Повеља општине Соколац премијеру Српске Радовану Вишковићу (ВИДЕО)

Четврта редовна сједница Скупштине општине Соколац

Предсједнику Владе Републике Српске Радовану Вишковићу биће додијељена Повеља општине Соколац за Дан и крсну славу ове општине, 2. августа, одлучено је на сједници соколачке Скупштине општине.

Највеће признање Вишковићу, како је наведено у образложењу, додјељује се за улагања у ову локалну заједницу од преузимања мандата предсједника Владе до сада.

Златна плакета, додијељена постхумно, биће уручена породици генерал-пуковника Слободана Кезуновића, те златне плакете – Милу Шуки, власнику Графичке радње „Штампарија“ и доктору ветеринарске медицине Мирку Станишићу.

Сребрне плакете општине примиће Срђан Кнежевић, управник електродистрибутивне Радне јединице Соколац, Електродистрибуције Пале, привредник Данко Вучак и пољопривредник Млађо Живковић.

Златне значке општине Соколац добиће најуспјешнији ученик основне и средње школе, те спортиста општине, перспективни и успјешни спортиста.

На основу овлаштења Начелник општине Соколац наградиће установе, институције и појединце који су дали значајан допринос у борби против вируса КОВИД-19, а то су: ЈЗУ Дом здравља ,,Др Љубомир Ћеранић“ Соколац, Територијална ватрогасна јединица Соколац, Полицијска станица Соколац (златне плакете), Ветеринарска станица Соколац, ЈКП ,,Соколац“ Соколац, Комунална полиција општине Соколац, Бране Ђуревић, пољопривредник (сребрне плакете), Апотека Свети Никола, Апотека Грациа, Апотека Еликсир и ЈП ,,Инфо центар“ Соколац (бронзане плакете).

Начелник општине Милован Бјелица рекао је да су одборници на данашњој сједници усвојили измјену Одлуке о куповини предузећа Водовод и канализација „Врело Биоштице“ у стечају у оквиру поступка реорганизације, према којој ће општина издвојити 1.500.000 КМ у три рате по 500.000 КМ.

Према његовим ријечима, локална управа није смјела дозволити да не купи ово предузеће од посебног значаја за становништво, па су од Владе Српске добили 500.000 КМ за прву рату прије двадесетак дана.

– Сада смо постигли договор са повјериоцима да обезбиједимо мјенице, као гаранцију и данас је усвојена измјена одлуке и настојаћемо да у што краћем периоду преузмемо то предузеће – навео је Бјелица, изразивши наду у подршку Владе Српске.

Одборници су усвојили и Одлуку о измјени и допуни плана парцелације Етно-села „Равна Романија“ за фазу један и два, како би у наредном периоду ова општина могла аплицирати за пројекте ЕУ и фондова које ће помоћи развој туризма на подручју југоисточне Европе.

Бјелица је нагласио да нема продаје парцела, нема градње на подручју Етно-села „Равна Романија“ док не буде обезбијеђена потребна инфраструктура, након чега ће локална управа моћи да формира цијену локација за будућу изградњу.

Шеф клуба одборника СНСД-а Ђорђе Радић рекао је да је скупштинска већина прихватила измјене и допуне плана парцелације Етно села „Равна Романија“ да се не би каснило са спровођењем процедура у вези са обезбјеђењем инфраструктуре за будућу градњу.

– Романија је перспективна туристичка локација коју треба заштитити од непланске градње и зато смо предложили забрану продаје локација на поменутим парцелама Етно-села до потпуног рјешавања неколико битних питања у вези са градњом – навео је Радић.

Коментаришући измјену одлуке о куповини предузећа „Врело Биоштица“ у стечају, Радић је подсјетио да је општина 2018. ушла у тај поступак који ни сада није окончан, све док Влада Српске недавно није обезбиједила средства за прву од три рате договорене са скупштином повјерилаца.

На сједници Скупштине је, између осталог, на приједлог начелника Бјелице усвојена Одлука о успостављању сарадње и братимљењу јапанског града Исен и општине Соколац.