1102 – Први угарски краљ из династије Арпадовића крунисан је у Биограду за краља Хрватске и Далмације.

1395 – Погинуо је Краљевић Марко, најстарији син и наследник краља Вукашина, најпопуларнија личност српских народних песама. Према непоузданим подацима, погинуо је као турски вазал у борби против влашког војводе Мирче на Ровинама. У народним песмама идеализован је као узор јунаштва и као заштитник сиротиње од зулума и насиља.

1510 – Умро је италијански сликар Сандро Ботичели. Његова дела „Пролеће“ и „Рођење Венере“ сматрају се оваплоћењем ренесансног духа. По наруџби Лоренца Медичија први је међу италијанским сликарима урадио илустрације за Дантеову „Божанствену комедију“

1749 – Рођен је енглески лекар Едвард Џенер, проналазач вакцине против великих богиња.

1814 – Норвешка је прогласила независност од Шведске и усвојла нови устав.

1838 – Умро је француски свештеник и политичар Морис де Таљеран Перигор, један од највештијих дипломата у историји. Захваљујући његовој вештини Француска је, мада поражена страна, на Бечком конгресу (1814-15) успела да задржи границе из 1792.

1861 – Томас Кук организовао је први туристички „пакет аранжман“ у свету, шестодневно путовање из Лондона у Париз.

1866 – Рођен је француски композитор и пијанист Ерик Сати, аутор „Гимнопедија“. Познат је постао скандалом који је изазвао извођењем балета „Парада“ на текст Коктоа и са сценографијом Пикаса (Пицашо), који је приказан 1916. као „кубистички манифест“.

1900 – Рођен је ирански верски вођа ајатолах Рухолах Хомеини. У Иран се вратио из избеглиштва 1979. након што је у „исламској револуцији“ збачен шах Реза Пахлави, успоставио теократску диктатуру и владао Ираном до смрти 1989.

1903 – У Шпанији је национализована имовина цркве и укинуте су црквене школе.

1906 – Рођена је хрватска певачица Зинка Кунц, првакиња Загребачке опере (1928-36) и солисткиња Метрополитен опере (1937-66).

1917 – У Ници је умро српски војвода Радомир Путник, прослављени војсковођа у балканским ратовима и у Првом светском рату. Руководио је повлачењем српске војске 1915. и успео да осујети намере немачке Врховне команде да је опколи и уништи.

1939 -Шведска, Норвешка и Финска одбиле су Хитлеров предлог да потпишу пакт о ненападању. Пакт су потписале Данска, Естонија и Литванија.

1940 – Трупе нацистичке Немачке у Другом светском рату ушле су у Брисел.

1946 – Премијер Румуније у време Другог светског рата Митри Антонеску осуђен је на смрт и стрељан због сарадње с немачким нацистима.

1949 – Велика Британија је признала независност Републике Ирске и потврдила припадност Северне Ирске Уједињеном Краљевству.

1954 – Врховни суд САД оспорио је пропис из 1896. да образовање треба да буде „одвојено али једнако“, чиме је формално одбачена расна сегрегација у државном школском систему.

1965 – Први пут је пренет ТВ програм у боји из Велике Британије у САД. То је био пренос емисије америчке ТВ мреже НБЦ „Нови поглед на стару Енглеску“ преко америчког комерцијалног телекомуникационог сателита „Ерли Бирд“.

1973 – Специјални комитет америчког Сената почео је истрагу о афери Вотергејт у којој су присталице републиканске странке биле оптужене да су пред председничке изборе 1972. ради шпијунаже провалиле у седиште Демократске странке. Администрација тадашњег председника САД Ричарда Никсона (Рићард Ниxон) оптужена је да омета истрагу, па је покренут поступак за опозив председника. Никсон је у августу 1974. дао оставку, а председнички положај преузео је дотадашњи потпредседник Џералд Форд (Гералд).

1974 – У три експлозије аутомобила-бомби у центру Даблина 32 особе су погинуле, а више стотина је рањено.

1987 – Ирачки ратни авион „Ф-И Мираж“ испалио је две „егзосет“ ракете на амерички војни брод „Старк“ који је патролирао Заливом. Погинуло је 37, а рањена су 62 морнара.

1997 – Лоран Кабила (Лаурент) је са својим трупама ушао у Киншасу, преузео власт у Заиру и променио назив државе у Демократска Република Конго. Кабила је убијен у покушају државног удара у јануару 2001, а власт је преузео његов син Жозеф (Јосепх).

1998 – Припадници сепаратистичког покрета „Тамилских тигрова“ убили су Сароџинија Јогесварана (Саројини Yогесwаран), градоначелника Џафне, града на северу Шри Ланке.

1999 – Изборе у Израелу добио је вођа Лабуристичке партије Ехуд Барак, чиме је окончана трогодишња владавина премијера Бењамина Нетањахуа (Нетанyаху), лидера десничарског Ликуда.

2000 – Влада Србије преузела је београдски радио и телевизију „Студио Б“ упадом полиције у редакције. Власти су у наредним месецима на различите начине онемогућавале рад независних електронских медија у Србији и истовремено отварале нове под државном контролом и контролом владајућих партија.

2000 – У Индонезији је одржано прво суђење за кршење људских права. У том процесу двадесетчетворо војника и цивила оптужено је за убиство десетина сељака у масакру у провинцији Асех 1999.

2001 – Свих 30 путника, укључујући и иранског министра саобраћаја Рахмана Дадмана и заменике министара из његове делегације погинуло је када се на северу Ирана срушио руски авио Јак-40.

2003 – У највећој поплави у последњих 50 година, која је после великих киша задесила Шри Ланку, погинуло је око 250 људи, око 55.000 кућа је потпуно уништено, а нека села су збрисана са лица земље. Процењено је да је око 150.000 људи остало без крова над главом.

2004 – Масачусетс је постао прва америчка држава која је дозволила закључење брака са особом истог пола.

2006 – Умро је Кју Фојер (Цy Феуер) ветеран холивудске продукције и композитор.

2009 – Након парламентарних избора у Кувајту у националном парламенту ће први пут међу 50 посланика седети и четири жене. Жене су у Кувајту 2005. године добиле право да гласају и да буду биране, а до сада никада нису биле посланице.

2010 – Званични средњи курс динара први пут је прешао 100 динара за један евро, што је најнижа вредност од увођења евра 2002. године.

2011 – Британска краљица Елизабета друга допутовала је у историјску посету Ирској. То је прва посета једног британског монарха од када је Ирска освојила независност од Лондона 1922. године.

2012 – Умрла је америчка певачица Дона Самер добитница пет Греми награда. Обележила је историју диска хитовима „Бад Гирлс“, „Ласт Данце“ и „Хот Стуфф“, а њени хитови доминирали су топ листама током 1970-тих.