1607 – Енглески авантуриста Џејмс Смит основао је прво енглеско насеље на тлу Северне Америке, које је касније по њему добило име Џејмстаун.

1820 – Рођена је енглеска болничарка Флоренс Најтингејл, која је отворила прву школу за болничарке. У Кримском рату (1853-56) организовала је прву екипу за негу рањеника.

1842 – Рођен је француски композитор Жил Масне. Компоновао је преко 20 опера, улавном лирске тематике, као и балете, ораторијуме, оркестарску музику, кантате, соло песме („Манон“, „Вертер“, „Дон Кихот“, „Таис“).

1871 – Умро је француски композитор Данијел Франсоа Еспри Обер, аутор опера у којима се смењују говорне и певачке деонице („Фра Диаволо“, „Црни Домино“).

1884 – Умро је чешки композитор Беџих Сметана, оснивач чешке опере и модерне музике („Продана невеста“).

1888 – Британија је успоставила протекторат над Северним Борнеом и Брунејом.

1904 – Рођен је чилеански песник Пабло Неруда. Био је учесник Шпанског грађанског рата, након којег се посветио идеалима социјалне правде. Добитник је Нобелове награде за књижевност 1971. („Сутон“, „Двадесет љубавних и једна очајна песма“, „Шпанија у срцу“.

1918 – Рођен је амерички инжењер Џулијус Розенберг, који је са супругом Етел, 1953. као први цивил у САД, осуђен на смрт и погубљен због шпијунаже, упркос кампањи широм света да им буде поштеђен живот.

1925 – Врховни Совјет СССР-а усвојио је први совјетски устав.

1926 – Маршал Јозеф Пилсудски извршио је државни удар и успоставио је војну диктатуру у Пољској.

1937 – Енглески краљ Џорџ ВИ крунисан је у Вестминстерској опатији у Лондону. Церемонију је преносила телевизија ББЦ, први пут уживо.

1943 – Предајом немачког генерала фон Арнима у Тунису завршене су борбе у северној Африци у Другом светском рату.

1949 – Званично је окончана совјетска десетомесечна блокада Берлина током које је град снабдеван из Савезне Републике Немачке ваздушним мостом.

1957 – Умро је амерички филмски глумац и један од највећих режисера немог филма Ерих фон Штрохајм („Похлепа“, „Свадбени марш“, „Краљица Кели“).

1965 – Западна Немачка је успоставила дипломатске односе са Израелом, а арапске земље су прекинуле односе са владом у Бону.

1988 – Светска здравствена организација објавила је да у свету има више од 34.000 оболелих од сиде.

1992 – Скупштина српског народа у Босни и Херцеговини је на заседању у Бањалуци донела одлуку о формирању Војске Републике Српске и оснивању новинске агенције СРНА; немоћни да спрече ширење сукоба у Босни, посматрачи ЕЗ напустили су Сарајево.

1994 – Палестинска полиција је стигла на Западну обалу у оквиру припрема да од Израела преузме град Јерихон, седиште палестинске аутономије у тој области.

1995 – Власници „Рокфелер центра“ у Њујорку, иза којих је стајао јапански капитал, објавили су банкрот.

1997 – Председник Русије Борис Јељцин и чеченски вођа Аслан Масхадов потписали су споразум о обустави непријатељстава.

2001 – Умро је популарни певач Пери Комо чији је опуштени вокални стил шест деценија владао сценом, са баладама као што су „Ухвати звезду падалицу“ и „Немогуће“.

2003 – Ирански председник Мохамад Катами допутовао је у Либан и он је први ирански лидер који је посетио Либан од исламске револуције 1979. године.

2005 – Умрла је шведска џез певачица и глумица Моника Цетерлунд која је 60-тих година прошлог века певала са легендардним пијанистом Билом Евансом. Она је изгорела у пожару који је избио у њеном стану.

2006 – У експлозији гасовода у Лагосу, главном граду Нигерије, погинуло је око 200 особа.

2008 – У Варшави је умрла Ирена Сендлер, која је током Другог светског рата постала симбол несебичне помоћи Јеврејима у јеку холокауста. Она је из Варшавског гета спасила сигурне смрти најмање 2.500 јеврејске деце.

2008 – У снажном земљотресу јачине 7,8 степени Рихтерове скале који је погодио југозападну кинеску област Сечуан погинуло је или нестало више од 87.000 људи, међу којима и 5.335 ђака.

2009 – Иван Џон Демјањук, оптужен за нацистичке ратне злочине депортован је из САД у Немачку, где је осуђен на пет година затвора, због учешћа у убиству европских Јевреја у концентрационом логору Треблинака-Собибор.

2010 – У Аустралији је ухапшен Драган Васиљковић, познатији као капетан Драган, осумњичен за ратне злочине у Хрватској 1992. и 1993. године. Ухапшен је после 43 дана скривања због одлуке Врховног суда Аустралије да он може бити изручен Хрватској.

2013 – Папа Фрања је прогласио прве свеце од како је дошао на чело Римокатоличке цркве, канонизујући око 800 италијанских мученика.

2015 – Слика „Жене Алжира“ шпанског сликара Пабла Пикаса продата је на аукцији америчке куће Кристи у Њујорку за 179 милиона долара чиме је поставила нови светски рекорд за најскупље уметничко дело.