8. п.н.е. – Умро је Флак Квинт Хорације, један од највећих песника античког Рима. Нјегова поезија је утицала на европско песништво, а дело “Де арте поетика” било је узор Боалововој (Боилеау) поетици која се сматра естетским каноном класицизма.

1570 – Умро је италијански архитекта и вајар Јакопо Сансовино (Јацопо), градитељ Библиотеке Светог Марка и Лођете у Венецији, статуа Нептун и Марс на степеништу Дуждеве палате и рељефа у мермеру у лођи Цркве Светог Марка.

1701 – Рођен је шведски физичар и астроном Андерс Целзијус (Целсиус), творац скале за мерење топлоте која је по њему добила назив. Био је професор астрономије у Упсали и директор прве шведске опсерваторије.

1879 – Француска скупштина је из Версаја премештена у Париз.

1895 – Умро је француски писац Александар Дима Син (Алеxандре Думас Филс). Прославио се романом “Дама с камелијама”, према којем је написан либрето за Вердијеву оперу “Травијата”.

1919 – У оквиру Версајске мировне конференције после Првог светског рата, Бугарска је потписала документ којим је Добруџа припала Румунији, источна Тракија Грчкој, а градови Цариброд (Димитровград), Босилеград и Струмица Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца.

1926 – Ахмед Бен Зогу је потписао у Тирани уговор с Италијом којим је Албанија стављена под њен протекторат.

1940 – У Румунији је профашистичка “Гвоздена гарда” убила више од 60 сарадника избеглог краља Карола ИИ (Царол), међу којима и бившег премијера Николаеа Јоргу (Ницолае).

1940 – Немачка је у Другом светском рату анектирала француску покрајину Лорену.

1941 – Последње италијанске јединице у Етиопији предале су се савезничким снагама у тврђави Гондер. Савезници су заробили 23.000 италијанских војника.

1942 – Французи у Другом светском рату потопили су у луци Тулон већи део своје ратне флоте да их не би заробили Немци који су управо ушли у тај град.

1942 – Рођен је амерички рок певач, гитариста и писац песама Джими Хендрикс (Јимми Хендриx), један од најпопуларнијих музичара у свету 1960-их година. Умро је 1970, од прекомерне дозе дроге.

1943 – У Другом светском рату, на аеродрому у Гламочком пољу погинуо је Иво Лола Рибар, генерални секретар СКОЈ-а, када је као шеф војне мисије Врховног штаба НОВ и ПОЈ кренуо у Каиро.

1953 – Умро је амерички писац Јуџин Гледстон О’Нил (Еугене Гладстоне О’Неилл), творац модерене америчке драме и први амерички добитник Нобелове награде за књижевност (1936) (“Дуго путовање у ноћ”, “Чежња под брестовима”, “Електри приличи црнина”).

1968 – Припадници југословенске војске и полиције угушили су масовне демонстрације Албанаца на Косову на којима је захтевано да та покрајина Србије добије статус републике. Демонстрације су одржане на Дан заставе, државни празник Народне Републике Албаније.

1989 – У експлозији у колумбијском авиону “Боинг 727”, на линији Богота-Кали, погинуло је свих 107 путника и чланова посаде. Претпоставља се да је узрок експлозије била подметнута бомба.

1991 – Савет безбедности УН одобрио је слање мировних снага у Југославију.

1996 – У јеку протеста због поништавања изборне воље грађана на локалним изборима у Србији, власти су прекинуле рад “Индекса” и “Б-92”, две најслушаније београдске радио станице које су стално и детаљно извештавале о грађанском протесту. Под притиском јавности, радио станице су наставиле рад 5. децембра.

1996 – У експлозији гаса у руднику угља у кинеској провинцији Шанси погинуло је више од 90 рудара.

1997 – У сукобима српских снага безбедности и косовских Албанаца код места Србица и у селу Резниће погинула су два полицајца и један Албанац, а четири полицајца су рањена.

2000 – Агенција УН за сиду објавила је да је од почетка пандемије сиде двадесет година раније, умрло више од 21 милион људи широм света.

2000 – Норвешки краљ Херолд отворио је у западној Норвешкој најдужи тунел за друмски саобраћај на свету. Тунел дугачак 16.900 метара потукао је рекорд Ст. Готхард тунела у Швајацарској од 16.300 метара, а отворен 1980.

2001 – НАСА је саопштила да је свемирски телескоп Хабл открио атмосферу планете удаљене од Земље 150 светлосних година. То је први пут да је директно детектована атмосфера неке планете ван Сунчевог система.

2003 – Парламент Тајвана је, упркос упозорењима Пекинга, одобрио одржавање референдума о независности тог острва, отцепљеног од Кине после Другог светског рата.

2010 – У Паризу је умро је црногорски сликар Миодраг Дадо Ђурић, један од најистакнутијих представника фигуративне уметности, чија се дела налазе у многим музејима, галеријама и приватним колекцијама широм света.

2011 – Умро је британски филмски режисер Кен Расел (Хенрy Кеннетх Руссел) прослављен по филмовима у којима је музика имала централну улогу (“Томи”, “Чајковски”). Режирао је и филмове “Wомен ин Лове” који је глумици Гленди Джексон донео Оскара, “Тхе Девилс” и “Алфред статес”.

2014 – Премијер Украјине Арсениј Јацењук, прозападни политичар са угледом у међународним финансијским круговима и бранитељ независности земље од “руске војне инвазије”, у Парламенту је реизабран на ту дужност.