1521 – Урођеници филипинског острва Мактан убили су португалског морепловца Фердинанда Магелана који је предводио експедицију на првом путовању око света.

1737 – Рођен је енглески историчар Едвард Гибон, аутор дела „Опадање и пропаст Римског царства“.

1791 – Рођен је амерички проналазач Семјуел Финли Брезе Морзе, изумитељ телеграфа и Морзеове азбуке.

1822 – Рођен је амерички генерал и државник Јулисиз Симпсон Грант, председник САД од 1869. до 1877. У Америчком грађанском рату (1861-65) предводио је армију Севера и присилио на капитулацију команданта снага Конфедерације Роберта Лија.

1830 – Јужноамерички војсковођа и први председник Колумбије Симон Боливар, оптужен за диктаторске амбиције, поднео је оставку.

1830 – Београд је добио прво улично осветљење – фењере са свећама.

1909 – Група под називом „Млади Турци“ оборила је са власти турског султана Абдула Хамида.

1915 – Умро је руски композитор и пијаниста Александар Николајевич Скрјабин, претеча експресионизма у музици („Божанствена поема“, „Прометеј“, „Поема екстазе“).

1932 – Рођен је бивши јужноафрички министар иностраних послова Пик Бота, који је 17 година, колико је био на том положају, настојао да убеди свет да је апартхејд право решење за расне раздоре.

1937 – Умро је италијански револуционар Антонио Грамши, оснивач Комунистичке партије Италије 1921. године.

1941 – У Атину, у Другом светском рату, ушли су немачки тенкови.

1945 – Ухапшен је италијански диктатор Бенито Мусолини. Стрељан је наредног дана у месту Донга, на обали језера Комо.

1950 – Велика Британија је признала Израел.

1956 – Роки Марцхано повукао се из бокса као једини непобеђени светски шампион у тешкој категорији.

1960 – Проглашена је независност афричке државе Того, бивше француске колоније.

1961 – Сијера Леоне је стекла независност од Велике Британије.

1972 – У Букурешту је умро Кваме Нкрумах, први премијер и председик Гане и један од лидера Покрета несврстаних земаља.

1978 – Авганистанске војне снаге преузеле су власт у земљи и успоставиле владу засновану на исламским принципима. Председник Мохамед Дауд (Мохаммед Даоуд) је убијен, а нови председник Нур Мохамед Тараки прокламовао је Демократску Републику Авганистан.

1992 – Након распада СФРЈ проглашена је Савезна Република Југославија (СРЈ), заједничка држава Србије и Црне Горе, која је трајала непуних 11 година. СРЈ је проглашена на основу Устава („Жабљачки устав“) донетог истог дана. Претходно су посланици у Савезном већу Скупштине СФРЈ усвојили Декларацију о стварању СРЈ.

1992 – Замбијски војни авион у којем су били фудбалски репрезентативци те афричке земље, срушио се у Атлантски океан близу Габона. Погинуло је свих 30 путника.

1992 – Русија и још 12 бивших совјетских република постале су чланице Међународног монетарног фонда и Светске банке.

1993 – Еритреја је стекла независност од Етиопије после три деценије грађанског рата и референдума на којем су грађани гласали за независност.

1993 – Представници Кине и Тајвана почели су у Сингапуру разговоре, прве од завршетка кинеског грађанског рата 1949. године.

1997 – У Хонгконгу је званично отворен најдужи висећи друмско-железнички мост у свету, који је повезао град с новим аеродромом.

1999 – У ваздушним нападима НАТО-а на СР Југославију погођен је центар Сурдулице. Погинуло је 17 људи, рањено је 11, а око 300 цивилних објеката је срушено или оштећено.

2001 – Русија је потписала уговор са Северном Корејом о побољшању квалитета оружја које је та земља добила током совјетске ере.

2003 – На председничким изборима у Парагвају победио је Никанор Дуарте Фрутос чиме је настављен континуитет 55 годишње владавине његове партије Колорадо која је у свету најдуже на власти.

2005 – Највећи авион на свету, европски „Ербас А380“, обавио је свој први лет. Авион је дугачак као осам лондонских аутобуса, има простор у крилима довољан за паркирање 70 аутомобила, а на два нивоа може да прими 800 путника. Авион је својим капацитетима преузео примат „Боинга 747“ као највећег авиона који је икада летео.

2007 – Руски диригент и један од највећих виолончелиста друге половине 20. века Мстислав Ростропович, преминуо је у 81. години у Москви. Растропович је био познат и по својој борби за уметност без граница, слободу говора и демократске вредности, а због јавног противљења тадашњим рестрикцијама у култури напустио је Совјетски савез 1974. У Русију се вратио после распада СССР-а.

2010 – Руски и украјински парламенти ратификовали су споразум о продужењу боравка руске Црноморске флоте у Севастопољу до 2042. године, који су у Харкову потписали председници Русије и Украјине, Дмитриј Медведев и Виктор Јануковић.

2014 – За свеце су проглашени папа Јован XXИИИ и папа Јован Павле ИИ.

2018 – Северна и Јужна Кореја постигле су споразум о денуклеаризацији и крају рата на Корејском полуострву.