1378 – Умро је папа Гргур XI, последњи папа Француз. За папу је изабран 1370, а 1377. је вратио седиште католичке цркве из Авињона у Рим упркос отпору Француза.

1625 – Умро је краљ Џејмс I Стјуарт, први монарх који је од 1603. до смрти владао и Шкотском и Енглеском и први Стјуарт на енглеском престолу. Шкотски престо наследио је након абдикације мајке Мери Стјуарт 1567, а енглески 1603. након смрти Елизабете I.

1713 – По завршетку Рата за шпанско наслеђе, Шпанија је, према Утрехтском уговору, предала Великој Британији Гибралтар и Менорку.

1770 – Умро је италијански сликар Ђовани Батиста Тијеполо, последњи великан венецијанског сликарства. Његови главни радови, монументалне фреске налазе се у палатама и црквама у Венецији, Удинама, Милану, Верони. Снажно је утицао на немачко и шпанско сликарство у завршној фази барока.

1802 – Потписан је Амијенски мировни уговор којим је окончан рат између Велике Британије и Француске и њених савезника, Шпаније и Батавске Републике (Холандије). Британија је задржала Тринидад, преузет од Шпаније, и Цејлон, који је преузела од Холандије.

1845 – Рођен је немачки физичар Вилхелм Конрад Рентген, добитник Нобелове награде за физику 1901. за откриће X-зрака (1895), које су по њему добиле назив „рендгенски зраци“.

1847 – Америчке трупе су, у Америчко-мексичком рату, почеле опсаду утврђења Вера Круз, у којем је било 5.000 Мексиканаца. Утврђење је пало након шестодневних борби.

1860 – М.Л. Бајрн из Њујорка патентирао је први спирални вадичеп.

1923 – Умро је шкотски хемичар и физичар Џејмс Ђуер, који је први добио течни, затим и чврст водоник. Изумео је термос-боцу.

1933 – Јапан је иступио из Лиге народа након што је та организација осудила јапанску окупацију Манџурије.

1941 – Након приступања Југославије Тројном пакту, у Београду је војним ударом свргнут регент принц Павле Карађорђевић и на престо је доведен малолетни краљ Петар II Карађорђевић. Збачена је и влада Драгише Цветковића и Влатка Мачека и образована нова с генералом Душаном Симовићем на челу.

1945 – Немци су у Другом светском рату лансирали последњу ракету „Фау-2“ на Велику Британију. Пројектил испаљен из холандског града Хаг пао је на Орпингтон, југоисточно од Лондона. У експлозијама тих ракета током рата погинуло је 8.958 Британаца.

1958 – Никита Хрушчов заменио је на положају председника совјетске владе Николаја Булгањина.

1965 – Умро је француски архитекта Шарл Едуар Жанре, познат као Ле Корбизије, један од највећих архитеката 20. века, који је коришћењем армираног бетона, стакла и гвожђа радикално променио традиционални начин градње.

1968 – У авионској несрећи, у експерименталном лету у близини Москве погинуо је руски космонаут Јуриј Алексејевич Гагарин, први човек који је у априлу 1961. васионским бродом „Васток“ облетео Земљу.

1970 – У земљотресу у западној Турској, погинуло је више од 1.000 људи, а 90.000 је остало без домова.

1977 – У најтежем удесу у историји ваздухопловства, погинула су 583 од 644 путника и члана посаде када су се два „Боинга 747“, холандске компаније КЛМ и америчке Пан-Ам, сударила на писти аеродрома Тенерифе на Канарским острвима.

1980 – У норвешком делу Северног мора потонула је нафтна платформа „Александар Киланд“. Погинуло је 147 људи.

1992 – Последње јединице бивше Југословенске народне армије напустиле су Бившу Југословенску Републику Македонију.

1996 – Израелски суд осудио је Јигала Амира на доживотни затвор због убиства израелског премијера Јицака Рабина у новембру 1995.

1997 – У Албанији је погинуло 17 људи, у најтежем инциденту током двомесечне антивладине побуне.

1998 – Умро је немачки произвођач аутомобила Фердинанд Порше, оснивач фабрике спортских возила „Порше АГ“. Током владавине Адолфа Хитлера био је један од конструктора „бубе“, популарног аутомобила „фолксваген“.

1999 – Југословенска противваздушна одбрана оборила је, током напада НАТО-а на СР Југославију, амерички бомбардер „Ф-117 А“. Авион „ноћни јастреб“ је пао у атар села Буђановци у Војводини.

2003 – У покушају хапшења у близини Београда убијене су вође криминалног „земунског клана“ Душан Спасојевић „Шиптар“ и Миле Луковић „Кум“, осумњичени за учешће у убиству премијера Србије Зорана Ђинђића.

2006 – Умро је славни пољски писац, класик научне фантастике Станислав Лем. Његове најпознатије књиге „Соларис“, „Повратак са звезда“ и „Звездани дневник“ преведене су на више од 40 језика, међу којима и на српски.

2013 – Седиште Ратне морнарице Севернатлантског савеза у Средоземљу затворено је после 40 година рада. База те морнарице премештена је у Нортвуд (Велика Британија) у оквиру прегруписања оружаних снага НАТО у Европи.

2013 – Хашки трибунал првостепено је осудио бивше високе полицијске званичнике Републике Српске Мићу Станишића и Стојана Жупљанина на по 22 године затвора.

2014 – У Ватикану су се први пут састали папа Фрања и амерички председник Барак Обама. Разговарали су о контроверзним питањима абортуса и контрацепције, верских слобода, бриге за сиромашне и збивањима у Сирији и Украјини.