1630 – Мировним споразумом у Мадриду завршен је енглеско-шпански рат у којем су Шпанија и њена савезница Аустрија поражене на мору и копну. На страни Енглеза борили су се Французи и Холанђани.

1879 – Умро је Џејмс Кларк Максвел (Јамес Цларк Маxwелл), највећи теоријски физичар 19. века, професор у Лондону и Кембриџу. Међу његове најзначајније радове убрајају се истраживања у области електромагнетизма у којима је математички формулисао Фарадејева открића. Рођен је у Кембриџу 1831, истог дана када је и умро.

1882 – У Загребу је умро научник и филолог Ђура Даничић, секретар Друштва српске словесности, професор Лицеја и Велике школе у Београду. Подржао је Вука Караџића у борби за реформу српског језика и правописа („Рат за српски језик и правопис“, 1847). Као секретар Југославенске академије знаности и умјетности у Загребу 1880. је покренуо израду капиталног дела „Рјечник хрватског или српског језика“. Са латинског је превео Стари завет.

1909 – У Пожаревцу је рођена сликарка и песникиња Милена Павловић-Барили, најзначајнија представница надреализма у српском сликарству. Од 1939. живела је у САД где је била илустраторка модног часописа „Вог“, сценографкиња и костимографкиња у њујоршким позориштима. Умрла је у Њујорку у 36. години, после пада с коња.

1911 – Италија је анектирала покрајине Отоманског царства у Либији – Триполи и Киренаику, и држала их до 1943, када су немачко-италијанске снаге у Другом светском рату потиснуте из Африке.

1913 – Рођена је британска позоришна и филмска глумица Вивијен Ли (Вивиен Леигх) која је стекла светску славу улогом Скарлет О’Харе (Сцарлетт) у америчком филму „Прохујало с вихором“ за коју је добила Оскар. У позоришту је играла водеће улоге у драмама Вилијама Шекспира (Wиллиам Схакеспеаре), најчешће као партнерка Лоренса Оливијеа (Лауренце Оливиер), за кога је била удата од 1937. до 1960. Други Оскар добила је за филм „Трамвај назван жеља“.

1914 – Француска и Велика Британија су у Првом светском рату објавиле рат Отоманском царству.

1914 – Под командом генерала Оскара Поћорека (Потиорек) у Првом светском рату почела је нова аустроугарска офанзива на Србију чије су снаге присиљене да се повуку. Контраофанзива под командом Живојина Мишића уследила је 3. децембра у Колубарској бици, завршеној половином децембра победом војске Србије.

1926 – После четвртог атентата на Мусолинија, у Италији је донет Закон о заштити државе којим је уведен тоталитарни фашистички режим.

1930 – Умро је холандски лекар Кристијан Ајкман (Цхристиаан Еијкман), добитник Нобелове награде за медицину 1929, проналазач узрока болести бери-бери. Нобелову награду је добио за откриће витамина Б.

1943 – У Јајцу је у Другом светском рату основана Телеграфска агенција Нове Југославије – Тањуг. Први директор био је Владислав Рибникар.

1955 – Умро је француски сликар Морис Утрило (Маурице Утрилло), који је мимо свих сликарских праваца и струја изградио посебан доживљај амбијента сликајући париске ведуте, од којих су најпознатији призори забитих уличица и тргова Монмартра.

1956 – Британски падобранци су извели десант на Порт Саид током британско-француско-израелске агресије на Египат, а Совјетски Савез је запретио да ће употребити ракете уколико Французи и Енглези не прихвате прекид ватре.

1960 – Умро је амерички филмски режисер канадског порекла Мак Сенет (Мацк Сеннетт), један од најзначајнијих аутора бурлескних комедија у периоду немог филма. Промовисао је Чарлија Чаплина (Цхарлес Цхаплин).

1989 – Умро је амерички пијаниста, пореклом руски Јеврејин, Владимир Хоровиц (Хороwитз), један од највећих мајстора клавира 20. века. СССР је напустио 1925, да би се први пут вратио 1986. када су његови концерти у Москви и Лењинграду пропраћени овацијама.

1991 – Председници Србије и Црне Горе Слободан Милошевић и Момир Булатовић су у Хагу, на Међународној конференцији о Југославији, одбацили четврту верзију Споразума за опште решење југословенске кризе коју су понудили међународни посредници.

1991 – Британски медијски магнат чешког порекла Јан Роберт Максвел (Иан, Маxwелл) нађен је мртав у Атлантском океану код Канарских острва где је крстарио јахтом.

1996 – Пакистански председник је сменио премијерку Беназир Буто (Бхутто), под оптужбом да је њена влада огрезла у корупцији и непотизму.

1996 – Кандидат Демократске странке Бил Клинтон (Билл Цлинтон) поново је изабран за председника САД, победивши републиканца Боба Дола (Доле).

2000 – Последњи цар Езиопије Хајле Селасије свечано је сахрањен у Саборној цркви Свете Тројице у Адис Абеби, 25 година пошто је умро под сумњивим околностима, а потом био сахрањен на начин који не доликује владару. Харизматични афрички вођа који је по легенди директни потомак краља Соломона и краљице од Сабе, свргнут је војним ударом 1974, после 44 године владавине.

2001 – У Београду је потписан споразум о сарадњи југословенских власти и УНМИК којим су потврђени основни принципи и обавезе из резолуције 1244 Савета безбедности УН, чиме је отворен пут за учешће Срба на изборима на Косову.

2001 – Умро је британски филмски продуцент Рој Болтинг (Роy Боултинг), познат по најбољим британским филмовима од 1940-тих до 1970-тих година, као што су „Брајтон Рок“ и „У реду је, Џек“.

2004 – Умро је новинар Сергије Лукач. Био је дугогодишњи уредник и новинар београдског недељника НИН и оснивач Катедре за новинарство на Факултету политичких наука у Београду, где је био редовни професор до 1985. године.

2006 – Умро је турски премијер Булент Еџевит који је на том положају био у пет мандата и чија је политичка каријера трајала готово пола века. Он је послао турску војску на Кипар 1974, а за његовох мандата Турска је 1999. године добила статус кандидата за чланство у ЕУ.

2006 – Бивши ирачки председник Садам Хусеин осуђен је на смрт вешањем, због злочина против човечности. Био је на челу државе од 1979. до 2003. Погубљен је 30. децембра 2006. године.

2008 – Умро је амерички писац Мајкл Крајтон (Мицхаел Црицхтон) аутор десетина бестселера међу којима су „Парк из доба Јуре“, „Мрежа времена“, „Плен“, „Кома“, „Излазеће сунце“, „Стање страха“ и „Господари гена“.

2013 – Индија је лансирала своју прву међупланетарну сонду Марс Орбитер Миссион (Мангалyаан).

2013 – Пописом становништва у Босни и Херцеговини је утврђено да она има 3.791.662 становника.

2017 – У експлозији аутомобила-бомбе на истоку Сирије погинуло је 75 особа, претежно расељених лица; Погинуло је 27 особа у пуцњави која се догодила у једној цркви у Тексасу (САД). Нападач је ушао у баптистичку цркву у месту Садерленд Спрингс ; и отворио ватру на вернике окупљене током недељне мисе.