1496 – Енглески краљ Хенри VII примио је у службу италијанске поморце Ђованија и Себастијана Кабота да би за енглеску круну открили нове земље. Они су 1497-98. стигли до Северне Америке.

1684 – Немачка, Пољска и Венеција формирале су у Линцу Свету лигу против Турске.

1696 – Рођен је сликар Дјовани Батиста Тијеполo, један од последњих великана венецијанског сликарства. Његови главни радови, фреске великих димензија, рађене у маниру касног рококоа, налазе се у надбискупској палати у Удинама, у палати Лабија у Венецији, у бискупској резиденцији у Вирцбургу и у краљевској палати у Мадриду.

1770 – Британске трупе су у Бостону, центру отпора против британске колонијалне власти, убиле пет демонстраната и тај догађај, познат као “бостонски масакр”, убрзао је избијање Америчког рата за независност.

1827 – Умро је италијански физичар Алесандро Волта који је пронашао електрофор (1775), галвански елемент, батерију галванских елемената (Волтин стуб). По њему су многи појмови у физици добили име – Волт (ознака В), Волтампер (ознака ВА), Волтин лук.

1832 – У Београду је почела да ради прва штампарија у Србији, у којој је као прва књига штампан “Сабор истине и науке” Јована Стејића. Штампарија је купљена у Русији и допремљена у Београд у мају 1831.

1856 – Лондонско позориште “Ковент Гарден” уништено је у пожару.

1916 – Шпански прекоокеански путнички брод “Принц од Астурије” потонуо је за неколико минута пошто је ударио у стену код обале Бразила. Од 588 путника и чланова посаде, 455 је погинуло.

1933 – Национал-социјалистичка радничка партија Адолфа Хитлера освојила је већину у немачком Рајхстагу (парламент).

1945 – Америчке трупе су у Другом светском рату ушле у Келн.

1953 – Умро је совјетски диктатор Јосиф Висарионович Џугашвили – Стаљин. Као генерални секретар Комунистичке партије од 1922. до смрти био је неприкосновени владар СССР-а и лидер комунистичког света. У партијским “чисткама” од 1934. елиминисао је политичке противнике, а својом политиком допринео је заоштравању међународних односа у време Хладног рата и нарушио углед СССР-а стечен значајном улогом у сламању фашизма у Другом светском рату. Резолуцијом Информбироа покушао је 1948. да Југославију подреди совјетској контроли.

1953 – Умро је руски композитор и пијаниста Сергеј Сергејевич Прокофјев, један од најоригиналнијих музичких стваралаца 20. века, који је у свом делу успешно асимилирао руско музичко наслеђе и сопствени модерни музички израз. У његовом опусу од 138 дела издваја се Пета симфонија и балет “Ромео и Јулија”. Компоновао је и музику за филмове Сергеја Ејзенштајна “Александар Невски” и “Иван Грозни”.

1964 – Умро је први филмски сниматељ на Балкану, Милтон Манаки који је 1905. почео филмском камером да бележи догађаје. Посебан документарни значај има репортажа о боравку последњег турског султана Абдула Хамида ИИ 1911. у Битољу, снимци румунског и грчког краља, бугарског цара, догађаји из времена младотурске револуције, балканских ратова, Првог и Другог светског рата.

1966 – Свих 124 путника и чланова посаде погинула су када је британски путнички авион ударио у јапанску планину Фуџи.

1970 – Ступио је на снагу уговор о неширењу нуклеарног оружја који је потписало 45 земаља.

1975 – Кувајт је национализовао нафтну индустрију, укључујући и имовину британских нафтних компанија.

1984 – Умро је италијански певач Тито Гоби, оперски баритон светског угледа. Прославио се улогом у “Тоски” Дјакома Пучинија, у којој му је партнер била Марија Калас.

1993 – Минут после полетања са скопског аеродрома срушио се македонски путнички авион “Фокер 100”. Погинуло је 77 од 97 путника и чланова посаде.

1999 – Одлуком Међународног арбитражног трибунала, град Брчко добио је статус дистрикта под суверенитетом Босне и Херцеговине што је изазвало оштре протесте у српском ентитету БиХ, Републици Српској јер је она тиме подељена.

2001 – Председници СР Југославије и Републике Српске, Војислав Коштуница и Мирко Шаровић, потписали су у Бањалуци Споразум о успостављању специјалних и паралелних веза СРЈ и РС.

2003 – Представнички дом америчког Конгреса усвојио је Закон о нормализацији трговинских односа САД са Србијом и Црном Гором.

2006 – Хашки оптуженик Милан Бабић извршио је самоубиство у притвору у Шевенингену. Бабић је у јануару 2004. признао кривицу за злочине над несрпским становништвом самопрокламоване Републике Српске Крајине од 1991. до 1995. и правоснажно је осуђен на 13 година затвора.

2013 – Умро је председник Венецуеле Уго Чавес, који је на власт дошао 1998, преживео пуч 2002. и након чега још два пута реизабран. Уго Чавес остаће упамћен по конфискацији имовине великих страних нафтних компанија, али пре свега, као велики противник запада и окорели социјалиста. Председник Србије Томислав Николић одликовао га је постхумно орденом Републике Србије на ленти.

2017 – Преко 65.000 људи напустило је северни део Сирије, опустошен офанзивом на положаје екстремистичке организације Исламска држава, саопштиле су Уједињене нације.