1721 – Након успешно окончаног рата са Шведском, Русија је постала нова сила на Балтику, а Петар Велики проглашен је царем целе Русије.

1773 – Краљ Тонга поклонио је енглеском истраживачу Џејмсу Куку (Јамес Цоок) горостасну корњачу која је у Лондону живела до 1966.

1797 – Француз Андре Жак Гарнерин (Јацqуес) први је употребио падобран, скочивши из балона над Паризом са висине од 680 метара.

1811 – Рођен је мађарски композитор Франц Лист (Франз Лисзт) легендарни пијанистички виртуоз који је изградио модерну клавирску технику и дао клавиру снагу оркестра. Био је врстан музички педагог. (20 мађарских рапсодија, „Године ходочашћа“, „Љубавни снови“, „Мазепа“).

1844 – Рођена је француска глумица Анријета Розина Бернар (Хенриетте Росине Бернхардт), позната као Сара Бернар (Сарах), која је обележила позоришну епоху као највећа трагеткиња свог доба. Била је изузетно популарна и савременици су је називали „божанска Сара“.

1873 – Да би онемогућио Французе да се удруже са немачким непријатељима, немачки цар Вилхелм И (Wилхелм), на иницијативу канцелара Бизмарка (Бисмарцк) придружио се савезу Русије и Аустрије („Савез трију царева“).

1883 – У Њујорку је извођењем опере „Фауст“ француског композитора Шарла Гуноа (Цхарлес Гоунод) отворена оперска кућа „Метрополитен“.

1887 – Уреду за патенте у Њујорку Никола Тесла пријавио је шест изума, међу којима и вишефазну наизменичну струју. Изуме је 1888. откупила фирма „Вестингхаус“ и њихову примену приказала на светској изложби у Чикагу 1893.

1906 – Умро је француски сликар Пол Сезан (Паул Цезанне) чије дело није прихваћено од савременика, али је извршило огроман утицај на ликовно ствралаштво 20. века. Модификујући импресионизам створио је нови ликовни израз који је био инспирација фовизма, кубизма и апстрактне уметности („Купачице“, „Карташи“, „Плаве вазе“).

1912 – Трећа српска армија генерала Божидара Јанковића потукла је у Првом балканском рату турске снаге и ослободила Приштину.

1913 – Рођен је вијетнамски цар Бао Дај (Даи) последњи монарх Вијетнама. На престо је дошао 1926, а абдицирао је 1945, када је створена Демократска Република Вијетнам. Французи су га вратили на престо 1949. да управља областима под француском окупацијом, а 1955. је емигрирао у Француску, где је 1997. умро.

1927 – Умро је српски писац Борисав Станковић, један од зачетника модерне српске прозе. Приказујући живот родног Врања с краја 19. века, дао је и психолошку анализу личности, уносећи први пут у српску литературу еротику и сензуалност („Из старог јеванђеља“, „Стари дани“, „Коштана“, „Нечиста крв“, „Под окупацијом“).

1947 – Почео је рат Индије и Пакистана око Кашмира, након што је кашмирски махараџа Хари Синг (Сингх) одбио да се прикључи једној од две земље када је подељен индијски потконтинент. Рат је почетком 1949. окончан посредством УН, а Кашмир је остао подељен.

1962 – Председник САД Џон Фицџералд Кенеди (Јохн Фитзгералд Кеннедy) издао је наређење америчкој ратној морнарици и авијацији да блокирају Кубу због постављања совјетских нуклеарних ракета у тој земљи. Кубанска криза која је довела свет на ивицу атомског рата, окончана је месец дана касније споразумом совјетског лидера Никите Хрушчова и Кенедија о повлачењу нуклеарног наоружања и деблокади Кубе.

1964 – Француски књижевник Жан-Пол Сартр (Јеан-Паул Сартре) одбио је Нобелову награду за књижевност.

1964 – Словеначки гимнастичар Мирослав Церар освојио је златну медаљу на Олимпијади у Токију. То је била прва златна медаља за СФР Југославију на олимпијским такмичењима.

1973 – Умро је шпански виолончелиста каталонског порекла Пабло Казалс (Цасалс), један од највећих инструменталиста 20. века. Као противник Франковог режима, од 1938. је живео ван домовине и стекао велику популарност наступајући широм света.

1987 – Примерак ретке едиције Гутенбергове библије продат је у аукцијској кући „Кристи“ у Њујорку за рекордних 5,39 милиона долара.

1991 – Председништво СФР Југославије у непотпуном саставу (Србија, Војводина, Косово и Црна Гора) одбацило је предлог Европске заједнице да се југословенска федерација реконституише у асоцијацију суверених држава. Та одлука је допринела продубљавању југословенске кризе и дефинитивном распаду земље.

1992 – На путу Прибој-Рудо припадници непознате паравојне формације киднаповали су из аутобуса 16 Муслимана, становника пограничног села Сјеверин (на граници Србије и Босне) и одвели их у непознатом правцу, а потом ликвидирали.

2000 – Посмртни остаци једног од највећих српских песника Јована Дучића пренети су 57 година након његове смрти из америчког места Либертвил и сахрањени у родном граду Требињу у Републици Српској.

2002 – Умрла је Џералдина Наги-Апони (Гералдине Нагy-Аппонy) бивша албанска краљица. Она се 1938. године удала за Краља Зогуа, муслиманског вођу, који се десет година раније сам прогласио монархом. Они су Албанију напустили у априлу 1939. године, заједно са сином Леком који је био беба када је Италија извршила инвазију.

2005 – Песма „Вотерлу“ (Wатерлоо) шведске групе АББА, проглашена је најбољом песмом Евровизије свих времена.

2007 – Црногорска Скупштина прогласила је Устав, први у независној држави Црној Гори.

2010 – На северу Хаитија умрло је 135 особа од колере, а регистровано је још 1.500 инфицираних.

2016 – Амерички телекомуникациони гигант Еј-Ти енд Ти (АТ&Т) постигао је договор о куповини фирме Тајм Ворнер, власника телевизија Си-Ен-Ен и Ејч-Би-Оу (ХБО) и филмског студија Ворнер Брадерс, по цени од преко 80 милијарди долара.