На данашњој сједници Скупштине општине Соколац усвојена је Одлука о измјенама и допунама одлуке о административним таксама, којом је по основу Закона усалглашено да се такса не плаћа за захтјеве, молбе, приједлоге и пријаве, потом изводе увјерења и потврде односно изводе из матичних књига – држављанства, смртни или родни листови. Одлуком је обухваћена и тарифа за престанак обављања дјелатности приватних предузетника која сада износи 10 КМ, а према старој Одлуци била је 25 КМ. Одборници су подржали и Одлуку о давању сагласности на цијене комуналних услуга, која подразумијева смањење цијена услуга кориштења воде за правна лица са 3,50 на 2,90 КМ по метру кубном, za здравствене установе са 3,50 на 2,50 КМ, затим школске, спортске и хуманитарне организације са 2,30 на 2,00 КМ и за домаћинства са 1,28 на 1,08 КМ по метру кубном.

Пред одборницима се данас нашла Информација о извршењу буџета општине Соколац за прва три мјесеца ове године.

-У поређењу са буџетом Општине за 2021. годину, укупна буџетска средства у поменутом периоду остварена су са 16 одсто и износе 1.320.889 КМ, од чега порески приходи износе 827.912 КМ, непорески приходи и грантови 411.543 КМ, трансфери између различитих јединица власти 77.818 марака, примици за нефинансијску имовину 2.053, те примици од финансијске имовине и задуживања 1.563 КМ. Највећа одступања примјетна су по основу пореза на лична примања и њихово остварење је 19 одсто. Из одређених разлога Пореска управа није издавала рачуне у првом тромјесечју, али то је ријешено и очекујемо раст ових прихода. Укупно распоређена буџетска средства износе 2.000.984, а разлика је 700.000 КМ – образложио је Митар Пржуљ, начелник Одјељења за привреду и финансије општине Соколац.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица указао је да је буџет овако остварен из више разлога.

-Конкретно наводимо наплату по основу грађевинских дозвола односно ренте, јер ово није био период за градњу. Повећана су издавања за лична примања у односну на исти период прошле године. У међувремену је повећана и цијена рада, а било је и лица која су такорећи „на бијелом хљебу“. За грађане су важне усвојене одлуке које се односе на административне таксе и цијене услуга кориштења комуналних услуга – констатовао је начелник Бјелица.

Пажњу одборника привукао је Приједлог програма одржавања, заштите и реконструкције локалних и некатегорисаних путева и улица на подручју општине Соколац у 2021. години. Одборници СНСД-а уложили су амандман, којим се предлаже допуна утрошка средстава на појединим локацијама.

-То се односи на планирана средстава на годишњем нивоу по основу продаје шумских дрвних сортимената, а у дијелу који је планиран за улагање у путеве. С обзиром на то да на претходним сједницама нисмо наишли на размијевање од опозиције у Скупштини општине, извршили смо амандманску расподјелу праваца по дужинама, која је изгласана и правоснажно ушла у Програм. Шумско газдинство на годишњем нивоу дозначи општини око 1.400.000 КМ по основу ренте на сјечу шумских дрвних сортимената, зависно од самог пословања у предузећу. Захтијевамо да се иста троше у складу са законским прописима – казао је Страхиња Башевић, одборник СНСД-а у СО Соколац.

Одборници коалиције окупљене око СДС-а нису гласали за амандман.

-У општини Соколац постоји стручна служба односно Одјељење које ради ове послове. Ми јесмо отворени за смјернице и сугестије да заједно радимо за добробит свих, али не можемо подржати да се директно одређују приоритети који ће се путни правци поправљати и одржавати. Питамо се шта ће нам онда надлежно одјељење за та питања – изјавио је Данко Вучетић, одборник СДС-а.

Он је прокоментарисао и то што скупштинска већина није подржала извјештаје о раду Јавног комуналног предузежа „Соколац“ и Установе за предшколско васпитање и образовање Соколац.

-ЈКП „Соколац“ пуних осам година успјешно послује и то сваке године са оствареним суфицитом. Опште је познато да су грађани задовољни услугама овог предузећа, како у дијелу одржавања чистоће града и снабдијевања топлотном енергијом, тако и у дјелатности која се односи на градско гробље. Када је ријеч о вртићу, досадашња директорица Биљана Косорић годинама је одржавала континуитет доброг пословања. То се не огледа само у финансијском смислу, већ и у самом раду. Извјештаји се не усвајају и онда се директори разрјешавају дужности – додао је Вучетић.

-Основе примједбе на рад ЈКП „Соколац“ имали смо на високе цијене набавке материјала за огрев, а сви правни субјекти нису у једнаком положају. У Установи за предшколско васпитање и образовање евидентно је да је дошло до пада прихода, те би требало доћи до пада расхода. Међутим, расходи и издаци су већи – истиче је Срђан Кнежевић, одборник ДЕМОС-а.

На сједници Скупштине општине Соколац данас су усвојени приједлози одлука о разрјешењу в.д. директора Установе за културу „Перо Косорић“, в.д. директора ЈУ Спортско – рекреативни центар „Гласинац“, те о разрјешењу директора Установе за предшколско васпитање и образовање и Центра за социјални рад због истека мандата. За в.д. Директора Установе за културу именована је Душка Лукић, Спортско – рекреативног центра Миленко Ђерић, Установе за предшколско васпитање и образовање Споменка Маловић, те Центра за социјални рад досадашња директорица Сњежана Башевић. За секретара СО Соколац именована је Јелена Поповић.

Одборници су једногласно усвојили Извјештај Правобранилаштва о судским споровима за општину Соколац за 2020. годину и Финансијски извјештај Борачке организације „Соколац“ за 2020. годину.