1307 – Умро је енглески краљ Едуард I на путу према Шкотској, где је кренуо да угуши устанак.

1572 – Умро је Сигисмунд II Аугуст, последњи пољски краљ из династије Јагеловича. Током његове владавине (од 1548) створена је унија Пољске, Литваније и Западне Прусије (Лублинска унија 1569). Прогласио је 1572. општу слободу вероисповести.

1585 – Под притиском католичке “Свете лиге” француски краљ Анри III издао је Немурски едикт против хугенота.

1752 – Рођен је Жозеф Мари Жакар, француски проналазач, изумитељ разбоја за ткање (1801).

1807 – У Тилзиту је потписан мировни уговор којим је завршен рат Француске и Русије, учеснице у коалицији против Наполеона. Уговор, који је остао на снази до Наполеонове инвазије на Русију 1812, подразумевао је и савезништво, а Наполеон се, поред осталог, обавезао да неће прогонити Црногорце због њихове борбе против Француске.

1815 – Савезничке снаге (шеста коалиција против Наполеона) ушле су у Париз након абдикације Наполеона Бонапарте.

1816 – Умро је ирски драмски писац и политичар Ричард Шеридан (Рицхард Схеридан), аутор популарних комедија “Школа скандала” и “Критичар”. Као члан британског парламента (1780-1812) прославио се као политички говорник.

1854 – Умро је немачки физичар Георг Симон Ом (Охм). По њему је добила име јединица за мерење елетричног отпора у међународном систему мера (ом).

1860 – Рођен је аустријски композитор и диригент Густав Малер (Махлер), аутор девет чувених симфонија и циклуса песама. Био је директор Бечке опере (1897-1907) која је под његовом управом доживела златно доба.

1887 – Рођен је француски сликар и графичар руско-јеврејског порекла Марк Шагал (Марц Цхагалл). Већи део живота провео је у Паризу, али се инспирисао руским фолклором и успоменама из детињства. Илустровао је Гогољеве “Мртве душе” и Библију и осликао париску Оперу, синагогу у Јерусалиму, зграду УН у Њујорку и урадио витраже у катедрали у Мецу.

1893 – У Загребу је рођен хрватски писац Мирослав Крлежа, једна од најзначајнијих личности у културно-књижевним збивањима 20. века на југословенском простору. Од 1950. био је на челу Југословенског лексикографског завода и главни и одговорни уредник Енциклопедије Југославије. Његов обимни књижевни опус обухвата поезију, романе, приповетке, драме, есеје (“Хрватски бог Марс”, “Повратак Филипа Латиновића”, “Господа Глембајеви”, “У агонији”).

1898 – САД су анектирале Хавајска острва.

1911 – Рођен је италијански композитор Ђан Карло Меноти (Гиан Царло Менотти), познат по операма са темама из савременог живота, за које је сам писао либрета (“Конзул”, “Медијум”, “Амелија на балу”). Основао је музички фестивал у Сполету.

1930 – Умро је енглески писац Артур Конан Дојл (Артхур Цонан Доyле), лекар по занимању. Опробао се у различитим књижевним жанровима, али је светску популарност стекао причама о детективу Шерлоку Холмсу (Схерлоцк Холмес).

1937 – Сукобом јапанских и кинеских трупа код моста Марко Поло близу Пекинга почео је јапанско-кинески рат.

1941 – У Србији је почео устанак против немачке окупације, под вођством комуниста.

1978 – Након стицања независности од Велике Британије проглашена је држава Соломонска Острва.

1991 – Усвојена је Брионска декларација о мирном решењу југословенске кризе, којом се влада СФР Југославије обавезала да ће повући савезну војску (ЈНА) из Словеније, а словеначке власти на демобилизацију словеначких трупа. Одлуке Словеније и Хрватске о независности суспендоване су на три месеца. Прихваћено је да у Словенију и Хрватску дођу посматрачи ЕЗ.

1994 – У Јемену је окончан двомесечни грађански рат уласком трупа Северног Јемена у главни град Јужног Јемена Аден.

1995 – У Београду је отворена прва подземна железничка станица.

2000 – У Београду је умро југословенски композитор и музиколог Никола Херцигоња. Његова музика инспирисана је националном историјом и фолклором (сценски ораторијум “Горски венац”, симфонијски плес “Линђо”, циклуси песама за глас и оркестар, музика за филм).

2000 – Цео тираж књиге “Хари Потер и ватрени пехар”, четврти наставак авантура дечака чаробњака, распродат је у претплати, пре него што је изашао из штампе.

2003 – Одлуком високог представника међународне заједнице у БиХ Педи Ешдауна замрзнути су банковни рачуни 14 особа у БиХ, међу којима су и чланови породице хашког оптуженика Радована Караџића.

2005 – У серији експлозија у подземној железници и градском аутобусу у Лондону живот је изгубило 56 лица, а преко 700 је повређено. Одговорност за нападе преузела је исламистичка група Ал Каида за Европу.

2012 – У поплавама на југозападу Русије страдала је 171 особа, а поплављено је око 5.000 кућа.

2014 – Умро је београдски позоришни и филмски глумац Бора Тодоровић, добитник бројних награда и признања, међу којима је и Гран при у Кану за улогу у филму “Професионалац”.

2016 – У поплавама у централном и источном делу Кине насталим услед вишедневних обилних падавина, погинула је или нестала 181 особа.