1793 – На гиљотини је погубљен француски краљ Луј XВИ (Лоуис). Револуционарни Конвент свргнуо га је с престола у септембру 1792, а потом је осуђен на смрт због велеиздаје.

1861 – Рођен је српски вајар Ђорђе Јовановић, члан Српске краљевске академије, професор и директор Уметничке школе у Београду. Израдио је велики број споменика, биста, медаља и жанр-фигура (Споменик Косовским јунацима у Крушевцу, Милош Обреновић у Пожаревцу, Јосиф Панчић и војвода Живојин Мишић у Београду, Бранко Радичевић у Сремским Карловцима).

1911 – У Монте Карлу је одржан први ауто-рели.

1919 – У Даблину је Конгрес партије “Шин фејн” усвојио резолуцију о независности Ирске. Британија није признала тај акт и дала је Ирској статус доминиона 1921. Самосталност Ирске признала је 1949, али без Алстера (Северна Ирска).

1924 – У Горком код Москве умро је Владимир Иљич Уљанов Лењин, вођа Октобарске револуције 1917, творац совјетске Русије, теоретичар марксизма који је значајно утицао на међународни раднички покрет. Његово балсамовано тело изложено је у маузолеју на Црвеном тргу у Москви.

1936 – Едуард ВИИИ (Едwард) постао је краљ Велике Британије након смрти оца Џорџа В (Георге). Абдицирао је у децембру исте године да би могао да се ожени Американком Волис Симпсон (Wаллис).

1938 – Умро је Жорж Мелијес (Георгес Мелиес), који се сматра првим филмским режисером и првим синеастом у свету. Снимио је око 500 филмова, међу којима први кратки филм “Партија карата” (1896) и први дугометражни “Драјфусова афера” (1899). Његов скромни атеље пропао је 1908. у наглом развоју филмске индустрије.

1941 – Рођен је шпански оперски певач Пласидо Доминго (Плацидо). Дебитовао је 1966. у Мексику и врло брзо стекао репутацију једног од највећих тенора у другој половини 20. века.

1942 – Немачке снаге под командом Ервина Ромела (Ерwин Роммел) почеле су контраофанзиву против савезничке војске под британском командом у северној Африци у Другом светском рату.

1942 – Мађарски фашисти су у Другом светском рату у Новом Саду спровели рацију и у наредна два дана убили и бацили у Дунав 1.300 новосадских Јевреја, Срба и Рома.

1950 – Умро је британски писац сатиричар Џорџ Орвел (Георге Орwелл), аутор приповедака, есеја и романа, међу којима су најпознатији “1984” и “Животињска фарма”.

1954 – САД су поринуле прву подморницу на атомски погон “Наутилус”.

1957 – Умро је српски композитор, диригент и музички педагог Петар Крстић. Диригент београдског Народног позоришта (1903-12), директор Српске музичке школе (1914-21) и музичких школа “Станковић” и “Мокрањац” (сценска музика “Коштана”, “Дорћолска посла”, опере “Зулумћар”, “Женидба Јанковић Стојана”, оркестарски “Скерцо д-мол”).

1959 – Умро је амерички филмски режисер и продуцент Сесил Блаунт де Мил (Цецил Блоунт, Милле), познат по историјским спектаклима и мелодрамама (“Десет заповести”, “Самсон и Далила”, “Крсташи”).

1976 – Два англо-француска конкорда полетела су истовремено из Париза и Лондона на првим редовним путничким линијама суперсоничног авиона.

1976 – У СССР-у је први пут дозвољена продаја западних листова, међу којима “Њујорк тајмс” и “Фајненшенел тајмс”.

1986 – У експлозији аутомобила-бомбе у источном Бејруту у близини седишта хришћанске Фаланга партије председника Либана Амина Џемаила (Гемаyал), погинуле су 22 особе, а 102 рањене.

1993 – Хрватске снаге напале су територију Републике Српске Крајине у зонама под заштитом УН у намери да заузму Масленички мост, аеродром Земуник код Задра и брану Перућа.

1997 – Канцелар Немачке Хелмут Кол (Кохл) и премијер Чешке Вацлав Клаус потписали су декларацију о помирењу у којој је Немачка изразила жаљење због нацистичке окупације Чехословачке 1938-45, а Чешка због протеривања Немаца из Судетске области после Другог светског рата.

1998 – На позив кубанског председника Фидела Кастра (Цастро), папа Јован Павле ИИ почео је петодневну историјску посету тој комунистичкој земљи.

1998 – У Босни и Херцеговини је представљена конвертибилна марка, нова заједничка монета за оба ентитета – Федерацију БиХ и Републику Српску.

2000 – Први официри Косовског заштитног корпуса (КЗК) положили су заклетву у Приштини. КЗК је формиран трансформацијом Ослободилачке војске Косова која је од 1996. спроводила оружане нападе на полицијске станице Министарства унутрашњих послова Србије на Косову, а током 1998. и 1999. ушла је у отворени сукоб са српским снагама безбедности. Срби са Косова одбили су да уђу у састав КЗК.

2002 – У Лос Анђелесу је умрла Пеги Ли (Пеггy Лее) легенда џез и поп музике.

2002 – Канађанка Ан Карсон (Анне Царсон) прва је жена која је освојила књижевну награду Т.С. Елиот за најновију збирку поезије која је објављена у Великој Британији и Ирској.

2003 – Умро је карикатуриста Алберт Хиршфелд (Хирсцхфелд) познат по својим карикатурама од браће Маркс до Џеја Леноа. Његове карикатуре је седам деценија објављивао Њујорк Тајмс.

2006 – Умро је председник Косова Ибрахим Ругова, први и вишегодишњи лидер Демократског савеза Косова (ДСК).

2012 – Умрла је јапанска уметница Еико Ишиока, добитница Оскара за костимографију у филму “Брем Стокер’с Дракула” Френсиса Форда Кополе и бројних признања у другим областима уметности, укључујући и Гремија за најбољи омот за плочу “Туту” џез музичара Мајлса Дејвиса.

2014 – У Бриселу су, првом међувладином конференцијом, званично почели преговори о чланству Србије у ЕУ.

2015 – Умро је Кемал Монтено, познати сарајевски певач, текстописац и композитор. У каријери дугој 45 година објавио четрдесетак ауторских грамофонских плоча и албума.

2019 – Национална комисија за информатику и слободе Француске задужена за сајбер простор и заштиту података, осудила је Гугл (Гоогле) на казну од 50 милиона евра због недовољно транспарентног обавештавања корисника о томе како се располаже њиховим личним подацима. То је први случај кажњавања светске интернет компаније на основу нових европских прописа о заштити личних података који су ступили на снагу маја 2018. године.