1459 – Рођен је холандски свештеник Адријан Флорисзон – папа Адријан VI од јануара 1522, једини Холанђанин – поглавар римокатоличке цркве у њеној историји. Умро је у септембру 1523, не успевши да оствари замисао о уједињењу европских земаља у рату против Отоманског царства.

1824 – Рођен је чешки композитор, диригент и пијаниста Беџих Сметана, чије дело представља успешну синтезу фолклорног и уметнички дотераног музичког израза. Утемељитељ је чешког националног израза у музици и оснивач чешке опере (“Моја домовина”,”Продана невеста”, “Далибор”).

1855 – Умро је руски цар Николај I. Његова аутократска и милитаристичка владавина од 1825. завршена је поразом у Кримском рату (1853-56), којим је Русија изгубила право да држи флоту у Црном мору и подиже тврђаве на његовим обалама, иyгубила је и део Бесарабије и протекторат над дунавским кнежевинама.

1917 – Током Фебруарске револуције у Русији, цар Николај ИИ абдицирао је и формирана је привремена влада Георгија Лвова. Цар је с породицом интерниран прво у Царско Село, а након што му је Енглеска ускратила азил, у Тоболск. Када је избила Октобарска револуција царска породица је премештена у Јекатеринбург, где је 1918. погубљена.

1919 – У Москви је одржан оснивачки конгрес Комунистичке интернационале (Коминтерна) којем су присуствовала 52 делегата из 30 земаља. Коминтерна је одиграла значајну улогу у одбрани СССР-а, прве социјалистичке земље, а многим партијама и покретима пружила је идеолошку, политичку и материјалну помоћ, да би се у Стаљиново време претворила у централистичку организацију чије су чланице биле обавезне да следе Стаљинову линију.

1921 – У Француској је умро бивши црногорски краљ Никола И. Током његове владавине од 1860. Црна Гора је водила ослободилачке ратове против Турске и стекла међународно признање и знатно проширла територију (Берлински конгрес 1878). У новембру 1918. Велика народна скупштина у Подгорици га је збацила с власти и прогласила присаједињење Краљевини Србији. Посмртни остаци краља Николе и краљице Милене пренети су у земљу у октобру 1989. и сахрањени на Цетињу.

1931 – Рођен је руски политичар Михаил Сергејевич Горбачов, последњи председник СССР, који је после преузимања власти 1985. отпочео процес либералних реформи названих “Гласност” и “Перестројка”. Окончао је раздобље “Хладног рата” са Западом и допринео пропасти социјалистичког уређења у Источној Европи.

1943 – У Другом светском рату је почела битка у Бизмарковом мору у којој су савезнички авиони потопили 12 јапанских ратних бродова, спречивши их да допреме појачања на Нову Гвинеју. Током битке погинуле су 4.000 Јапанаца.

1949 – Амерички капетан Џејмс Галагер спустио је авион у базу Форт Ворт у Тексасу, окончавши први лет око Земље без спуштања. Он је за 94 часа и један минут авионом “Б-50” прелетео 37.742 километра.

1956 – Француска је признала независност Марока.

1962 – У Бурми је извршен војни удар под вођством Не Вина. Војни режим окончан истог дана 1974, када је ступио на снагу нови устав којим је Бурма проглашена за социјалистичку републику с Не Вином као председником.

1988 – Председник Савеза комуниста Србије Слободан Милошевић је у говору Србима с Косова испред зграде Скупштине СФР Југославије, најавио хапшење албанских званичника на Косову.

1994 – У Вашингтону су председник бошњачке владе Харис Силајџић, представник босанских Хрвата Крешимир Зубак и министар иностраних послова Хрватске Мате Гранић потписали прелиминарни споразум о спајању хрватских и муслиманских територија у Босни у федерацију седам етничких кантона.

1996 – Тешким изборним поразом Лабуристичке партије аустралијског премијера Пола Китинга (Паул Кеатинг), окончана је тринаестгодишња владавина лабуриста у Аустралији.

1998 – Филм “Титаник” је као први филм у свету донео приход од милијарду долара.

2000 – Британске власти су дозволиле бившем чилеанском диктатору Аугусту Пиночеу да напусти Лондон и оде у Чиле, одбивши захтев Шпаније за његову екстрадицију.

2003 – Француски председник Жак Ширак је допутовао у званичну посету Алжиру. То је прва посета на највишем нивоу од када је Алжир стекао независност од Француске 1962. године, после осмогодишњег рата.

2004 – У два самоубилачка напада у Ираку на шиитске храмове су погинуле 143 особе.

2006 – Република Српска добила је нову владу на челу са премијером Милорадом Додиком.

2008 – Дмитриј Медведев убедљиво је победио на председничким изборима и постао трећи председник Русије после распада Совјетског Савеза.

2018 – У нападима на Амбасаду Француске и Генералштаб војске Буркине Фасо у главном граду Уагадугу погинуло је 30 људи; У сукобима између група Ленду и Хема на североистоку Демократске Републике Конго убијено је 49 људи.