1360 – Енглески краљ Едвард ИИИ (Едwард) и француски краљ Жан ИИ Добри (Јеан ле Бон), потписали су у Калеу споразум којим је окончана прва фаза Стогодишњег рата. Енглези су добили део француске територије, а Едвард ИИИ се заузврат одрекао полагања права на француски престо.

1601 – Умро је дански астроном Тихо Брахе (Тyцхо), који је подигао чувену опсерваторију „Уранијенбург“ на острву Хвен и готово две деценије осматрао планете, посебно Марс. Открио је нову звезду у сазвежђу Касиопеје.

1618 – Рођен је могулски цар Аурангзеб, велики могул Индије (1658-1707), који је на власт дошао након што је збацио оца и погубио браћу. Проширио је могулско царство, подстицао уметност и науку, али је фанатично ширио ислам и прогонио хиндуизам.

1648 – Вестфалским миром, који су закључили немачки цар и владари Француске и Шведске, завршен је Тридесетогодишњи рат. Мировним уговором потврђена су начела Аугсбуршког верског мира (1555) о равноправности римокатолика и протестаната и осујећена намера римско-немачког царства и папе за хегемонијом у Европи.

1725 – Умро је Алесандро Гаспаре Скарлати (Алессандро, Сцарлатти), најзначајнији италијански композитор високог барока, аутор бројних опера и религиозних композиција.

1795 – Пруска, Аустрија и Русија извршиле су трећу поделу Пољске, која је престала да постоји као независна држава.

1882 – Немачки бактериолог Роберт Кох (Коцх) открио је бактерију која изазива туберкулозу, касније названу „Кохов бацил“.

1907 – Умро је српски новинар, писац и политичар Пера Тодоровиц, један од оснивача Народне радикалне странке, аутор програма и статута странке (1881). Крајем 1886. искључен је из странке пошто је обновио лист „Самоуправа“ и почео да напада радикале. Покренуо је и до 1903. издавао „Мале новине“, први сензационалистички лист у Србији.

1912 – Победом Прве српске армије под командом регента Александра

Карађорђевића над турском Вардарском армијом Зеки паше, завршена је Кумановска битка у Првом балканском рату.

1917 – Почела је битка код места Капорето (словеначки назив Кобарид) у Првом светском рату у којој су Немци и Аустријанци нанели тежак пораз италијанској војсци и натерали је у бекство.

1922 – Ирски парламент прихватио је устав по којем је држава добила назив Слободна Ирска Држава. Устав је формално ступио на снагу у децембру.

1939 – Нацисти су у Немачкој наредили Јеврејима да носе Давидову звезду.

1944 – Амерички авиони су у Другом светском рату током велике ваздушно-поморске битке у филипинском заливу Лејте потопили јапански носач авиона „Мусаши“, један од највећих у свету.

1945 – Ступила је на снагу Повеља УН, коју је у јуну 1945. у Сан Франциску потписала 51 земља оснивач светске организације, међу којима и Југославија.

1948 – Умро је аустријски композитор мађарског порекла Франц Лехар (Франз), најзначајнији представник бечке оперете у првој половини 20. века („Весела удовица“, „Земља смешка“, „Гроф од Луксембурга“).

1957 – Умро је француски модни креатор Кристијан Диор (Цхристиан), један од главних креатора моде у свету после Другог светског рата.

1964 – Британска афричка колонија Северна Родезија стекла је независност под називом Република Замбија, са председником Кенетом Каундом (Кеннетх).

1970 – Кандидат левице Салвадор Аљенде (Алленде) изабран је за председника Чилеа. Убијен је у септембру 1973. у државном удару официрске хунте коју је предводио Аугусто Пиноче (Пиноцхет).

1980 – Пољске власти су легализовале независни раднички синдикат „Солидарност“.

1991 – У Сарајеву је конституисана прва Скупштина српског народа у БиХ, а за првог председника изабран је Момчило Крајишник. Скупштина је усвојила Декларацију о праву српског народа на самопредељење.

1997 – У Београду је убијен Зоран Тодоровић Кундак, секретар Дирекције Југословенске левице, директор „Беопетрола“, близак пријатељ породице председника СР Југославије Слободана Милошецвића. Убица није откривен.

2000 – Скупштина Србије изабрала је прелазну техничку владу Србије која ће до ванредних парламентарних избора 23. децембра обезбедити функционисање земље. Владу су формирали Демократска опозиција Србије, Српски покрет обнове и Социјалистичка партија Србије.

2003 – Након 27 година летења, путнички суперсонични авион Конкорд британске авио-компаније Бритиш Ервејз (Бритисх Аирwаис) последњи пут је слетео на лондонски аеродром Хитроу и тако завршио једно од најгламурознијих поглавља у историји авијације.

2005 – Савет безбедности Уједињених нација одобрио је почетак преговора о будућем статусу Косова, а генерални секретар УН Кофи Анан (Аннан) именовао је бившег председника Финске Мартија Ахтисарија (Мартти Ахтисаари) за специјалног изасланика УН о преговорима о статусу Косова.

2005 – Умрла је Роза Паркс зачетница покрета за заштиту права црнаца у Америци. Њено одбијање да уступи белцу седиште у аутобусу, због чега је завршила у затвору, зачело је покрет за заштиту људских права у тој држави.

2007 – Јужнокорејска обавештајна служба признала је да је 1973. извела највећу отмицу у историји те земље, када је у Токију киднаповала лидера опозиције Ким Де Џунга, који је 1997. изабран за председника Јужне Кореје. Нобелову награду за мир добио је 2000. зато што је организовао историјски самит са Северном Корејом.

2010 – Умро је сценариста Џозеф Стајн (Јосепх Стеин) познат по бродвејском хиту „Виолиниста на крову“ за који је добио награду Тони. Сарађивао је и на још десетак успешних мјузикла међу којима је и „Грк Зорба“.

2011 – У разорном земљотресу који је погодио исток Турске погинуло је 523, а повређено је 1.650 људи.