1325 – Астеци су основали своју насеобину Теночтитлан, касније престоницу Астешког царства, на месту где је данашњи град Сијудад Мексико.

1567 – Немачки плаћеници које је унајмила холандска владарка Маргарета од Парме убили су 2.000 калвиниста.

1572 – У Стариграду на острву Хвар умро је Петар Хекторовић, аутор спева „Рибање и рибарско приговарање“, изузетно вредног књижевно-историјског документа, у којем је Хекторовић, поред аутобиографских забележио и драгоцене етнографске податке, као и неке народне лирске и епске песме, међу којима и српску народну песму „Краљевић Марко и брат му Андријаш“. Превео је спев „Ремедиа аморис“ римског песника Овидија (Овидиус).

1781 – Енглески астроном немачког порекла Вилијам Хершел открио је седму планету Сунчевог система, која је касније названа Уран.

1809 – После неуспеха у рату с Русијом и Данском 1808, официрском завером збачен је с престола шведски краљ Густав IV.

1848 – Под притиском демонстрација и побуне у Бечу аустријски канцелар Клеменс Метерних поднео је оставку. Канцелар је побегао у Велику Британију, а хиљадама гневних Бечлија које су опколиле двор цар Фердинанд I је обећао устав.

1865 – Током Америчког грађанског рата Конгрес Конфедерације, под председником Џеферсоном Дејвисом, жестоким противником укидања ропства, донео је закон којим је робовима дозвољено, у замену за слободу, да буду војници у јужњачкој армији.

1881 – У атентату у Петрограду убијен је руски цар Алксандар II. Атентат су извршили чланови тајног терористичког удружења „Народна воља“.

1906 – Умрла је Сузан Ентони, зачетница и вођа покрета за права жена у САД. Написала је „Историју женског права гласа“.

1913 – Канбера је постала главни град Аустралије.

1928 – После пуцања бране „Ст. Френсис“, око 60 километара северно од Лос Анђелеса, у води која је преплавила долину утопило се више од 450 људи.

1946 – Припадници југословенске службе Државне безбедности ухапсили су генерала и команданта краљевске војске у Другом светском рату Драгољуба Дражу Михаиловића. На суђењу пред Војним судом у Београду Михаиловић је осуђен на смрт због издаје. Стрељан је 17. јула исте године.

1972 – Велика Британија и Кина сагласиле су се да размене амбасадоре 22 године пошто је Лондон признао владу у Пекингу Британци су затворили конзулат на Тајвану.

1975 – Умро је Иво Андрић, један од највећих југословенских писаца 20. века, чије је дело донело углед и међународно признање југословенској књижевности. Био је једини југословенски књижевник добитник Нобелове награде за књижевност (1961) („Еx понто“, „Знакови“, „На Дрини ћуприја“, „Травничка хроника“, „Госпођица“, „Проклета авлија“).

1990 – Совјетски парламент изгласао је увођење вишепартијског система, након 72-годишњег монопола на власт Комунистичке партије.

1992 – У земљотресу на истоку Турске је погинуло најмање 570 људи.

1995 – У Београду је у 72. години умро популарни позоришни и филмски глумац Мија Алексић.

1996 – У месту Данблејн, око 40 километара северно од Глазгова, наоружани човек је у гимнастичкој сали основне школе убио 16 ученика првог разреда, узраста између пет и шест година и њихову учитељицу, ранио још 13 ђака и потом извршио самоубиство.

1998 – Председник Јужне Кореје Ким Дае Џонг, који је и сам био затваран због политичких уверења, донео је одлуку о масовној амнестији која је обухватила преко пет милиона особа, од политичких затвореника до пијаних возача којима су биле одузете возачке дозволе.

1999 – На Косову, у експлозијама бомби у центру Подујева и на пијаци у Косовској Митровици погинуло је шесторо и рањено више од 50 људи, а у нападима оружане формације косовских Албанаца „Ослободилачка војска Косова“ код Вучитрна погинула су два припадника Војске Југославије.

2002 – Влада Анголе је прогласила једнострано примирје у 27-годишњем грађанском рату са побуњеницима-припадницима Националне Уније за независност Анголе (УНИТА).

2004 – Умро је аустријски кардинал Франц Кениг, познат по заслугама у повезивању вера. Годинама је радио на успостављању веза између Ватикана и комунистичких држава, на његову иницијативу 1964. године основана је Фондација „Про оријенте“, која се бави дијалогом између римокатоличке и православне цркве.

2012 – У саобраћајној несрећи у тунелу Сијера у Швајцарској погинуло је 28 особа, укључујући 22 деце. У аутобусу, који је ударио у бетонски зид тунела, било је 52 деце из Белгије, која су се враћала кући после зимског одмора.

2013 – Нови папа постао је Аргентинац Хорхе Марио Бергољо, који је изабрао име папа Фрања. На место поглавара Римокатоличке цркве изабран је пошто се његов претходник Бенедикт Шеснаести повукао са те дужности 28. фебруара.

2016 – У експлозији коју је, на аутобуској станици у главном граду Турске Анкари, изазвао аутомобил бомба 37 људи је погинуло, а 125 повређено.

2017 – Кандидату владајуће партије Фидес, Јаношу Адеру поверен је нови мандат председника Мађарске, након другог круга гласања у Парламенту.