1547 – У Москви је за првог руског цара крунисан Иван ИВ Васиљевич. Познат је по веома значајним реформама у Русији, али и окрутности према бојарима коју је примењивао у настојању да централизује власт и због убиства властитог сина због чега је добио назив Грозни. Основао је 1553. прву штампарију у Русији, а ради јачања трговине са западном Европом 1584. подигао је град Архангелск. Потукао је Монголе и освојио Казан 1552. и Астрахан 1556, а потом је припојио Сибир.

1778 – Француска је признала независност САД током Америчког рата за независност од британске колонијалне управе (1775-83). У фебруару исте године у Паризу је потписан споразум о савезу у том рату, а хиљаде добровољаца кренуло је да помогне Американцима, међу којима и Лафајет (Лафаyетте), Сен Симон (Саинт), Кошћушко (Косциусзко).

1794 – Умро је енглески историчар Едвард Гибон (Едwард Гиббон), аутор дела “Опадање и пропаст Римског царства”, које се сматра једним од најзначајнијих у светској историографији.

1864 – Аустрија и Пруска упутиле су ултиматум Данској захтевајући да повуче устав по којем су покрајине Шлезвиг и Холштајн постале саставни део Данске. У рату који је уследио Данци су поражени, а спорна војводства потпала су под заједничку управу Пруске и Аустрије.

1908 – У Београду је отворен хотел “Москва”, подигнут на месту кафане “Велика Србија”. Зграду су пројектовали архитекта Јован Илкић и група архитеката из Санкт Петербурга.

1920 – У САД је ступила на снагу прохибиција, законска забрана производње и продаје алкохола.

1927 – Умро је српски географ Јован Цвијић, оснивач антропогеографије и геоморфологије и Географског друштва у Београду (1910). Председник Српске краљевске академије од 1921. до смрти и почасни доктор више иностраних универзитета и академија, председник територијалне комисије на Мировним преговорима у Версају (1919-20) (“Антропогеографски проблеми Балканског полуострва”, “Балканско полуострво и јужнословенске земље”, “Етногеографске карте југословенских земаља”).

1945 – Победом савезничких снага под командом генерала Бернарда Монтгомерија (Монтгомерy) и Омара Бредлија (Брадлеy) окончана је немачка офанзива у Арденима, у Белгији. Немци су у тој операцији изгубили 220.000 војника (110.000 заробљих), савезничке снаге 77.000 (21.000 заробљених).

1957 – Умро је италијански диригент Артуро Тосканини (Тосцанини), један од најзначајнијих у 20. веку. Дириговао је у миланској Скали и Метрополитен опери у Њујорку где је организовао и симфонијски оркестар.

1969 – У центру Прага чешки студент Јан Палах (Палацх) извршио је самоубиство спаљивањем у знак протеста због окупације Чехословачке коју су, по налогу Совјетског Савеза, извршиле чланице Варшавског уговора у августу 1968.

1969 – Совјетски космонаути у свемирским бродовима “Сојуз 4 “Владимир Шаталов и “Сојуз 5” Борис Вољанов, Алексеј Јелисејев и Јевгениј Крунов су први пут у историји спојили две летилице с људском посадом у орбити око Земље.

1979 – Шах Ирана Реза Пахлави је напустио земљу под притиском следбеника ајатолаха Хомеинија (Кхомеини) који су потом преузели власт.

1987 – Шеф Комунистичке партије Кине Ху Јаобанг (Yаобанг) поднео је оставку, прихвативши кривицу за политичке грешке које су изазвале студентске немире. Функцију генералног секретара Партије преузео је Џао Цијанг (Зхао Зиyанг).

1991 – САД и западни савезници започели су у Заливском рату операцију “Пустињска олуја” масовним ваздушним ударима по војним и индустријским циљевима у Ираку и Кувајту, 19 часова после истека ултиматума УН Багдаду.

1993 – У опкољеном Сарајеву, које је већ месецима без струје и воде, погинуло је осам, а рањено 19 људи од експлозије гранате која је пала на место где су људи чекали у реду за воду.

1996 – Премијер Русије Анатолиј Чубајс, творац програма приватизације, поднео је оставку.

1998 – У експлозији метана у руднику “Соко” у Читлуку код Сокобање погинуло је 29 рудара.

2000 – За председника Чилеа изабран је Рикардо Лагос. Он је први председник социјалиста после свргнутог Салвадора Аљендеа, кога су 1973. убили пучисти предвођени генералом Аугустом Пиночеом.

2001 – У покушају државног удара у Демократској Републици Конго (Заир) убијен је председник Лоран Дезире Кабила, а дужност председника преузео је његов син Жозеф (Јосепх). Кабила је на власт дошао у мају 1997. године после побуне, коју су подржале Уганда и Руанда, против тадашњег диктатора Мобутуа Сесе Секоа.

2001 – У Љубљани је умро Сергеј Крајгер, познати словеначки и југословенски политичар из времена комунизма. Био је члан Председништва СФР Југославије од 1970. и председник Председништва од маја 1981. до маја 1982.

2002 – Савет безбедности УН једногласно је усвојио санкције против терористичке мреже Ал Каида и остатака Талибана у Авганистану и ван те земље.

2003 – Из свемирског центра Кенеди на Флориди, лансиран је шатл “Колумбија”. Непосредно пред слетање на Флориди (1. фебруар) после 16-дневне мисије, шатл се распао у пламену изнад Тексаса. Погинуло је свих седам астронаута, међу којима је био и први израелски астронаут Илон Рамон.

2004 – Врховни суд Шпаније подржао је забрану радикалне баскијске сепаратистичке партије Батасуна, за коју се дуго верује да представља политичко крило оружане баскијске терористичке групе ЕТА. Батасуна је прва партија која је од 1975. године забрањена у Шпанији.

2005 – На изборима у Хрватској председник Стјепан Месић освојио је у другом изборном кругу нови петогодишњи мандат.

2006 – Американац који је дезертирао из редова маринаца током рата у Вијетнаму, ухапшен је у Тексасу након 36 година бекства.

2009 – Преминуо је београдски новинар, публициста и један од најпознатијих филмских критичара Богдан Тирнанић.

2014 – Више од 1.000 људи је страдало у двонедељним борбама, најжешћим од почетка сукоба између супарничких побуњеничких група у Сирији, саопштила је Сиријска опсерваторија за људска права.

2014 – Димитрије Јанићијевић, кандидат Самосталне либералне странке за градоначелника Косовске Митровице, убијен је испред своје куће у северном делу овог града.

2016 – Таи Инг Вен (59) изабрана је за прву жену председницу Тајвана као лидерка Напредне демократске партије (ДПП) која се отворено залаже за независност Тајвана од Кине.

2016 – Ирану су укинуте санкције, на основу споразума ове земље и шест светских сила (САД, Русија, Кина, Велика Британија, Француска и Немачка) од 14. јула 2015. године којим се ограничава ирански нуклеарни програм у замену за укидање међународних санкција.

2017 – У Киргизији је услед пада транспортног авиона турске компаније погинуло 37 људи, претежно становника села недалеко од Бишкека на које се срушио авион при покушају слетања по густој магли.

2018 – Убијен је Оливер Ивановић, председник Грађанске иницијативе СДП, пошто је на њега непозната особа испалила више хитаца из пиштоља у северном делу Косовске Митровице.