1728 – У Копенхагену је избио пожар који је уништио већи део града.

1740 – Умро је римско-немачки цар Карло ВИ, последњи мушки потомак хабсбуршке династије. Након успешно вођеног рата против Турске, склопио је повољан мир у Пожаревцу 1718. Међутим, након новог рата, Београдским миром 1739. изгубио је готово све територије стечене Пожаревачким миром. Да би осигурао престо кћерки Марији Терезији издао је 1713. Прагматичну санкцију, кућни закон династије Хабсбург.

1827 – У поморској бици код Наварина, током грчког рата за ослобођење, руски, британски и француски бродови уништили су турску и египатску флоту.

1843 – Рођен је српски комедиограф Коста Трифковић, који је наставио дело Јована Стерије Поповића и значајно утицао на Бранислава Нушића („Избирачица“, „Мило за драго“, „Младост Доситеја Обрадовића“, „Школски надзорник“, „Љубавно писмо“).

1854 – Рођен је француски песник Артур Рембо (Артхур Римбауд), који је своја најбоља дела написао између 17. и 20. године. Хваљена преко мере и жестоко оспоравана, његова поезија је утицала на све поетске правце 20. века, а посебно на симболисте и надреалисте. („Пијани брод“, „Илуминације“, „Боравак у паклу“).

1890 – Умро је енглески истраживач и путописац Ричард Бартон (Рицхард Буртон), први Европљанин који је 1858, видео језеро Тангањика у Африци. Написао је више од 50 књига путописа и превео књигу арапских приповедака „Хиљаду и једна ноћ“.

1891 – Рођен је енглески физичар Џејмс Чедвик (Јамес Цхадwицк), добитник Нобелове награде за физику 1935. Године 1932. открио је неутрон, а од 1943. до 1945, као главни британски инструктор радио је на „Менхетн пројекту“, развоју атомске бомбе у Лос Аламосу, САД.

1935 – Кинеске револуционарне снаге Мао Цедунга (Зедонг) стигле су у покрајину Шенси на северозападу Кине и тиме окончале „Дуги марш“ (око 10.000 километара), започет годину дана раније са југоистока земље, током којег су пробиле четвороструку блокаду Чанг Кај Шековог (Цханг Каи-схек) Куоминтанга.

1935 – Алијанса женских покрета Југославије у више градова организовала је зборове захтевајући једнако, опште, тајно, активно и пасивно право гласа за све грађане оба пола.

1936 – Зграда Скупштине Југославије у Београду примила је прве посланике. Камен темељац положио је 1907. краљ Србије Петар И Карадорђевић, а зграду је пројектовао архитекта Јован Илкић.

1944 – Јединице Народноослободилачке војске Југославије под командом генерала Пека Дапчевића и Црвене армије под командом генерала Владимира Ивановича Жданова ослободиле су у Другом светском рату Београд.

1945 – Египат, Сирија, Ирак и Либан су упозорили САД да би стварање јеврејске државе могло да изазове рат на Средњем истоку.

1949 – Југославија је изабрана за несталног члана Савета безбедности УН.

1971 – Канцелар Западне Немачке Вили Брант (Wиллy Брандт) добио је Нобелову награду за мир.

1973 – Британска краљица Елизабета ИИ (Елизабетх) отворила је новоизграђену Оперску кућу у Сиднеју.

1991 – У земљотресу на индијској страни Хималаја погинуло је више од 340 људи и разорено је десетине хиљада кућа.

1992 – Умро је српски политичар и публициста Коча Поповић, учесник грађанског рата у Шпанији, један од организатора устанка у Србији у Другом светском рату. После рата био је на многим високим функцијама у СФР Југославији – потпредседник Републике и дугогодишњи шеф југословенске дипломатије. После обрачуна Јосипа Броза Тита са либералном струјом у Србији, повукао се из политичког живота. Као писац и публициста припадао је групи београдских надреалиста, која је снажно деловала на српску књижевност између два рата.

1992 – Јединице Југословенске народне армије напустиле су дубровачко ратиште, а полуострво Превлака на улазу у Боку Которску стављено је под контролу посматрача УН код места Витез у Босни почели су сукоби босанских Хрвата и Муслимана, дотадашњих савезника у рату против босанских Срба.

1998 – Скупштина Србије донела је Закон о јавном информисању на основу којег су у наредне две године независни медији у Србији кажњени са преко 30 милиона динара, углавном због критичког писања о режиму Слободана Милошевића.

1999 – Верски вођа индонежанских муслимана Абдурахман Вахид постао је први изабрани председник Индонезије.

2000 – У Уганди је, сарадњом локалних и међународних здравствених радника, заустављено ширење епидемије проузроковане смртоносним ебола вирусом, од којег је умрло 47 и заражено више од 75 особа.

2001 – Хиљаде демонстраната на улицама француских градова протестовало је против државе због зависности од нуклеарне енергије, од које потиче више од три четвртине енергије Француске.

2003 – У Београду је преминуо познати позоришни и филмски глумац Миодраг Петровић Чкаља, добитник Нушићеве награде за животно дело, Стеријине награде, Седмојулске и бројних других награда и признања. Велику популарност стекао је улогама у хумористичким телевизијским серијама „Музеј воштаних фигура“, „Сервисна станица“, „Камионџије“…

2004 – Бивши генерал Сусило Бамбанг Јудхојоно (Yудхоyоно), преузео је дужност председника Индонезије, као први председник изабран на директним председничким изборима.

2005 – Истрага УН је открила да су високи официри сиријске и либанске обавештајне службе били укључени у атентат на бившег либанског премијера Рафика Харирија.

2011 – Свргнути либијски вођа Моамер Гадафи ухваћен је и убијен под неразјашњеним околностима у свом родном граду Сирту. Сахрањен је у пустињи на тајној локацији.

2011 – Баскијска сепаратистичка организација ЕТА прогласила је коначни прекид оружаних активности после више од 40 година борбе за независност Баскије. У бомбашким и оружаним нападима од краја шездесетих припадници те организације су убили 829 људи.

2013 – Умрла је Јованка Броз, удовица некадашњег председника Социјалистичке Федеративне Републике Југославије. Сахрањена је у Кући цвећа где је сахрањен и Јосип Броз, уз државне и војне почасти.

2014 – Пластични отпад у океанима годишње убије 1,5 милиона животиња и та опасност је из године у годину је све већа, саопштио је Институт за истраживање и развој Француске.

2018 – Парлментарни и локални избори у Авганистану обележени нападима талибана у којима је страдало 36 особа.