Фото: Синиша Пашалић / РАС Србија

Европска унија се припрема за шести пакет санкција, који би, према најавама, требало да укључује и руску нафту.

С обзиром на то да нафта из Русије учествује у значајној мјери у енергетском миксу БиХ, уколико дође до ових санкција, оне ће додатно утицати и на цијене нафтних деривата на бензинским пумпама код нас.

Према досадашњим незваничним најавама, ЕУ би санкције требало да уводи постепено, како би се на вријеме успјела прилагодити новонасталој ситуацији и преусмјерити набавке од добављача који нису из Русије. Такође, медији у ЕУ јављају да се Мађарска и Словачка опиру да уведу санкције на руску нафту због њеног великог удјела у укупном енергетском миксу, због чега ЕУ покушава да нађе рјешење или да те земље буду изузете из санкција, или да увођење санкција буде пролонгирано на дужи период.

Миленко Бошковић, предсједник Удружења трговаца нафтом ФБиХ, каже за “Независне новине” да би се увођење санкција на руску нафту лоше одразило на БиХ, јер је већи дио нафте која се набавља поријеклом из Русије.

“Одразит ће се тако што ће све поскупјети и што ће пасти животни стандард људима. А што би требало урадити, да ли би требало уводити санкције, то није питање за нас привреднике, него за политичаре. Питајте министре, предсједнике партија, они су одговорни за народ. Они су ту да причају, а наше је да пунимо буџете. А вама новинарима препоручујем да упитате политику зашто нису укинуте акцизе. То би било рјешење да се помогне и привреди и народу”, рекао је Бошковић.

Петар Ђокић, министар енергетике и рударства РС, је мишљења да РС и БиХ не би требало да уводе санкције на руску нафту, јер та земља није ни увела санкције Руској Федерацији.

Он је, међутим, такође рекао да РС не набавља само нафту из Русије, већ са свих дестинација у зависности од кретања на берзи и пословних договора, те да тако треба да буде и убудуће.

У овом тренутку, како је истакао, РС набавља нафту преко Рафинерије Брод, која сада купује готове прерађевине, и од Нафтне индустрије Србије.

“Не видим разлога да се РС и БиХ уведу санкције на набавку руске нафте имајући у виду да БиХ није увела санкције Русији и да нико нема право да уводи санкције него то може да ради само држава”, рекао је Ђокић.

Што се тиче европских држава које уводе санкције на руску нафту, Ђокић је рекао да је то њихов избор, али да вјерује да ће те земље платити високу цијену због те одлуке.

“Видљиво је да је од настанка украјинске кризе дошло до поремећаја у снабдијевању, прије свега храном, видите да су у Њемачкој подивљале цијене хране”, рекао је он и додао да постоје и очигледни поремећаји у снабдијевању енергентима.

Мишљења је да је рјешење кризе да се пронађе договор с Руском Федерацијом.

“Руска Федерација је још једна од великих планетарних сила, а велике силе увијек нађу начин да штите своје интересе, како је то увијек било у историји, попут Америке или Русије, сада Европе или Кине”, рекао је он.

Жозеп Борељ, високи представник ЕУ за спољне послове и безбједност, је најавио да ће нове санкције бити уведене на сљедећем састанку Савјета за спољне послове ЕУ средином маја.

Борељ је изразио наду да ће ЕУ моћи да предузме такве мјере и на тај начин да значајно ограничи увоз руских енергената, али је и нагласио да за сада нема сагласности свих чланица.