48. п.н.е – У Египту је убијен Гнеј Помпеј Велики, један од највећих римских државника и војсковођа, који је 69. године пре нове ере угушио Спартаков устанак, а 61. освојио Јерусалим. Римски Сенат изабрао га је за конзула 52, а власт је изгубио након пораза од Гаја Јулија Цезара у бици код Фарсале, после чега се склонио у Египат.

1066 – Нормански војвода Вилијам, будући енглески краљ Вилијам I Освајач, искрцао се са војском код Певенсија у јужној енглеској покрајини Сасекс и почео освајање Енглеске.

1841 – Рођен је француски државник Жорж Бенжамен Клемансо (Георгес Бењамин Цлеменцеау), премијер од 1906. до 1909. и од 1917. до 1920, када се повукао из политичког живота. У време Драјфусове афере објавио је у свом листу “Л’Орор” (Л’Ауроре) познато Золино писмо председнику Републике “Оптужујем”.

1864 – У Лондону је основана Прва интернационала (Међународно удружење радника), за коју је оснивачки документ под називом “Инаугурална адреса и Статут” написао Карл Маркс (Марx).

1895 – Умро је француски хемичар и биолог Луј Пастер (Лоуис Пастеур), проналазач вакцина против беснила, антракса и црвеног ветра. Открио је и поступак конзервирања хране спречавањем размножавања бактерија, који је касније назван “пастеризација”. Оснивач је научних грана микробиологије и стереохемије. Организовао је 1888. чувени институт у Паризу, назван по њему.

1902 – Умро је француски писац Емил Зола (Емиле), творац и најизразитији представник натуралистичког романа, аутор “Терезе Ракен”, “Жерминала”, “Нане” и других романа. Познат је и по отвореном писму (1898) председнику Француске под насловом “Оптужујем” у којем је открио махинације највиших војних кругова у “Драјфусовој афери”.

1914 – Умро је српски композитор и музички педагог Стеван Стојановић Мокрањац, члан Српске краљевске академије и хоровођа Београдског певачког друштва. Његово дело сматра се најзначајнијом етапом у развоју српске националне музике у 19. веку (“Руковети”, “Приморски напјеви”, “Литургија”).

1944 – Јединице Црвене армије су у Другом светском рату прешле у Србију на основу југословенско-совјетског договора.

1949 – Москва је једнострано отказала уговор о пријатељству и узајамној помоћи СССР и Југославије, што су потом учиниле и остале земље “социјалистичког лагера” – Мађарска 30. септембра, Бугарска и Румунија 1. октобра, Чехословачка 4. октобра.

1958 – У Француској је одржан референдум на којем је прихваћен нови устав, чиме је почело раздобље Пете Републике. Новим уставом ојачана је председничка власт.

1965 – Приликом ерупције вулкана на Филипинима, 56 километара јужно од Маниле, 184 особе изгубиле су живот.

1966 – Умро је француски писац Андре Бретон, теоретичар и оснивач надреалистичког покрета. Своје ставове о психоанализи и аутоматизму подсвести као основи уметничког стваралаштва изнео је у Манифестима надреализма (1924, 1930) (“Надреалистичка револуција”, “Нађа”, “Сјај земље”, “Изгубљени кораци”, “Праскозорје”, “Фатаморгана”, “Надреализам и сликарство”).

1970 – Умро је египатски државник Гамал Абдел Насер (Нассер). Један од иницијатора војног удара којим је 23. јула 1952. свргнут краљ Фарук И (Фароук), прогласио се премијером две године касније, а 1956. изабран је за председника Египта. Национализовао је Суецку компанију, што је у јесен 1956. довело до неуспешног англо-француско-израелског напада на Египат, а у јуну 1967. водио је и изгубио шестодневни рат са Израелом. Био је један од лидера Покрета несврстаних земаља.

1989 – У избеглиштву на Хавајима умро је бивши филипински диктатор Фердинанд Маркос (Марцос). Председник Филипина постао је 1965, као један од најпопуларнијих политичара, а 1986. је на таласу масовних протеста збачен са власти, после чега је избегао на Хаваје.

1990 – У Скупштини Србије усвојен је нови Устав, уведен је вишестраначки политички систем, а покрајине Војводина и Косово изгубиле су атрибуте државности и постале територијалне аутономије.

1994 – У невремену у Балтичком мору у близини финске обале потонуо је ферибот “Естонија”. У тој највећој мирнодопској поморској несрећи у Европи, погинуло је више од 900 људи.

1996 – У Вучитрну, на Косову, бачене су две експлозивне направе у круг војне касарне, а у селу Рудник и месту Подујево нападнуте су полицијске станице. Оружани напади косовских Албанаца на пунктове српске полиције учестали су у наредним месецима, што је почетком 1998. довело до отворених сукоба.

1998 – Након две недеље уличних немира и насиља који су запретили да ће оборити владу силом, албански премијер Фатос Нано поднео је оставку.

2000 – Савезна изборна комисија саопштила је коначне резултате председничких избора у СР Југославији, према којима Слободан Милошевић и Војислав Коштуница иду у други изборни круг. Сматрајући да су резултати фалсификовани, присталице Демократске опозиције Србије почеле су масовне протесте широм земље, а наредних 11 дана Србија пролази кроз најтежу политичку кризу од доласка Милошевића на власт.

2000 – Почео је палестински устанак (интифада). Непосредан повод била је посета тадашњег лидера израелске опозиције светим местима у јерусалимском старом граду. У наредне две године погинуло је више од 1.000 Палестинаца и више стотина Израелаца.

2001 – Савет безбедности УН укинуо је санкције Судану, уведене 1996. након што је та земља одбила да испоручи осумњичене за покушај атентата на египатског председника Хоснија Мубарака, 1995. у Етиопији. Укидање санкција су тражиле и Египат и Етиопија.

2003 – Умро је Алтеа (Алтхеа) Гибсон, први тениски играч тамне пути који је освојио Вимблдон и државно првенство САД.

2007 – У Њујорку су почели директни преговори делегација Београда и Приштине о статусу Косова у новом преговарачком процесу уз посредовање “тројке” Контакт групе. Београд је саопштио своје виђење суштинске аутономије у оквиру граница Србије, док је Приштина понудила “пријатељство и сарадњу две независне државе”.

2010 – Умро је Артур Пен (Артхур Пенн) режисер филмских класика међу којима су “Потера без милости”, “Бони и Клајд” и “Мали велики човек”.

2012 – Посмртни остаци кнеза Павла Карађорђевића, његове супруге Олге и сина Николе ексхумирани су у Лозани у Швајцарској и пренети у Србију, где су сахрањени у породичној гробници у Цркви светог Ђорђа на Опленцу код Тополе.

2013 – Савет безбедности УН једногласно је изгласао резолуцију о обезбеђивању и уништењу сиријског хемијског оружја. То је прва резолуција Савета безбедности од почетка сиријског конфликта (март 2011), пошто су Русија и Кина ветом блокирале три раније предложене резолуције у којима се вршио притисак на сиријског председника Башара ал Асада да оконча насиље у својој земљи.

2014 – У Београду је без инцидената протекла Парада поноса, а нешто више од 1.000 учесника који се залажу за права ЛГБТ заједнице, обезбеђивале су вишетруко бројније полицијске снаге. Претходна Парада одржана је 2010. када је дошло до сукоба и насиља између учесника Параде и екстремних националиста и хулигана, због чега је, из безбедносних разлога, ова манифестација забрањивана током три наредне године.

2015 – Неколико милиона људи сваке године умре од излечивог облика рака јер ти пацијенти немају приступ радиотерапији или хирургији, наводи медицински часопис Лансет онколоџи (Ланцет Онцологy).

2018 – Преминуо је глумац Предраг Ејдус. Ејдус је одиграо око 200 драмских улога и снимио више од 50 филмова, учествовао је у 50 телевизијских драма и 30 тв-серија.