1492 – Шпански морепловац Кристофер Колумбо (Цристифоро Цоломбо) направио је белешку о употреби дувана међу америчким Индијанцима, што је први писани документ о тој биљци која је касније освојила свет.

1577 – Енглески гусар и адмирал Френсис Дрејк (Францис Драке) кренуо је на пут око света и након трогодишњег успешног путовања постао први Енглез који је опловио Земљу. Током путовања обишао је обале Африке и Америке, нападајући и пљачкајући шпанске бродове.

1630 – Умро је немачки астроном, математичар и физичар Јохан Кеплер (Јоханн) који је са три фундаментална закона о кретању планета доказао Коперникову хипотезу о хелиоцентричном систему.

1787 – Умро је немачки композитор Кристоф Вилибалд Глук (Цхристопх Wиллибалд Глуцк). Аутор око 100 опера од којих је сачувано 40, међу којима су најпознатије “Орфеј и Еуридика” и “Алчеста”, заслужан је за реформу опере. Глук је у својим делима музику подредио тексту и прилагодио је драмској радњи.

1889 – Поборници републике којима су се, након укидања ропства придружили велепоседници, свргнули су другог и последњег бразилског цара Педра ИИ и прогласили Бразил републиком с председником Мануелом Деодором.

1899 – Током бурског рата, на подручју Јоханесбурга бурски војник Питер Бота (Ботха) заробио је ратног дописника лондонског “Морнинг поста” Винстона Черчила (Wинстон Цхурцхилл), касније чувеног британског премијера. Бота је потом постао врховни командант бурских снага и премијер, након рата основане Јужноафричке уније.

1916 – Умро је пољски писац Хенрик Сјенкјевич (Хенрyк Сиенкиеwицз), добитник Нобелове награде за књижевност 1905, који је светску славу стекао историјским романима (“Qуо вадис”, “Огњем и мачем”, “Кроз пустињу и прашуму”).

1920 – У Женеви је одржана прва скупштина Лиге народа.

1923 – Галопирајућа инфлација у Немачкој је достигла врхунац – осам милијарди марака за један амерички долар.

1954 – Умро је амерички филмски и позоришни глумац Лајонел Баримор (Лионел Баррyморе) који се као дете прославио у улози Оливера Твиста, а пред крај живота, као тежак инвалид везан за колица, одиграо је више запажених улога (“Гранд хотел”, “Острво Ларго”, “Дама с камелијама”, “Распућин и царица”).

1971 – Делегација Народне Републике Кине учествовала је први пут на заседању Генералне скупштине УН.

1976 – Умро је Жан Габен (Јеан Габин), популаран и даровит француски филмски и позоришни глумац. Снимио је око 90 филмова, најчешће са режисерима ветеранима француске кинематографије (“Обала у магли”, “Велика илузија”, “Дан се рађа”).

1976 – Умро је српски глумац Миливоје Живановић, првак Југословенског драмског позоришта. Каријеру је почео у путујућем позоришту Удружења глумаца. Залагањем Бранислава Нушића постао је стални члан Српског народног позоришта у Новом Саду. Потом је играо у Скопљу, од 1932. у Народном позоришту у Београду, а од 1947. у Југословенском драмском.

1976 – Сиријска армија је преузела пуну контролу над Бејрутом, у покушају да оконча 18-месечни грађански рат у Либану.

1978 – У Шри Ланки се срушио исландски путнички авион ДЦ-8, који је из Меке превозио индонежанске муслиманске ходочаснике. Погинуло је свих 175 путника и осам чланова посаде.

1983 – Лидер кипарских Турака Рауф Денкташ (Денктасх) прогласио је Републику Северни Кипар.

1988 – Национално веће Палестинске ослободилачке организације на заседању у Алжиру прогласило је независност Палестине на Западној обали и у Гази са главним градом Јерусалимом.

1990 – НАТО и Варшавски пакт договорили су се у начелу о драстичном смањењу конвенционалног наоружања. То је био први договор о конвенционалном наоружању два војна савеза после Другог светског рата.

1994 – Председник Аустрије Томас Клестил (Тхомас) признао је, приликом обраћања члановима израелског парламента, да је његова земља пропустила да у прошлости призна сопствену улогу у нацистичком холокаусту.

1999 – Полиција је растурила антиамеричке демонстрације у Турској и Грчкој организоване поводом посете председника САД Била Клинтона (Билл Цлинтон) тим земљама.

2000 – Од 28. септембра када су на подручју Западне обале и Газе почели окршаји између Палестинаца и Израелаца погинуле су 223 особе, углавном цивили.

2003 – У бомбашким нападима на две синагоге у центру Истанбула погинуло је најмање 25 људи, а више од 300 особа је повређено. Турске власти су саопштиле да су напад извршили турски држављани.

2004 – Пред Трибуналом у Хагу почело је прво суђење косовским Албанцима за ратне злочине почињене током сукоба на Косову. Фатмир Лјимај, Харадин Баљај и Исак Муслију оптужени су за незаконито притварање, мучење и убиства албанских и српских заробљеника у логору Лапушник код Глоговца у лето 1998. године. У новембру 2005. Лјимај и Муслију ослобођени су кривице, а Харадин Баљај је проглашен кривим и осуђен на 13 година затвора.

2004 – Хрватски премијер Иво Санадер допутовао је у званичну посету Србији и Црној Гори. Он је први хрватски премијер који је дошао у Београд након распада бивше СФРЈ и осамостаљења Хрватске.

2009 – Умро је патријарх српски Павле. Сахрањен је у манастиру Раковица уз присуство највиших државних функционера, црквених великодостојника и више стотина хиљада грађана. За новог поглавара СПЦ изабран је 22. јануара 2010. владика нишки Иринеј.

2010 – На Косову су одржани локални избори, први после проглашења независности које су у потпуности спровеле косовске власти.

2013 – Умро је бивши председник Кипра Глафкос Клиридис (Цлеридес) који је своју политичку каријеру провео покушавајући да уједини етнички подељен Кипар. За његова мандата Кипар је ушао у Европску унију.