Напредак технологије омогућава да у џепу носимо мале рачунаре чија реална снага у 90% случајева не бива искоришћена. Слично је и са камером, јер никада у историји није било једноставније правити одличне видео снимке телефоном.

Напредак на пољу камера паметних телефона никада није био толико евидентан као последњих неколико година, када сензори у телефонима стоје раме уз раме са онима на DCLR апаратима. Додајте томе и одличну аутоматику, вештачку интелигенцију и софтвер, и ваше је само да уперите где треба и притиснете REC.

Руку на срце, телефони са врхунским камерама нису баш јефтини, па не рачунајте на то да ћете са телефоном од 200 и од 1200 евра правити сличне снимке, просто, постоји разлика због које су скупи телефони – скупи, и она се у највећем броју случајева огледа у камери. Уколико имате неки од новијих модела са бољом камером, све је спремно да почнете да правите професионалне снимке, било да само хоћете да обрадујете некога кога нисте дуго видели због пандемије, или правите снимак ручка за Инстаграм.

Направите списак

Када имате визију или идеју видео снимка у глави, добра идеја је да ставите на папир скицу кадра, и да побројите све елементе које сте имали у глави. На тај начин вам се неће десити да нешто пропустите. Уколико планирате комплексније снимке који прате неку причу и који ће се снимати из више делова, онда је овај део неопходан. Потребно је разрадити причу, осмислити сваки кадар и онда кренути у снимање. Када поред себе имате папир на којем сте написали шта треба да радите, шта се налази у кадру, који кадар снимате и по ком редоследу, све је много једноставније.

Подесите телефон

Не би било лоше да пре снимања испробате неколико различитих резолуција и како се телефон сналази у њима. Већина телефона сада подржава 4К, па и 8К, али су углавном најбољи снимци у 4К резолуцији при 30 фрејмова по секунди. Такође, треба водити рачуна и о слободном простору на телефону, јер 4К видео снимци заузимају много више простора од 1080п, а ви не желите да усред снимка телефон престане да снима јер му је нестало простора.

Уколико користите старије телефоне, слободно пробајте и 720п као резолуцију, јер постоји шанса да ће она изгледати боље и мање оптерећивати телефон, а сигурно ће заузимати мање простора.

Кратко и слатко

Најједноставније је ставити камеру на једно место и укључити снимање, али имајте на уму да нико не жели да вас гледа како 10 минута љуштите кромпир. Ту на сцену долази онај сценарио са скицама кадрова, тако да не правите непотребно дуге снимке.

Најбоље је ако успете да правите снимке у трајању до 30 секунди, како бисте када их спојите добили динамичан видео. Док не кренете да их спајате бићете изненађени колико дуго је 30, па и 15 секунди и шта све може да стане у један кадар од 15 секунди. Временом ћете се трудити да правите што краће снимке, па када дођете на оне од по десетак секунди, видећете колико ћете унапредити финални резултат.

Примера ради, снимци чорбице која се крчка од три до пет секунди су више него довољни да мало обогатите видео, па се рудите да размишљате и о томе.

Статив је фантастичан алат

Ништа не може да уништи видео као лоша стабилизација. Ако планирате брзе снимке, а немате скупи телефон, добра идеја је да пазарите неки гимбал који вам може неутралисати нежељене покрете. Са друге стране стативи су јефтина инвестиција, која прави огромну разлику на снимцима, посебно ако планирате озбиљно да се бавите њима.

Ако имате срећу да поседујете телефон као што је Xиаоми Ми 11 Ултра, Самсунг С21 Ултра, Apple iPhone 12 Про или Мате 40 Про можете проћи без статива, јер је њихова стабилизација фантастична, посебно на iPhone који стабилизацију не врши на нивоу сочива, него стабилизује директно сензор са 5000 микропокрета у секунди.

Експериментишите са угловима снимања

Ово је још један од врло лаких начина да унапредите квалитет видео снимака. Телефон због својих димензија омогућава једноставну манипулацију, а то значи постављање у чудне углове који могу значајно да побољшају кадрове. На пример ако кувате нешто, ставите телефон иза шпорета, на неку шољу, тако да покрива шерпу или тигањ, а да се ви видите како спремате храну. Или ако узимате храну из фрижидера, пробајте чувени филмски трик: ставите телефон у фрижидер, тик иза онога што ћете узети.

Немојте да се либите да исте кадрове снимите из неколико углова, како бисте мало променили динамику снимка. Ако имате више телефона, идеално је снимање неких кадрова са два телефона, што вам даје већу слободу и креативност. На пример, ако се добацујете лоптом са дететом, увек је добро имати један кадар иза једне особе, и други, шири који омогућава велику перспективу, а дозвољава да по потреби убаците снимке изблиза. Око хране не треба бити превише паметан, један кадар на тигањ, а један иза вас како убацујете зачине… ваша машта је једина граница.

Светло

Као и код фотографије, светло је јако битан елемент снимака. Са доста светла у кадру елиминисаћете шум и дозволити сензору камере да се покаже у најбољем светлу. Не треба претеривати, али додатни мини рефлектори су врло корисна, а не превише скупа ствар којом можете до непрепознатљивости унапредити ваше снимке. Имајте на уму да се професионални снимци праве у специфичним условима, у којима је светло посебна категорија, за разлику од ваше дневне собе или кухиње, којима за добре снимке често фали мало бољег светла.

Не заборавите на звук

Овде не мислимо на музичку подлогу (мада ни то није лоша идеја), већ на добар звук на снимцима. Флагсхип модели често имају по неколико микрофона и могу да снимају усмерени звук, јако високог квалитета, а имају имплементирано поништавање спољне буке.

За јефтиније телефоне топла је препорука да имате екстерни микрофон или да за прву помоћ користите онај са ханд-фрее слушалица. Он ће вам дозволити да се примакнете довољно близу онога чији звук желите да снимите, а поништавање буке ће и даље бити активно.

Затварање прозора, врата и утишавање бучних уређаја свакако је нешто што бисте требали да радите уколико желите да донекле елиминишете нежељену позадинску буку.

Успорени и тиме-лапсе снимци

Овакви снимци који се додају на снимке нормалне брзине итекако могу бити занимљиви, али треба их користити када то има смисла, не по сваку цену. Већина модерних паметних телефона подржава ове врсте снимака, али треба исто тако имати на уму да су успорени снимци понекад ограничени на доста нижу резолуцију, па уклапање може бити незгодно ако спајате 4К (2160п) и 720п.

Добар пример успорених снимака су паљење шпорета на гас, стављање зачина са висине, убацивање поврћа у шерпу са супом и снимање ефекта воде која прска… Са друге стране, тиме-лапсе снимци могу бити јако добри када желите да цео неки процес попут склапања рачунара, поменуто љуштење кромпира или спремања ручка прикажете као један кратак снимак од десетак секунди.

Обрада видео снимака

Када сте завршили са снимањем, време је да почнете да их сређујете. Иако не делује тако, овај посао може бити компликованији од процес снимања. Неки телефони високе класе долазе са јако добрим алатима за сређивање и уклапање неколико снимака (Самсунг, Apple), као и ефектима прелаза и звучним записима који се могу убацити између. Ово није савршено решење, али ћете се изненадити колико добро могу испасти снимци направљени на телефонима.

Као алтернатива, и наша препорука је да користите неки од популарних алата на рачунару. Apple рачунари имају бесплатни iMovie који је одличан, а ту су и Адобе алати и GoPro Quik, који је бесплатан, а омогућава много тога. Чак ни они алати који се плаћају као што је Adobe Premiere Rush нису баш толико скупи, посебно, јер их можете добити по месечној претплати за нешто мало више од 20 КМ.