1415 – Чешки реформатор Јан Хус спаљен је, као јеретик, на ломачи у Констанци због свог теолошко-полемичког дела “О цркви”. Био је ректор универзитета у Прагу (1402), реформисао је чешки језик и правопис.

1533 – Умро је Лодовико Ариосто, аутор витешког епа “Бесни Орландо”. Сматра се највећим песником италијанске ренесансе.

1535 – Енглески хуманиста и писац Томас Мор погубљен је као издајник, због неслагања са црквеном политиком краља Хенрија VIII (Хенрy). Године 1935. католичка црква га је прогласила за свеца. Аутор је политичко-филозофског дела “Утопија” у којем је изнео идеју о идеалној људској заједници.

1885 – Француски биолог и хемичар Луј Пастер (Лоуис Пастеур) први пут је успешно применио вакцину против беснила на људском бићу, деветогодишњем Жозефу Мајстеру (Јосепх Меистер) из Алзаса.

1893 – Умро је француски писац Ги де Мопасан (Гуy, Маупассант) један од најзначајнијих аутора кратке форме у светској књижевности (“Дунда”, “Страсти”, “Наличја”, “Замке”).

1908 – У Турској је почела “младотурска револуција” под вођством млађих официра и интелектуалаца незадовољних владавином султана Абдула Хамида ИИ.

1919 – Први ваздухоплов који је прелетео Атлантик, британски дирижабл “Р-34” спустио се на Рузвелтову пољану у Њујорку.

1923 – Званично је проглашено оснивање СССР (Савез Совјетских Социјалистичких Република), на основу одлуке Првог свесавезног конгреса совјета крајем 1922.

1928 – У Њујорку је одржана премијера филма “Светла Њујорка првог звучног филма у историји кинематографије.

1944 – У пожару који је у главном шатору циркуса “Ринглинг Бротхерс анд Барнум & Баилеy” изазвао гутач ватре, у америчком граду Хартфорд у Конектикату, погинуло је 167 људи.

1962 – Умро је Вилијам Фокнер (Wиллиам Фаулкнер) један од најзначајнијих модерних америчких писаца. Његов књижевни опус највећим делом представља сагу о судбини америчког Југа. Добитник је Нобелове награде за књижевност 1949. (“Сарторис”, “Бука и бес”, “Светлост у августу”, “Коњички гамбит”, “Дивље палме”).

1964 – Британски протекторат у Африци Њасаленд је, под називом Малави, постао независна држава у оквиру Британског комонвелта.

1967 – У Нигерији је почео грађански рат због проглашења независности Источне Нигерије (Бијафра). У двогодишњем рату погинуло је више од милион људи.

1971 – Умро је легендарни амерички џез музичар, трубач и певач Луис “Сачмо” Армстронг (Лоуис Сатцхмо), најзначајнија личност у историји џеза. Каријеру је почео 1918, а многобројне турнеје широм света донеле су му незваничну титулу амбасадора добре воље.

1973 – Умро је немачки диригент Ото Клемперер (Отто) један од најзначајнијих диригената 20. века, посебно чувен по извођењу Бетовенових (Беетховен) дела.

1988 – У експлозији нафтне платформе “Пајпер Алфа” у британском делу Северног мора, погинуло је 167 људи.

1990 – Председник Бугарске Петар Младенов поднео је оставку због оптужби да је наредио да се тенковима растуре антивладини протести.

1999 – Припадници међународних мировних снага у Босни ухапсили су у Бањалуци лидера Народне странке и посланика у Скупштини Републике Српске Радослава Брђанина и изручили га Међународном суду за ратне злочине у Хагу.

2000 – Скупштина СР Југославије усвојила је амандмане на Устав којима је тадашњем председнику Слободану Милошевићу омогућено да се поново кандидује за председника СР Југославије.

2000 – Талас врућина који је захватио Југозападну Европу, са температурама ваздуха и до 45 степени Целзијуса, проузроковао је смрт 25 људи и многе пожаре.

2003 – Председник Либерије Чарлс Тејлор прихватио је понуду за азил у Нигерији. Његов одлазак је био услов америчког председника Џорџа Буша за ангажовање САД на успостављању мира у тој западноафричкој земљи коју већ 14 година потресају сукоби.

2005 – Из Улциња ка Дубровнику и Сплиту кренула је прва редовна аутобуска линија из Црне Горе према Хрватској, после 14 година прекида због рата бившој Југославији.

2005 – Умро је Клод Симон, француски књижевник и добитник Нобелове награде 1985. године.

2006 – Индија и Кина су, после 44 године, отвориле гранични прелаз “Нату Ла”.

2007 – После 16 година прекида, обновљен је аутобуски превоз између Београда и Тузле.

2009 – Јованки Броз, удовици бившег председника СФР Југославије Јосипа Броза Тита, после готово 30 година, уручен је пасош и лична карта.

2011 – Британска краљица Елизабета Друга говорила је на Генералној скупштини УН у Њујорку, први пут после 50 година.

2012 – Бивши аргентински диктатор Хорхе Рафаел Видела осуђен је на 50 година затвора због крађе беба од затвореника током владавине војне хунте и њеног рата против левичарских дисидената. Видела је на челу Аргентине био од 1976. до 1981. године. За време владавине војне хунте страдало је око 13.000 људи.