1492 – Кристофер Колумбо (Цристофоро Цоломбо) на првом путовању преко Атлантика открио је Кубу и прогласио је поседом Шпаније.

1628 – Краљевске трупе под кардиналом Ришељеом (Рицхелиеу) заузеле су након вишемесечне опсаде упориште хугенота (протестаната) Ла Рошел.

1636 – У Кембриџу, у америчкој држави Масачусетс, основан је Харвард колеџ, најстарија образовна установа у САД.

1704 – Умро је енглески филозоф Џон Лок (Јохн Лоцке), један од утемељивача емпиризма и либералистичке филозофије. Снажно је утицао на касније филозофе емпиричаре и теоретичаре либералног друштва и грађанске државе (“Оглед о људском разуму”, “Писма о толеранцији”, “Две расправе о влади”, “Васпитање”.

1746 – У земљотресу у Перуу, у којем су разорени градови Лима и Каљао, погинуло је најмање 18.000 људи.

1836 – Проглашена је федерација Перуа и Боливије.

1884 – Рођен је српски композитор, музиколог, педагог и критичар Милоје Милојевић, професор Музичке академије у Београду, један од зачетника музикологије у Србији. Основао је београдски оркестар “Цоллегиум мусицум” (“Четири комада за клавир”, “Мелодије и ритмови са Балкана”, “Пред величанством природе”).

1886 – На острву Бидл у њујоршкој луци председник САД Гровер Кливленд (Цлевеланд) открио је Статуу слободе, поклон Француске, коју је израдио Фредерик Огист Бартолди (Фредериц Аугусте Бартхолди).

1891 – У Јапану је у земљотресу на највећем острву Нипон погинуло најмање 10.000 људи, а 300.000 остало је без домова.

1914 – Рођен је амерички микробиолог Џонас Едвард Салк (Јонас Едwард), који је 1953. пронашао вакцину против дечје парализе.

1918 – После распада Аустро-Угарске у Првом светском рату, у Прагу је преузео власт Национални комитет. Република Чехословачка са председником Томашем Гаригом Масариком (Томас Гарригуе Масарyк) проглашена је у новембру 1918.

1919 – У САД је ступио на снагу закон о прохибицији, којим је забрањена продаја пића са више од пола процента алкохола.

1922 – Око 40.000 фашиста црнокошуљаша Бенита Мусолинија (Муссолини) кренуло је из Напуља у Марш на Рим. Два дана касније краљ Виторио Емануеле (Витторио) поверио је Мусолинију мандат за састав владе. Фашистички режим трајао је до јула 1943.

1923 – Умро је српски политичар и публициста Стојан Протић, један од твораца Радикалне странке, први премијер Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Био је уредник листова “Самоуправа” (1881-83) и “Ођек” од 1884.

1932 – Рођен је кипарски државник Спирос Кипријану (Спyрос Кyприаноу), први шеф дипломатије после стицања независности Кипра 1960. Шеф државе је постао 1977, после смрти председника архиепископа Макариоса ИИИ.

1940 – Италијанске трупе напале су Грчку из Албаније, након што је Грчка одбила ултиматум којим је Италија тражила војна упоришта на грчкој територији. Уз помоћ Немаца, Грчка је окупирана у априлу 1941.

1962 – Окончана је кубанска ракетна криза – совјетски лидер Никита Хрушчов саопштио је да је наредио повлачење ракета са Кубе, а председник САД Џон Фицџералд Кенеди (Јохн Фитзгералд Кеннедy) да ће обуставити блокаду те земље.

1974 – Шефови арапских држава, укључујући и јорданског краља Хусеина (Хуссеин) усвојили су Декларацију којом су затражили стварање независне палестинске државе.

1982 – На општим изборима у Шпанији убедљиву победу однела је Социјалистичка радничка партија Фелипеа Гонзалеса (Гонзалез).

1995 – У пожару у метроу главног града Азербејџана, Бакуу, погинуло је најмање 289, а повређено 270 људи.

2000 – На Косову су, у организацији администрације УН одржани локални избори, на којима је убедљиво победио Демократски савез Косова Ибрахима Ругове. Косовски Срби су бојкотовали изборе, а југословенске власти их нису признале.

2001 – Амерички председник Џорџ Буш формирао је Групу за праћење иностраних терориста, којом руководи јавни тужилац Џон Ешкрофт, а задатак групе је да проналази и депортује стране држављане који илегално бораве у САД.

2002 – Високи дипломата САД-а Лоренс Фоли (Лаwренце Фолеy), убијен је у Аману (Јордан). Фоли је у амбасади САД у Аману водио америчку агенцију за међународну помоћ и сарадњу (УСАИД). Он је први западни дипломата икада убијен у тој држави.

2005 – Умро је позоришни и филмски великан, глумац Љуба Тадић. Био је стални члан Београдског драмског позоришта, Народног позоришта, Атељеа 212 и Југословенског драмског позоришта, у којима је остварио велики број запажених улога. Глумио је у више од 60 филмова и у многим радио и телевизијским драмама.

2008 – На изборима у Малдивима председник Маумун Абдула Гејум изгубио је власт после 30 година. Он је признао победу опозиционог кандидата Мохамеда Нашида који је током његове владавине више пута био затваран због промовисања демократије на том архипелагу у Индијском океану.

2011 – Умро је књижевник и филозоф Радомир Константиновић, најпознатији по филозофско-есејистичком делу “Филозофија паланке”.

2013 ; – Умро је Тадеуш Мазовјецки, први некомунистички премијер у земљама совјетског блока од краја Другог светског рата и активиста покрета “Солидарност”; ; Умро је Александар Тијанић, новинар, директор ; Радио-телевизије Србије.