79 – У ерупцији вулкана Везув нестали су римски градови Помпеја, Херкуланум и Стабија, а хиљаде људи је погинуло. Помпеја је добро очувана испод вулканског пепела и лаве, па је остала као сведочанство о животу и култури Римљана тог времена.

410 – Визиготски краљ Аларик ушао је у Рим и након три дана пљачке наставио ка јужној Италији са намером да пређе у Африку, али је на том путу умро.

1572 – У ноћи празника Светог Вартоломеја у Паризу је отпочео покољ хугенота (француски протестанти), у којем је до септембра побијено око 70.000 људи широм Француске. Сматра се да је налог за покоље у “Вартоломејској ноћи” дала Катарина Медичи (Цатхерине де Медицис), мајка француског краља Шарла ИX (Цхарлес) у договору с папом Гргуром XИИИ.

1814 – Британци су у другом англо-америчком рату заузели Вашингтон и спалили и разорили град.

1872 – Рођен је енглески писац и карикатуриста Макс Бирбум (Маx Беербохм), мајстор сатире и ироније (“Зулејка Добсон”, “Божићни венац”, “Срећни лицемер”).

1893 – Пожар у јужном делу Чикага оставио је без домова 5.000 људи.

1899 – Рођен је аргентински писац Хорхе Луис Борхес (Јорге, Боргес), један од највећих писаца 20. века, који је пресудно обележио хиспаноамеричку литературу и снажно утицао на многе писце у целом свету (“Универзална историја бешчашћа”, “Маштарије”, “Девет есеја о Дантеу”).

1914 – Завршена је Церска битка у којој је српска војска под командом Степе Степановића потукла аустроугарску и однела прву савезничку победу у Првом светском рату. Степа Степановић је добио чин војводе.

1922 – Арапске земље су на састанку у Наблусу одбациле одлуку Друштва народа да Великој Британији повери мандат за Палестину.

1929 – Рођен је вођа Палестинске ослободилачке организације (ПЛО) Јасер Арафат (Yассер), који се после дугогодишње терористичке активности определио за решавање палестинско-израелског сукоба преговорима. Заједно с Абу Џихадом основао је 1964. Фатах, који је постао најјача фракција у оквиру ПЛО. Пет година касније изабран је за председника Извршног комитета ПЛО.

1936 – У стаљинистичким чисткама стрељан је руски револуционар Лав Борисович Розенфелд (Камењев), пошто је претходно на монтираном процесу проглашен “непријатељем народа”. Био је један од главних лидера Совјетске Русије после Октобарске револуције 1917. Постхумно је рехабилитован.

1954 – Председник Бразила Жетулио Варгас (Гетулио) извршио је самоубиство током тешке политичке кризе у земљи, до које је дошло због покушаја убиства истакнутог опозиционара Карлоса Ласерде (Царлос Лацерда).

1954 – Председник САД Двајт Ајзенхауер (Дwигхт Еисенхоwер) потписао је акт о стављању ван закона америчке Комунистичке партије.

1968 – Француска је извела прву пробу хидрогенске бомбе у јужном Пацифику и постала пета нуклеарна сила у свету.

1975 – Смртна пресуда шефу грчке војне хунте Георгиосу Пападопулосу (Пападопоулос) и још двојици вођа војног удара 1967. замењена је доживотном робијом.

1976 – Двојица совјетских космонаута су се спустила на Земљу после 48 дана проведених у њеној орбити, током којих су у специјалној космичкој лабораторији извели низ опита.

1989 – Премијер Пољске постао је Тадеуш Мазовјецки (Тадеусз Мазовwиецки), први некомунистички премијер у земљама совјетског блока од 1940.

1991 – Парламент Украјине прогласио је независност од СССР.

1991 – Председник СССР Михаил Сергејевич Горбачов дао је оставку на место шефа Комунистичке партије и затражио да Централни комитет донесе одлуку о распуштању партије основане пре 93 године, која је у том тренутку имала 16 милиона чланова.

1994 – Израел и Палестинска ослободилачка организација су постигли споразум да Палестинци на окупираној Западној обали добију аутономију у областима образовања, здравства, пореске политике, социјалне заштите и туризма.

2003 – Умро је Вилфред Тезигер (Wилфред Тхесигер) човек који је прешао пустиње Арабије на камили и уцртао на мапе кретања Маршанских Арапа у Ираку.

2004 – У својој бази Гвантанамо Беј на Куби, САД су формирале свој први суд за ратне злочине од Другог светског рата и формално оптужиле Салима Ахмеда Хамдана, Јерменца, који је наводно био возач Осаме бин Ладена, за саучесништво у убиствима и терористичким акцијама.

2009 – Концерт америчке поп певачице Мадоне одржан је на београдском Ушћу пред око 40.000 посетилаца.

2014 – Преминуо британски глумац и режисер Ричард Атенборо (Рицхард Аттенбороугх). Атенбороу је режирао филм “Ганди”, који је добио осам Оскара, а његова најпознатија улога је у филму “Велико бекство” (Тхе Греат Есцапе).

2016 – У земљотресу магнитуде 6,2 који је погодио централни део Италије погинуло је 290 људи.