1152 – Фридрих I Барбароса изабран је за немачког краља наследивши стрица Конрада III. Касније је био један од вођа у Трећем крсташком рату.

1193 – Умро је Јусуф Саладин, султан Египта и Сирије, оснивач династије Ејубида, знаменити војсковођа који је 1187. поразио крсташе код Хатина и освојио Јерусалим. Освајањем Јерусалима који је до тада био 88 година под франачком влашћу, изазвао је Трећи крсташки рат.

1678 – У Венецији је рођен италијански барокни композитор Антонио Вивалди. Веома популаран и цењен у своје време, после смрти је заборављен, а права вредност његовог обимног дела откривена је тек 1930, када је пронађено више од половине његових данас познатих дела. Написао је више од 300 концерата за солистичке инструменте и оркестар, међу којима и чувени “Четири годишња доба”, око 60 симфонија, опере и друге композиције.

1801 – Новоизабрани председник САД Томас Џеферсон постао је први амерички председник инаугурисан у новом главном граду Вашингтону.

1857 – Миром у Паризу завршен је британско-персијски рат, а шах Персије је признао независност Авганистана.

1877 – У Бољшој театру у Москви први пут је изведен балет “Лабудово језеро” Петра Иљича Чајковског.

1933 – Френклин Рузвелт је положио заклетву као 32. председник САД и објавио нови економски програм за савладавање последица велике економске кризе која је почела 1929.

1941 – Британска морнарица је у Другом светском рату напала немачке снаге на окупираним норвешким острвима Лофотен и потопила 11 немачких бродова.

1945 – Совјетска Црвена армија је у Другом светском рату избила на Балтичко море.

1964 – Савет безбедности УН усвојио је резолуцију о распоређивању мировних снага на Кипру.

1965 – Сирија је национализовала девет нафтних компанија, међу којима и две компаније америчких нафтних концерна.

1970 – У хаварији француске подморнице “Еуридика” у Средоземном мору у близини Тулона живот је изгубило свих 57 чланова посаде.

1974 – Конзервативци су у Великој Британији изгубили изборе и премијер Едуард Хит поднео је оставку. Нову владу формирао је лидер лабуриста Херолд Вилсон.

1977 – У снажном земљотресу у Румунији, у којем је највише страдао главни град Букурешт, погинуло је више од 1.500 људи, а 35.000 остало је без домова.

1996 – Испред највећег тржног центра у Тел Авиву бомбаш самоубица је експлозијом убио најмање 14 људи и ранио више од 130. То је био четврти напад у Израелу у последњих девет дана.

1998 – Након сукоба српских снага безбедности и наоружаних Албанаца на подручју Дренице у којима је погинуло више десетина људи, косовски Албанци почели су масовне демонстрације широм Косова. Илегална организација Ослободилачка војска Косова позвала је сународнике да јој се придруже и најавила освету, а савет НАТО у Бриселу оценио је да Косово није само унутрашње питање СР Југославије, већ и међународне заједнице.

2002 – Лидер Демократског савеза Косова Ибрахим Ругова постао је први председник Косова под међународном управом. За првог премијера изабран је функционер Демократске партије Косова Бајрам Реџепи.

2002 – У дводневним верским сукобима Индуса и муслимана у западној индијској држави Гуџарат убијено је преко 500 особа.

2003 – Умро је Сер Харди Ејмис, дизајнер и ветеран британске моде, чије су моделе носили богати и славни, укључујући и британску краљицу Елизабету II.

2004 – У пожару у српском манастиру Хиландар на Светој Гори изгорело је две трећине тог манастирског комплекса.

2009 – Албанац Гани Гаши осуђен је на 17 година затвора. То је прво суђење за ратне злочине на Косову, а одржано је под покровитељством Еулекса.

2011 – Умро је Михаил Симонов, дизајнер најславнијих модела руског борбеног авиона “Сухој”.

2012 – За председника Русије изабран је Владимир Путин који је на тој дужности и раније био у два мандата (2000-2008).

2015 – Умро је Владимир Дивљан, рок музичар и текстописац, члан џез-рок група Мерлин и Звук улице и предводник ВИС Идоли. У самосталној каријери од 1985. године упоредо са поп-рок формом бавио се и филмском музиком.

2017 – Преминуо је филмски редитељ и публициста Лазар Стојановић, аутор забрањеног филма “Пластични Исус” (1971), у коме је подвргао критици тоталитаризам 20. века, фашизам и комунизам и због кога је осуђен на трогодишњу затворску казну.