68 – Римски цар Нерон извршио је самоубиство пошто га је Сенат прогласио непријатељем народа и осудио на смрт.

1357 – У Прагу је почела изградња каменог моста преко реке Влтаве који је добио назив Карлов мост по имену тадашњег императора Немачко-римског царства и чешког краља Карла ИВ. Према предању, датум почетка изградње одредили су астролози.

1462 – Последњи босански краљ Стјепан Томашевић, уздајући се у помоћ хришћанске коалиције, отказао је данак турском султану Мехмеду ИИ и признао врховну власт угарског краља Матије И Корвина (Матyиас Цорвин). Турци су 1463. освојили Босну и погубили краља Стјепана.

1672 – Рођен је Петар И Алексејевич Романов (Петар Велики), цар Русије од 1682. до 1725, реформатор државе и друштва. Основао је Академију наука, покренуо прве новине (“Ведомости”), помагао развој привреде отварајуцхи руднике и мануфактуре, организовао државну управу и Русију поделио на губерније. На ушћу Неве 1703. подигао је нову престоницу – Санкт Петербург.

1781 – Рођен је енглески инжењер и проналазач Џорџ Стивенсон (Георге Степхенсон), конструктор локомотива. У Њукаслу је 1823. основао прву фабрику локомотива, а његова локомотива (“Лоцомотион”) вукла је 1825. на прузи Стоктон-Дарлингтон први путнички воз на свету.

1815 – Завршен је Бечки конгрес који је заседао од септембра 1814, када су га сазвале велике силе да би отклониле последице Француске револуције и Наполеонових ратова у европским земљама. Представник Срба у Бечу, прота Матија Ненадовић, покушао је преко руског цара Александра И да заинтересује Бечки конгрес за српско питање, али није успео због противљења Аустрије и Енглеске.

1870 – Умро је енглески писац Чарлс Џон Хафем Дикенс (Цхарлес Јохн Хуффам Дицкенс), родоначелник социјалног романа, један од најзначајнијих и најчитанијих енглеских писаца (“Дејвид Коперфилд”, “Оливер Твист”, “Пиквиков клуб”, “Стара продавница реткости”).

1874 – Умро је индијански војсковођа Кочиз (Цоцхисе), поглавица апачког племена Чирикахуа, вођа Индијанаца у борбама против белих досељеника и америчке војске на југозападу САД.

1875 – На брду Градац код Невесиња избио је један од првих већих сукоба Херцеговаца са Турцима у Босанско-херцеговачком устанку (1875-78). Устанак, назван “Невесињска пушка”, брзо се ширио и за месец дана захватио је и Босанску крајину.

1892 – Рођен је амерички композитор Кол Портер (Цоле), аутор популарних шлагера, музичких комедија и бродвејских мјузикла који су пренети и на филм.

1898 – Потписан је споразум којим је Кина уступила Великој Британији Хонг Конг на 99 година. Хонг Конг је враћен Кини 1. јула 1997. године.

1914 – У Београду је свечано откривен споменик српском просветитељу Доситеју Обрадовићу, рад вајара Рудолфа Валдеца. Споменик је постављен на улаз у Калемегдан, а после Првог светског рата је пренет у парк на Студентском тргу.

1923 – У Бугарској је државним ударом оборена влада премијера Александра Стамболиског, лидера Земљорадничког народног савеза Бугарске. Неколико дана после преврата, Стамболиски и његови сарадници су убијени.

1945 – Председништво Антифашистичког већа народног ослобођења Југославије (АВНОЈ) донело је Закон о конфискацији имовине и извршењу конфискације, на основу којег је држава преузела имовину Трећег рајха и држављана Југославије који су сарађивали са окупатором.

1945 – Југославија је с Великом Британијом и САД постигла споразум којим је Јулијска крајина подељена на две окупационе зоне – “А” и “Б”. Прва је потпала под савезничку, друга под југословенску војну управу.

1972 – Амерички бомбардери су напали Ханој и Хајфонг. То је било најжешће бомбардовање Северног Вијетнама од почетка Вијетнамског рата.

1991 – Од ерупције вулкана на планини Пинатубо на Филипинима погинуло је око 100 људи, а 250.000 је остало без домова.

1995 – Колумбијска полиција је ухапсила вођу картела Кали Хилберта Родригеса Орехуелу (Гилберто Родригуез Орејуела), шефа највећег светског синдиката дроге.

1999 – Представници Војске Југославије и НАТО-а потписали су у Куманову Војно-технички споразум о повлачењу југословенске војске и полиције са Косова. Тиме је окончан ваздухопловни напад НАТО на СРЈ, а на Косову су, на основу резолуције Савета безбедности УН 1244, распоређене међународне снаге, међу којима је највећи број војника из земаља чланица НАТО-а. Са повлачењем војске и полиције, са Косова су почели масовно да одлазе Срби и Црногорци.

1999 – Према извештајима државних медија, више од 2.000 људи је убијено, а око 5.000 рањено у нападу НАТО на СР Југославију, које је почео 24. марта. Тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће и споменици културе.

2000 – Савет безбедности УН продужио је мандат мировним снагама УН на Косову, не обазирући се на захтев СР Југославије да се те снаге повуку.

2000 – Умро је амерички вајар Џорџ Сигал (Георге) један од најпознатијих представника поп-арта.

2003 – Папа Јован Павле ИИ је петодневним боравком у Хрватској окончао стоту посету некој страној земљи.

2004 – Бивша кандидаткиња за Нобелову награду за мир Лејла Зана из Турске ослобођена је после десет година проведених у затвору због повезаности са курдским побуњеницима.

2008 – Амерички председник Џорџ Буш (Георге Бусх) допутовао је у Словенију, предводећи делегацију своје земље на самиту ЕУ-САД који је одржан на Брду код Крања. То је било последње Бушово путовање у Европу у својству председника САД.

2010 – Умрла је руска балерина Марина Семенова, легендарна класична плесачица из совјетског доба.

2015. – Суд у египатском граду у Порт Саиду осудио је 11 особа на смртну казну због изазивања нереда након првенствене утакмице одигране 2012. године између локалног Ел Масрија и Ел Ахлија, у којима је погинуло 74 људи. Суд је осудио и 40 особа на 15 година затвора због изазивања нереда.