1797 – У италијанском месту Кампоформио потписан је мировни уговор Аустрије и Француске, којим је укинута Млетачка Република. Француска је добила млетачке поседе у Албанији и острва у Јонском мору, а Аустрија Венецију, Истру, Кварнер, Далмацију и Боку Которску.

1803 – Рођен је мађарски политичар Ференц Деак (Ференцз), национални лидер од 1861. који није прихватао револуционарни приступ Лајоша Кошута (Лајос Коссутх) у решавању односа Аустрије и Мађарске. Године 1865. објавио је пројекат о дуалистичкој Хабсбуршкој монархији. Аустро-угарском нагодбом (1867) изгубио је на популарности, јер му се замерало да је био сувише попустљив према Аустрији.

1849 – У Паризу је умро пољски композитор и пијаниста Фредерик Шопен (Фрyдерyк Цхопин), творац пољског националног музичког израза и један од најпопуларнијих композитора музичког романтизма.

1854 – Током Кримског рата, британске, француске и турске трупе почеле су опсаду Севастопоља и након 11 месеци заузеле најзначајнију луку руске црноморске флоте. Мировним споразумом у марту 1856. разорени град је враћен Русији.

1855 – Енглез Хенри Бесемер (Хенрy Бессемер) је патентирао поступак за прераду сировог гвожђа у челик, назван по њему „Бесемеров челик“.

1912 – Србија и Бугарска су, девет дана после Црне Горе, објавиле рат Турској, а 18. октобра придружила им се и Грчка, чиме је отпочео Први балкански рат. За непуних месец дана ослобођен је готово цео Балкан, а рат је завршен примирјем 3. децембра. Мировни уговор којим се Турска одрекла готово свих својих поседа у Европи потписан је у Лондону 13. маја 1913.

1915 – Рођен је амерички драмски писац Артур Милер (Артхур Миллер), аутор светски познатих позоришних комада као што су „Смрт трговачког путника“, „Вештице из Салема“, „Поглед с моста“. Храбро је иступио против насиља власти у време „макартизма“. Познат је и по неуспелом браку са холивудском звездом Мерлин Монро (Марилyн Монрое).

1919 – Рођен је кинески политичар Џао Цијанг (Зхао Зиyанг) који је као премијер 1980. почео економске реформе у Кини, а 1987. је наследио Ху Јаобанга (Yаобанг) на челу Комунистичке партије Кине. Смењен је 1989. током политичке кризе изазване продемократским студентским демонстрацијама.

1920 – Умро је амерички новинар Џон Рид (Јохн Реед), чија се дела „Десет дана који су потресли свет“ и „Црвена Русија“ сматрају најбољом хроником Октобарске револуције. Сахрањен је под зидинама Кремља у Москви.

1931 – Амерички гангстер Ал Капоне (Цапоне) осуђен је на 11 година затвора због избегавања плаћања пореза.

1945 – Пуковник Хуан Перон (Јуан) извршио је државни удар и дошао на чело Аргентине.

1972 – У Београду је умро српски принц Ђорђе Карађорђевић, старији син краља Петра И, који се одрекао права на престо и посветио војничкој каријери. Одбио је да се 1941. придружи влади и краљу у избеглиштву, а потом и немачку понуду да се настани у Белом двору.

1973 – Арапски произвођачи нафте повећали су цене и смањили производњу нафте као одговор на америчку подршку Израелу у арапско-израелском сукобу. То је изазвало једну од најтежих економских криза после Другог светског рата у развијеним западним земљама.

1988 – Као одговор „митинзима истине“ које је организовало српско руководство, на Косову су почеле масовне демонстрације Албанаца.

1989 – У најтежем земљотресу у САД од 1906, који је погодио подручје Сан Франциска, погинуло је 67 и повређено више од 600 људи.

1997 – На Куби је сахрањен Ернесто Че Гевара (Цхе Гуевара), три деценије пошто је убијен у Боливији. Посмртни остаци легендарног герилског вође положени су у маузолеј у граду Санта Клара.

1997 – У пожару је изгорело Југословенско драмско позориште у Београду.

1998 – У Лондону, где се опорављао од операције, ухапшен је бивши чилеански диктатор Аугусто Пиноче (Пиноцхет). Хапшење је извршено на захтев Шпаније за изручење ради суђења за убиства стотина шпанских држављана током његове диктаторске владавине Чилеом. Ослобођен је у марту 2000, а након повратка у Чиле, Апелациони суд је суспендовао започети судски процес прогласивши га ментално неспособним.

2001 – У Јерусалиму је убијен израелски министар туризма Рехавам Зеви у атентату који су извршили припадници Народног фронта за ослобођење Палестине.

2005 – Умро је Ба Ђин, један од најпознатијих кинеских писаца, који је у својим делима писао о комунистима, националистима и хаосу у време Културне револуције.

2009 – Чланови владе Малдива одржали су састанак на морском дну, са намером да укажу на опасност глобалног загревања за све народе који живе на ниској надморској висини. Повећање нивоа мора узроковано топљењем поларног леда могло би да потопи овај архипелаг у Индијском океану у року од једног века.

2017 – У биткама за град Раку у Сирији, које су трајале више од четири месеца погинуло је 3.250 особа, према подацима сиријске опозиционе Опсерваторије за људска права.