1014 – Умро је дански краљ Свенд И који је 1002, након покоља Данаца у Енглеској, напао и освојио велики део енглеске територије. Наследио га је син Кнут ИИ Велики који је био краљ Данске, Енглеске и од 1028. Норвешке.

1194 – Немачки краљ Хенрик ВИ (Хенрицк) ослободио је уз велику откупнину енглеског краља Ричарда (Рицхард) И (Лавље Срце), којег је на повратку из Крсташког рата

1192. заробио аустријски војвода Леополд.

1591 – У немачком граду Торгау основана је Немачка протестантска лига.

1809 – Рођен је немачки композитор и диригент Феликс Менделсон (Фелиx Менделссохн), истакнути представник музичког романтизма, оснивач Конзерваторијума у Лајпцигу. Као пијаниста дебитовао је у деветој години, у 15. је написао прву симфонију, а у 16. мајсторско дело, сценску музику за „Сан летње ноћи“.

1830 – На мировној конференцији у Лондону Грчкој је призната независност од Отоманског царства, у чијем је саставу била од 1453.

1867 – Принц Муцухито (Мутсухито) постао је у 14. години јапански цар Меиђи (Меији). Током његове владавине, до смрти 1912, Јапан је модернизован, привредни развој је нагло убрзан и земља је од заостале феудалне преображена у модерну капиталистичку државу.

1881 – Потписан је уговор о изградњи пруге Београд-Ниш, прве железничке пруге у Србији. Кнез Милан Обреновић је у јуну 1881. сребрним будаком обележио почетак радова, а први путнички воз ка Нишу кренуо је с београдске железничке станице у септембру 1884.

1915 – У Сарајеву је обешен српски учитељ Вељко Чубриловић, један од учесника у атентату 28. јуна 1914. на аустроугарског престолонаследника надвојводу Франца Фердинанда (Франз).

1917 – САД су у Првом светском рату прекинуле дипломатске односе с Немачком, после саопштења Берлина да ће отпочети неограничени подморнички рат.

1919 – У Паризу је одржана прва седница Лиге народа, девет дана после оснивања те светске организације.

1924 – Умро је амерички државник Вудро Томас Вилсон (Wоодроw Тхомас Wилсон), председник САД од 1913. до 1921, зачетник идеје о стварању Лиге народа, добитник Нобелове награде за мир 1919.

1943 – Британски авиони су у Другом светском рату бомбардовали немачки град Хамбург.

1945 – Амерички авиони су у Другом светском рату избацили 3.000 тона експлозива на Берлин, а америчке трупе на Филипинима преузеле су Манилу од Јапанаца.

1958 – Потписан је споразум о економској унији Белгије, Холандије и Луксембурга.

1969 – Палестински национални конгрес је изабрао Јасера Арафата (Yассер) за шефа Палестинске ослободилачке организације.

1973 – У Јужном Вијетнаму је на основу мировног споразума потписаног у Паризу ступио на снагу прекид ватре.

1977 – Снаге лојалне потпуковнику Менгисту Хаиле Маријаму (Мариам) убиле су шефа привремене војне владе Етиопије генерала Тефери Бентија и његове најближе сараднике.

1981 – Гро Харлем Брунтланд (Брундтланд) је после оставке Одвара Нордлија изабрана за прву жену премијера Норвешке.

1989 – Умро је амерички филмски режисер и глумац Џон Касаветис (Јохн Цассаветес), водећи представник „њујоршке школе“, независне продукције („Сенке“, „Закаснели блуз“, „Лица“, „Глорија“, „Дванаест жигосаних“, „Розмарина беба“).

1994 – Председник САД Бил Клинтон (Билл Цлинтон) укинуо је трговински ембарго Вијетнаму, заведен по завршетку Вијетнамског рата 1975. То је, након деценија непријатељства, био драматичан преокрет у односима две земље.

1995 – НАТО је одржао прву војну вежбу на територији некадашње Источне Немачке.

1996 – У земљотресу на југозападу Кине погинуло је више од 300 људи.

1996 – На основу Дејтонског мировног споразума, 57.000 припадника међународних снага за одржавање мира (ИФОР) стигло је у Босну и Херцеговину. Успостављено је 10 бригадних и три дивизијска главна штаба.

1998 – Амерички војни авион „ЕА-6Б“ је, летећи прениско, ударио у кабл успињаче у зимском туристичком центру Кавалезе на северу Италије. У гондоли која је пала с висине од 200 метара погинуло је свих 20 људи.

2000 – Приликом напада албанских екстремиста на аутобус УНХЦР-а на Косову убијена су двојица Срба, а у сукобима руских припадника Кфора с Албанцима рањено је више особа. У наредним данима талас насиља, у којем је страдало девет особа, захватио је северни део Косова.

2006 – Египатски ферибот „Ал Салам 98“ са 1.414 путника, махом египатских радника, потонуо је у Црвеном мору, преживело је 387 путника.

2007 – У самоубилачком бомбашком нападу у близини пијаце у четврти Садирија у Багдаду погинуло је 137 особа.

2009 – Међународни суд правде у Хагу утврдио је границу између Украјине и Румуније на Црном мору, која је била предмет десетогодишњег спора две државе.

2012 – Сједињене Америчке Државе подигле су тужбу против најстарије приватне швајцарске банке „Вегелин“, јер је преко оф-шор рачуна омогућила утају најмање 1,2 милијарде долара пореза богатим Американцима. Ово је први случај да су САД оптужиле неку банку из иностранства за омогућавање пореске преваре америчким пореским обвезницима.

2017 – Лидери Европске уније усвојили су на самиту у Валети (Малта) план од кога очекују да пресече средоземну руту којом је током протекле три године око пола милиона афричких илегалних миграната покушало да стигне од Либије до Европе, често плаћајући својим животом.

2019 – Израел је почео да гради масивну челичну баријеру дуж границе с појасом Газе која би требало да осујети палестински Хамас у изградњи тунела за нападе. Изградња ограде је уследила после десет месеци масовних једнонедељних протеста Палестинаца дуж границе Газе и Израела.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име