1470 – Рођен је Шарл VIII, краљ Француске (1483-98), који је женидбом са Аном од Бретање добио у мираз Бретању, последњу неуједињену француску област.

1520 – Током шпанског освајања Мексика у Теночтитлану, где је касније изграђен Сиудад Мексико, убијен је последњи цар Астешког царства, Монтесума II Ксокојоцин.

1859 – Преко конопца разапетог над Нијагариним водопадима, Чарлс Блондин (Цхарлес) је пред 25.000 гледалаца прешао из САД у Канаду.

1876 – Србија и Црна Гора, у савезништву с Русијом, објавиле су рат Турској.

1893 – Рођен је лидер немачких комуниста Валтер Улбрихт (Wалтер Улбрицхт). Емигрирао је 1933. у Москву, где је остао до завршетака Другог светског рата. Године 1950. је постао први секретар Јединствене радничке партије Немачке Демократске Републике, а од 1960. је био председник Државног већа.

1893 – Рођен је британски политичар и друштвени теоретичар Харолд Лески (Ласки). Као утицајни члан Лабуристичке странке залагао се за економске и социјалне реформе, чиме је допринео победи лабуриста на изборима 1945.

1908 – Над источним Сибиром се догодила до данас неразјашњена експлозија, вероватно метеора или другог небеског тела, од које се осетило подрхтавање тла све до централне Европе.

1913 – Наредбом бугарског цара Фердинанда извршен је препад на српску и грчку војску у Македонији. Уследила је битка на Брегалници којом је почео Други балкански рат у који је 10. јула ушла и Румунија запосевши северну Бугарску. Рат је завршен миром у Букурешту 10. августа исте године.

1930 – Велика Британија је признала независност Ирака, који је на међународној конференцији у Сан Рему 1920. проглашен за британско мандатно подручје.

1934 – Уз подршку војних кругова, вођа нациста Адолф Хитлер је, под оптужбом да су припремали заверу, наредио ликвидацију стотина својих блиских сарадника („Ноћ дугих ножева“), међу којима и Ернста Рема (Роехм) и Грегора Штрасера (Страссер).

1936 – Етиопски цар Хаиле Селасије И (Селассие) упутио је, у седишту Лиге народа (претеча УН), апел за помоћ поводом инвазије Италије на Етиопију. Лига народа одредила је санкције против Италије, али оне нису поштоване.

1943 – Америчке трупе искрцале су се у Другом светском рату на острво Њу Џорџија (Соломонска острва). Током операције оборен је 121 јапански авион.

1948 – Југословенска штампа објавила је Резолуцију Информационог бироа комунистичких и радничких партија (Информбиро) о стању у Комунистичкој партији Југославије и одговор Централног комитета КПЈ којим се одбацују оптужбе изнете у Резолуцији. Уследило је хапшење и затварање чланова КПЈ који су се определи за ставове Информбироа који је био под утицајем совјетског вође Стаљина.

1950 – Амерички председник Хари Труман (Харрy) издао је наређење америчким трупама стационираним у Јапану да помогну Републици Кореји да одбије напад Северне Кореје.

1960 – Република Конго (Заир) прогласила је независност од Белгије. За првог председника изабран је Џозеф Касавубу (Јосепх), а за премијера Патрис Лумумба (Патрице).

1963 – Кардинал Ђовани Батиста Монтини (Гиованни Баттиста) устоличен је као папа Павле ВИ, чији је понтификат обележен спровођењем идеје о помирењу са осталим хришћанским црквама.

1971 – Три совјетска астронаута погинула су приликом приземљења совјетског васионског брода „Сојуз ИИ“, који је у орбити око Земље провео рекордних 570 часова и 22 минута.

1974 – Током молитве у цркви убијена је Алберта Кинг, шест година након убиства њеног сина Мартина Лутера Кинга, лидера америчких Црнаца у борби за равноправност и добитника Нобелове награде за мир 1964.

1974 – Руски балетски играч Михаил Баришњиков напустио је, током турнеје у Канади, ансамбл балета Бољшој театра и остао да живи на Западу.

1989 – Судански генерал Омар Хасан ал-Башир (Хашан ал-Басхир) оборио је у државном удару владу Садека ал-Махдија (Садеq).

1995 – Бошњачка влада у Сарајеву прекинула је све контакте са специјалним изаслаником УН Јасушијем Акашијем (Yасусхи Акасхи), оптуживши га за попустљив став према босанским Србима.

1996 – Под снажним притиском међународне заједнице и председника Србије Слободана Милошевића, председник Републике Српске Радован Караџић пренео је председничка овлашћења на потпредседницу РС Биљану Плавшић.

1997 – Кина је званично преузела контролу над Хонг Конгом након 156 година британске колонијалне управе.

1999 – Шкотска је после скоро 300 година поново добила свој парламент.

2001 – Група хулигана и политичких екстремиста претукла је на Тргу Републике у Београду неколико хомосексуалаца и лезбијки и тиме спречила одржавање прве „Геј параде“ у Србији.

2001 – Глумица Тијана Кондић добила је на филмском фестивалу у Пули, у Хрватској, Златну арену за најбољу женску улогу за филм „Наташа“. То је било прво учешће филма из СР Југославије на овом фестивалу од распада бивше СФРЈ.

2001 – Белгијски премијер Гај Верхофштад посетио је Конго. То је била прва посета неког белгијског званичника тој афричкој земљи, након Хладног рата и 20 годишњег прекида односа.

2001 – Умро је Чет Аткинс, легендарни кантри гитариста и предводник „Нешвилског звука“, акустичне музике с призвуком попа.

2004 – Високи представник међународне заједнице у Босни и Херцеговини, Педи Ешдаун сменио је предедника Скупштине Републике Српске (РС), Драгана Калинића и забранио му јавни и политички рад. Са дужности у РС смењено је још 60 особа, због несарадње с Трибуналом у Хагу.

2005 – Амерички председник Џорџ Буш (Георге W. Бусх) потписао је указ о додељивању трговинских преференцијала Србији и Црној Гори, чиме је укинут и последњи део пакета санкција уведених СР Југославији 1992. године.

2008 – Ирак је отворио огромна нафтна поља страним фирмама, чиме је утрт пут великим инвестицијама мултинационалних компанија које готово 40 година нису имале приступ ирачким налазиштима нафте.

2009 – Преминула је Пина Бауш (Баусцх) позната немачка кореографкиња и плесачица, ученица немачког кореографа и оснивача експресионистичког стила Курта Јоса, кога је 1969. године наследила на месту уметничког директора „Плесног театра“. Шира публика Пину Бауш је упознала у филму Педра Алмодовара „Причај са њом“.

2010 – Кристијан Вулф (51) је у трећем и последњем кругу гласања изабран за новог председника Немачке, десетог у послератној историји земље.

2012 – Умро Јицак Шамир, израелски политичар и државник, премијер Израела у два мандата – 1983-84 и 1986-92.

2015 – Индонежански војни теретни авион срушио се и експлодирао у насељеном подручју града Медан, погинуле су 142 особе, од којих је 113 било у авиону.