Обиљежен Дан романијских бригада (ВИДЕО)

0
Фото: Ј.Ћајић

Полагањем вијенаца на Централно спомен-обиљежје у Сокоцу, на којем су уписана имена 1.250 бораца са подручја Сарајевско-романијске регије који су погинули у одбрамбено-отаџбинском рату, посјетом Спомен соби у којој је изложено 650 фотографија погинулих бораца са подручја општине Соколац и служењем парастоса погинулим и умрлим демобилисаним борцима, данас је обиљежен 21. мај, Дан романијских бригада.

Предсједник Скупштине Борачке организације општине Соколац Жељко Лалић, честитао је овај дан свим припадницима Прве романијске пјешадијске и Друге романијске моторизоване бригаде Војске Републике Српске, ратним војним инвалидима и члановима породица погинулих бораца који су дали највише што су могли дати за одбрану Сарајевско-романијског ратишта и одбрану и стварање Републике Српске.

– Тешко је рећи колико је бораца прошло кроз ове двије бригаде, јер се стање често мијењало, али се може рећи да је током минулог рата кроз њих прошло преко 15.000 бораца. Сарајевско-романијско ратиште је поднијело преко 4 хиљаде погинулих бораца, и да није било овог ратишта данас сигурно не би имали Републику Српску овакву какву имамо. Нажалост територије и општине које смо херојском борбом сачували у рату неко је дао за зеленим столом у Дејтону, због чега је после потписивања Дејтонског споразума око 120.000 наших људи морало изаћи из општина Сарајевско-романијског подручја које су остале у Федерацији, али су пренијели своје мртве у светињу, Војничко спомен-гробље Мали Зејтинлик.

Наша обавеза је да обиљежавамо ове значајне датуме, да се сјећамо наших погинулих сабораца, да уколико је то могуће што више изађемо у сусрет нашим ратним војним инвалидима и породицама погинулих бораца, првенствено њиховој дјеци, чијим статусом нисмо задовољни, и убјеђени смо да се за ту дјецу може много више учинити, рекао је Лалић.

Фото: Ј.Ћајић

Пензионисани пуковник Мирко Тривић, био је ратни командант Друге романијске моторизоване бригаде од 1994. године до завршетка борбених дејстава на Жепи, гдје је рањен током офанзивних дејстава.

– Друга романијска бригада и њени борци могу поносно да причају о борби и заслугама које су дали за стварање, одбрану и очување Републике Српске. У рату је то било борбом, у миру ангажовањем у свим могућим акцијама и удружењима, тако да никада није било упитно колика је заслуга ове бригаде у стварању Републике Српске. Друга романијска моторизована бригада је држала линију фронта дугу око 70 километара, а у задњој години рата је учествовала и на другим ратиштима. Погинуло је преко 170 бораца ове бригаде а 5 се воде као нестали, казао је Тривић.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица истакао је да овим симболичним окупљањем одају почаст свима онима који су заслужни за стварање војске и одбрану Републике Српске.

– Романијске бригаде су дале велики допринос у одбрани цивилног становништва и њихових огњишта. Преко 4 хиљаде бораца ових бригада је положило своје животе за одбрану Републике Српске и одбрану територија које су послије потписивања Дејтонског споразума морали предати Федерацији. Због тога је већина Срба отишла са тих подручја пренијевши и своје мртве на Војничко спомен-гробље Мали Зејтинлик на коме је сахрањено 969 погинулих бораца. Нека је слава свим погинулим борцима Војске Републике Српске који своје животе положише и уградише у стварање и одбрану Републике Српске, и честитам Дан романијских бригада преживјелим борцима, казао је Бјелица.

Прва романијска пјешадијска бригада проистекла из 216. Брдске бригаде са командом на Хан Пијеску и била је ангажована на ратиштима бивше Југославије до избијања рата 1992. у БиХ.

Друга романијска моторизована бригада основана је 21. маја 1992. на Сокоцу и тај дан се обиљежава као Дан романијских бригада, које су прошле сва ратишта у минулом отаџбинском рату.

Прва Романијска пјешадијска бригада одликована је Медаљом Петра Мркоњића, а Друга романијска моторизована бригада Орденом Немањића.