1533 – Турски султан Сулејман ИИ Величанствени потписао је са Аустријом уговор о миру, након другог неуспешног похода на Беч.

1535 – Месец дана након што га је папа произвео у кардинала, у Лондону је погубљен Џон Фишер (Јохн Фисхер). Он је одбио да призна краља Хенрија ВИИИ (Хенрy) за поглавара новоформиране Енглеске цркве.

1757 – Рођен је британски истраживач Џорџ Ванкувер (Георге Ванцоувер), који је пловио са капетаном Куком (Цоок) 1772. и 1776. и истраживао Аустралију, Ванкувер и Исланд. Посебно су значајна његова истраживања пацифичке обале Северне Америке. По њему су добили назив град и острво у Канади.

1805 – У Ђенови је рођен италијански политичар и револуционар Ђузепе Мацини (Гиусеппе Маззини), једна од најзначајнијих личности у покрету за ослобођење и уједињење Италије.

1815 – Након пораза код Ватерлоа Наполеон Бонапарта (Бонапарте) абдицирао је други и последњи пут.

1826 – У Панами је, на иницијативу јужноамеричког револуционара Симона Боливара, одржан Панамерички конгрес чији је циљ био уједињење јужноамеричких република.

1826 – Рођен је Богобој Атанацковић, писац раног српског романтизма, поборник реформи Вука Караџића и један од обновитеља српске прозе након ослобађања Србије од турске власти („Два идола“, „Буњевка“, „Дарак“, „Српкиња“).

1874 – Успостављена је прва телеграфска веза Бразила и Европе.

1894 – Афричка држава Дахомеј (Бенин) је постала француска колонија.

1898 – Рођен је немачки писац Ерих Марија Ремарк (Ерић Мариа Ремарqуе). Постао је познат по антимилитаристичком роману „На западу ништа ново“, који је преведен на многе језике и филмован, а у Немачкој забрањен по доласку Хитлера на власт.

1906 – Рођен је амерички филмски сценариста, продуцент и режисер аустријског порекла Били Вајлдер (Биллy Wилдер). Добитник је неколико Оскара и награда на фестивалима у Кану и Венецији („Булевар сумрака“, „Сабрина“, „Љубав поподне“, „Сведок оптужбе“).

1914 – Српски краљ Петар Карађорђевић повукао се с власти, а краљевска овлашћења добио је његов други син Александар, који је 1. децембра 1918. постао регент Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, а након смрти оца 1921. краљ.

1940 – Француска је у Другом светском рату потписала капитулацију у Конпјењу, месту у којем је француски маршал Фош (Фоцх) 1918. године примио капитулацију Немачке после Првог светског рата генерал Де Гол (Гаулле) саставио је у Лондону владу Слободне Француске.

1941 – Почела је операција „Барбароса“ у Другом светском рату у којој су Хитлерове трупе са више од 150 дивизија напале СССР дуж целе граничне линије између Балтичког и Црног мора Италија и Румунија су објавиле рат СССР-у.

1941 – Централни комитет Комунистичке партије Југославије упутио је проглас у којем је позвао народе Југославије на устанак против немачке окупације.

1965 – Јапан и Јужна Кореја потписали су у Токију споразум о успостављању дипломатских односа.

1969 – Умрла је америчка филмска глумица и певачица Џуди Гарланд (Јудy), која се као девојчица прославила улогом у филму „Чаробњак из Оза“ за коју је добила Оскара.

1987 – Умро је амерички филмски глумац и играч Фред Астер (Астаире) који се прославио у холивудским музичким филмовима са партнерком Џинџер Роџерс (Гингер Рогерс).

1994 – Представници Русије потписали су у седишту НАТО у Бриселу програм ове војне алијансе „Партнерство за мир“.

2000 – Америчка свемирска летелица „Марсов осматрач“ открила је назнаке о постојању воде на Марсу.

2001 – Немачка је почела исплату ратне одштете људима које је нацистичка власт током Другог светског рата држала на принудном раду.

2001 – Уставни суд Турске забранио је рад главној опозиционој происламској Партији врлине, која је у парламенту имала 102 посланика, због њене антисекуларне активности. Месец дана касније половина посланика те партије основала је нову странку под називом „Саадет“.

2003 – У оквиру друге посете Босни и Херцеговини поглавар Римокатоличке цркве Јован Павле Други први пут је посетио Републику Српску.

2005 – Италијански суд осудио је у одсуству 10 бивших нациста СС официра на доживотни затвор због учешћа у убиству 560 тосканских сељана из места Сант’Ана ди Стацема. То је био један од најстрашнијих масакара у Италији током ИИ светског рата.

2009 – Међународни суд за злочине почињене у Руанди осудио је бившег високог функцонера Руанде Каликста Калиманзира на 30 година затвора због геноцида.

2012 – Пакистански парламент изабрао за новог премијера Раџу Первеза Ашрафа кога је на ту функцију предложила владајућа коалиција, упркос оптужбама да је умешан у корупцију.