Манастир ,,Соколица” понос Романије и цијеле Републике Српске (ВИДЕО)

Фото: Игор Симовић

Манастир Светог Георгија, познат још и као Манастир Соколица, налази се на Равној Романији, близу Сокоца, километар и по од главног пута Београд – Сарајево. Црква је саграђена 2002. године, а проглашена је манастиром 2005. године Манастирски спомен–храм подигнут је у част бораца Сарајевско–романијске регије, пострадалих у одбрамбено–отаџбинском рату у БиХ, од 1992. до 1995. године. На зидовима храма постављене су мермерне плоче са именима 4000 пострадалих бораца Војске Републике Српске и 25 руских добровољаца.

У манастирској порти налази се и капела посвећена Светом Зимоњићу, митрополиту сарајевском и дабробосанском, који је, такође, мученички пострадао у логору Јасеновац за вријеме Другог свјетског рата. У њој су исписана имена припадника Краљеве војске, солунских добровољаца из Првог свјетског рата, припадника Младе Босне, и српских хајдука из турског времена, са подручја ове регије.

Манастир и манастирски храм често и радо посјећују како домаћи, тако и многобројни вјерници из Србије и Црне Горе, региона и многих других европских и свјетских туристичких центара.

Предио на коме се налази Манастир представља један од најживописнијих планинских вијенаца у Републици Српској. Ријеч је о сарајевско-романијском платоу, простору са истакнутом и значајном историјом српског народа и богатом националном и завичајном традицијом.

Погледајте прилог о овом бисеру Романије, емитован у јутарњем програму РТРС-а.