Западне Немачке, у Берлин. Источна и Западна Немачка ујединиле су се октобра 1990.

1992 – Лидери Чешке и Словачке Вацлав Клаус и Владимир Мечијар (Мециар) постигли су договор о подели Чехословачке у две државе.

1992 – Председништво Босне и Херцеговине прогласило је ратно стање, објавило општу мобилизацију и увело радну обавезу.

2000 – Француски суд ослободио је оптужби немачког доктора Ханса Муенка (89), који је радио у лабораторији у логору Аушвиц, уз образложење да је сувише стар за судски процес. Ослобођен је пресудом коју је 1946/47. донео суд у Кракову, у Пољској, где је ухапшен после рата, а потом је пуштен на слободу.

2000 – Француска медијска кућа Вивенди, односно њена кабловска ТВ Канал Плус и канадска компанија Сиграм постигле договор о уједињењу у послу вредности 33,7 милијарди долара, којим је створена нова светска медијска сила.

2001 – Скупштина Србије је донела Закон о једнократном порезу на екстрапрофит и екстраимовину стечену коришћењем посебних погодности у време режима Слободана Милошевића.

2001 – Вођа пакистанског војног режима, генерал Первез Мушараф положио је председничку заклетву, заменивши Мухамеда Рафика Тарара који је на месту шефа државе фигурирао од војног удара који је 1999. извршио Мушараф.

2003 – Италијански председник Карло Азељо Чампи потписао је закон којим је петорици италијанских лидера омогућено да се при кривичном гоњењу позову на имунитет. Тим потезом је заустављено суђење премијеру Силвију Берлусконију због корупције.

2006 – Бивши либеријски председник Чарлс Тејлор (Цхарлес Таyлор) стигао је у Холандију, на суђење пред Међународним кривичним судом за убиства, силовање и сакаћење стотине хиљада људи у Западној Африци.

2007 – Јапанском острву Иво Џима које је било поприште крваве битке пред крај Другог светског рата, промењено је име у Иво То, саопштио је јапански Институт за географију.

2012 – Умро је филмски критичар Ендру Сарис, један од највећих заступника ауторског филма у САД. Сматрају га заслужним за представљање европског филма америчкој публици (Федерико Фелини, Ингмар Бергман), као и новог таласа америчких стваралаца Роберта Алтмана и Мартина Скорсезеа.

2015 – Репрезентација Србије освојила је прво место на Светском првенству за фудбалере до 20 година, победом над Бразилом са 2:1.