1513 – Шпански истраживач Хуан Понсе де Леон, трагајући за митским “извором младости”, открио је Флориду и прогласио је поседом Шпаније. Флорида је 1845. постала једна од савезних држава САД.

1810 – Рођен је немачки композитор Роберт Шуман један од главних представника музичког романтизма. Имао је бројне следбенике у Немачкој и другим европским земљама, посебно је утицао на Брамсов стваралачки опус.

1861 – У Сремским Карловцима одржан је Благовештенски сабор, последњи политичи скуп Срба у Угарској, на којем је затражена посебна територија за Србе (Војводина са Сремом, доњом Бачком и Банатом), с војводом на челу и сопственом администрацијом. Сабором је председавао патријарх Јосиф Рајачић. Аустријски цар Франц Јозеф I није потврдио закључке тог скупа, нити их је Угарски сабор узео у разматрање.

1893 – У Канади је рођена глумица Мери Пикфорд, звезда немог филма. С Чарлијем Чаплином, Дагласом Фербанксом и Дејвидом Грифитом 1919. је основала филмску компанију “Јунајтед артистс корпорејшн”.

1904 – У Лондону је потписан англо-француски споразум “Entente Cordiale”, којим су Велика Британија и Француска решиле спорна питања у вези с интересним зонама у западној Африци, Египту и Мароку.

1905 – У Ђакову је умро бискуп и политичар Јосип Јурај Штросмајер. Оснивач је и покровитељ Југословенске академије знаности и умјетности (1868) и утемељитељ Загребачког свеучилишта (1874).

1913 – У Пекингу је почео да заседа први кинески парламент.

1919 – Рођен је родезијски политичар Јан Смит, један од оснивача Родезијског фронта (1962). Као премијер (од 1964) спроводио је расну дискриминацију над већинским домородачким становништвом, а 1965. прогласио је независност Родезије од Велике Британије.

1939 – Италијанске трупе које су се претходног дана искрцале на обале Албаније, заузеле су Тирану. Албански краљ Зогу побегао је у Грчку.

1944 – Јединице совјетске Црвене армије у Другом светском рату избиле су на границу Чехословачке и Румуније.

1946 – У Женеви је одржано последње заседање Лиге народа, чиме је формално укинута та међународна организација и замењена новом – Уједињеним нацијама.

1950 – У Лондону је умро Васлав Нижински, руски балетски играч. Изузетан плесач и кореограф, који је ишао испред свог времена, био је предмет дивљења сликара, вајара, фотографа, писаца и песника. Рођен је у Кијеву 1889. године, а балет је учио у Царској Школи у Санкт Петербургу.

1953 – Британске власти оптужиле су Џомоа Кенијату да је умешан у активности тајне организације “Мау Мау” и осудиле га на седам година затвора. По формирању државе Кеније 1963, Кенијата је био премијер и министар иностраних послова, а њен председник од 1964. године.

1971 – У Лондону је одржан Први светски конгрес Рома, на којем је потврђен тај назив тог народа. Одлуком УН је 8. април проглашен за Светски дан Рома.

1973 – Умро је један од највећих уметника 20. века, шпански сликар и вајар и један од најзначајнијих представника кубизма, Пабло Пикасо. Заједно с Жоржом Браком направио је прекретницу у европском сликарству, остварујући нову концепцију облика и простора. Од многобројних дела из његове заоставштине, најпознатија су “Госпођице из Авињона” и “Герника”.

1981 – У Њујорку је умро амерички генерал Омар Нелсон Бредли, командант америчких снага при искрцавању у Нормандији 1944, председник комитета НАТО 1949.

1984 – Умро је руски физичар Пјотр Капица, један од најзначајнијих физичара 20. века. Добитник је Нобелове награде за физику 1978. године.

1990 – Непалски краљ Бирендра је укинуо забрану рада политичких партија, која је била на снази 30 година.

1992 – Након генетског теста отиска прстију, немачки и израелски извори саопштили су да је извесно да је ратни злочинац из другог светског рата Јозеф Менгеле умро у Бразилу 1979. године.

1992 – Палестински лидер Јасер Арафат нађен је жив у Либијској пустињи 12 сати после авионске несреће у којој су погинула тројица његових сапутника.

1993 – Македонија је примљена у УН.

1996 – СР Југославија и Македонија потписале су споразум о нормализацији односа.

2003 – Од пројектила који је амерички тенк, током рата у Ираку, испалио на хотел “Палестина” у Багдаду, где су били страни новинари, погинули су камерман Ројтерса Тарас Процук (Протсyук) и новинар шпанске телевизије ТВЕ 5 Јозе Коузо (Јосе Цоусо).

2004 – Суд у Осијеку (Хрватска) осудио је Николу Иванковића на 12 година затвора због ратног злочина над српским цивилима у Паулин Двору 1991. године.

2010 – Менаџер “Сеx Пистолса” и један од твораца панк-покрета, Британац Малколм Мекларен, умро је у 64 години. До краја живота је био бунтовник који је преобразио музичку сцену и британско друштво.

2013 – Умрла је бивша премијерка Велике Британије Маргарет Тачер, названа “Челична лејди”. Председница Владе Велике Британије била је 11 година, од 1979. до 1990. Била је прва жена на челу Конзервативне странке и прва жена на челу Владе Велике Британије.

2016 – Умро је Небојша Попов, социолог, антиратни активиста Србије и Југославије, председник Републиканског клуба и члан Главног одбора Грађанског савеза Србије, главни уредник листа “Република”.