1520 – Краљ Данске и Норвешке Кристијан ИИ (Цхристиан) освојио је Шведску.

1535 – Шпански конквистадор Франсиско Писаро (Францисцо Пизарро) основао је Лиму, сада главни град Перуа.

1654 – Вођа запорошких козака, хетман Богдан Хмељницки признао је врховну власт московског цара. Тиме се Украјина ујединила с Русијом, што је изазвало руско-пољски рат (1654-67).

1689 – Рођен је француски филозоф Шарл Луј де Секонда Монтескје (Цхарлес Лоуис, Сецондат, Монтесцqуиеу). Аутор је капиталног дела “Дух закона” у којем је развио теорију о подели власти на законодавну, извршну и судску која је постала темељ парламентарне демократије.

1778 – Енглески морепловац Џејмс Кук (Јамес Цоок) открио је Хаваје које је назвао Сендвич острва по имену лорда Сендвича (Сандwицх).

1871 – У “Дворани огледала” Палате у Версају, краљ Пруске Вилхелм И (Wилхелм) је проглашен за првог цара новог, Немачког царства.

1882 – Рођен је енглески писац Ален Александер Милн (Алан Алеxандре Милне), аутор популарних романа за децу “Кад смо били врло млади”, “Вини Пу”, “Кућа на Пуовом углу”, “Сад нас је шесторо”.

1904 – Рођен је амерички филмски глумац енглеског порекла Арчибалд Александер Лич (Арцхибалд Алеxандер Леацх), познат као Кери Грант (Царy). Играо је у комедијама Хауарда Хокса (Хоwард Хаwкс), а тумачио и карактерне улога у филмовима Алфреда Хичкока (Хитцхцоцк) (“Страшна истина”, “Филаделфијска прича”, “Север-северозапад”, “Држ’те лопова!”).

1909 – Рођен је писац Оскар Давичо, који је 1950-их и 1960-их година знатно утицао на поезију Југославије. Био је и једна од најактивнијих и личности у књижевном животу Београда и Југославије (збирке песама “Вишња за зидом”, “Настањене очи”, романи “Песма”, “Бетон и свици”).

1919 – Француски премијер Жорж Клемансо (Георгес Цлеменцеау) отворио је Версајску мировну конференцију по окончању Првог светског рата. Мировним уговором потписаним 28. јуна, Немачка је преузела одговорност за рат, обавезала се на исплату ратне одштете и забрањено јој је наоружавање. Створене су нове државе Пољска, Мађарска, Чехословачка, Естонија, Летонија, Литванија и Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца.

1944 – После седмодневних жестоких борби, совјетске трупе су у Другом светском рату окончале блокаду Лењинграда, где је током немачке опсаде од септембра 1941. од исцрпљености и глади умрло 620.000 људи.

1974 – После седмодневних преговора, Египат и Израел су потписали споразум о “дезангажовању” војних снага дуж Суецког канала.

1977 – У паду малог владиног авиона по магли код Сарајева погинули су председник Савезног извршног већа (владе) СФР Југославије Џемал Биједић, његова супруга Разија и још шест људи.

1977 – У најтежој железничкој несрећи у Аустралији, 80 људи је погинуло када је воз у Сиднеју ударио у бетонски мост.

1989 – У мирном вишедневном протесту против просовјетске власти, хиљаде Чехословака су на централном тргу Прага скандирале “Слобода”, “Истина” и “Људска права”.

1991 – Парламент Јордана је осудио авионске нападе на Ирак у операцији “Пустињска олуја” и позвао арапске и исламске земље на акцију против САД и њихових савезника. Ирак је лансирао осам ракета “скад” на Израел, у покушају да га увуче у Заливски рат.

1996 – Посланичка група владајуће партије Грчке, социјалистичког ПАСОК-а, изабрала је реформисту Костаса Симитиса (Цостас) за премијера, пошто је тешко оболели оснивач ПАСОК-а Андреас Папандреу (Папандеоу) поднео оставку.

1997 – Франц Враницки (Франз Вранитзкy) поднео је оставку на положај аустријског канцелара што је био скоро 11 година.

1999 – Одлука владе СР Југославије да представника ОЕБС-а на Косову Вилијама Вокера (Wиллиам Wалкер) прогласи “персоном нон грата” и да ускрати дозволу главној тужитељки Међународног суда за ратне злочине Луиз Арбур да уђе у СРЈ, додатно је заоштрила односе Београда и света.

2001 – САД су укинуле санкције СР Југославији уведене почетком 1999. због политике власти Слободана Милошевића према Албанцима на Косову. Америчким фирмама је до тада било забрањено да послују са СРЈ. Укидања те забране и америчких санкција отворило је врата за давање страних кредита СРЈ.

2002 – Влада Сијера Леонеа објавила је крај грађанског рата током којег је погинуло 50.000 људи, махом цивила. Бруталан рат против Владе водио је Уједињени револуционарни фронт (РУФ).

2003 – На Шестом ванредном конгресу за председника Социјалистичке партије Србије (СПС) поново је изабран Слободан Милошевић, иако је већ био у притвору у Хагу.

2005 – Европски произвођач авиона “Ербас” представио је у Тулузу (Француска) нови А380, највећи путнички млазњак који је икад направљен. Тај двоспратни авион има распон крила од 80 метара, реп висок као седмоспратница и више од 550 седишта. У његов развој уложено је 13 милијарди долара.

2009 – Премијери Русије и Украјине, Владимир Путин и Јулија Тимошенко постигли су споразум о снабдевању Украјине гасом и транспорту руског гаса до других европских потрошача преко Украјине.

2015 – У Малију је окончана једна од најтежих епидемија еболе у Западној Африци од које је умрло 6.500 људи.

2016 – Мишел Турније (Мицхел Тоурниер), један од великих француских писаца друге половине 20. века, добитник награде Гонкур за дело “Краљ виловњак”, умро је у 92. години.

2016 – Председник Македоније Ђорђе Иванов поверио је Емилу Димитриеву мандат да формира прелазну владу која ће припремити ванредне парламентарне изборе заказане за 24. април.

2017 – Планета Земља је била рекордно топла 2016. што је била трећа таква година узастопно.

2019 – Шведски парламент изабрао је дотадашњег премијера Стефана Левена да води мањинску владу левог центра у новом мандату, чиме је окончана четворомесечна.