976 – Основана је кнежевска лоза Бабенберга која је владала Аустријом до 1246. Њихов породични архив постао је основни фонд данашњег Државног архива у Бечу.1542 – Папа Павле ИИИ формирао је инквизицију – конгрегацију кардинала са овлашћењима да прогоне јеретике, како би појачао борбу против протестантизма.

1542 – Папа Павле ИИИ формирао је инквизицију – конгрегацију кардинала са овлашћењима да прогоне јеретике, како би појачао борбу против протестантизма.

1718 – Закључен је Пожаревачки мир Турске, Аустрије и Млетачке Републике, након турског пораза у рату 1714-18. Турска је тиме препустила Аустрији северну Србију, јужно од Саве, Банат и део Срема.

1773 – Папа Клемент XИВ издао је папску булу „Доминус ац Редемптор“ којом је распустио језуитски ред.

1774 – Склопљен је Кучук-Кајнарџијски мир којим је окончан рат Русије и Турске 1768-74, у којем је турска војска доживела низ пораза.

1796 – Умро је шкотски песник Роберт Бернс (Бурнс), последњи велики шкотски књижевник који је писао на шкотском дијалекту.

1798 – Наполеон Бонапарта је, након победе у бици код пирамида, завладао Египтом.

1816 – Рођен је оснивач британске новинске агенције Ројтер Паул Јулијус фон Ројтер (Јулиус вон Реутер).

1820 – Дански физичар Ханс Кристијан Ерстед (Цхристиан Оерстед) представио је своје откриће – електромагнетизам.

1884 – Рођен је биолог и физиолог Иван Ђаја, члан Српске академије наука и уметности, оснивач катедре за физиологију (1910). Париска Академија наука доделила му је

1897 – Принц од Велса (Wалес) отворио је Тејт галерију у Лондону.

1946. награду за рад у области физиологије (Приx Монтyон).

1897 – Принц од Велса (Wалес) отворио је Тејт галерију у Лондону.

1899 – Рођен је амерички писац Ернест Милер Хемингвеј (Миллер Хемингwаy), добитник Нобелове награде за књижевност 1954. Познат је по својим изузетним романима и новелама, и по узбудљивом животу, који је 2. јула 1961. окончан самоубиством („За ким звона звоне“, „Сунце се поново рађа“, „Старац и море“).

1904 – Завршена је 13-годишња изградња Транс-сибирске железнице, од Москве до Нахотке код Владивостока (9.300 километара).

1921 – У Делницама, у Хрватској, убијен је министар унутрашњих послова Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца Милорад Драшковић. Атентат је, у знак протеста због доношења Обзнане, закона којим је забрањен рад комунистичкој и другим левичарским партијама, извршио Алија Алијагић, припадник левичарске организације „Црвена правда“.

1940 – У балтичким државама Литванији, Летонији и Естонији успостављена је совјетска власт.

1960 – Сиримаво Бандаранаике постала је председница Владе Цејлона (Шри Ланке), као прва жена у свету која је дошла на чело неке владе. Она је на то место дошла након убиства њеног мужа Соломона.

1967 – Под точковима воза погинуо је Алберт Џон Лутули (Јохн Лутхули), јужноафрички политичар, борац против апартхејда. Добитник је Нобелове награде за мир 1960.

1973 – Упркос протестима светског јавног мњења, Француска је почела серију нуклеарних проба на атолу Муруроа, у јужном делу Тихог океана.

1974 – Грчка је прихватила резолуцију УН о прекиду ватре на Кипру, један дан након турске инвазије. Наредног дана резолуцију је прихватила и Турска.

1983 – У Пољској је укинуто ратно стање, уведено у децембру 1981.

1985 – Умро је Зоран Радмиловић, један од највећих југословенских глумаца. Легенда за живота, упамћен је по низу бриљантних улога – краља Ибија, Радована ИИИ, Тригорина у „Галебу“, Лазе Костића у „Санта Мариа делла Салуте“.

1985 – Умро је Александар Вучо, једна од најзначајнијих личности југословенске књижевности 20. века. Песник, романописац и активни учесник надреалистичког покрета, сматра се и родоначелником модерне поезије за децу („Глухо доба“, „Позив на маштање“, „Мастодонти“, „Ако се још једном сетим“).

1993 – У поплавама и клизиштима, проузрокованим једномесечним кишама, у Индији, Бангладешу и Непалу погинуло је око 1.000 људи, а више милиона је напустило своје домове.

1994 – Руски писац Александар Исајевич Солжењицин стигао је у Москву, после двомесечног путовања по Русији, из које је 20 година раније отишао у егзил.

1995 – Представници 16 земаља на Међународној конференцији у Лондону о Босни и Херцеговини упозорили су босанске Србе да ће, ако нападну заштићену зону УН у Горажду, бити суочени са „одлучним одговором, уз употребу ваздухопловне силе“.

1998 – Умро је амерички космонаут Ален Шепард (Алан Схепард), први Американац који је полетео у космос (1961) и једини човек који је играо голф на Месецу.

2000 – Умро је композитор Станојло Рајичић, члан Српске академије наука и уметности и директор Музиколошког института САНУ (1958-63) (опере „Симонида“, „Карађорђе“, балет „Под земљом“, шест симфонија, циклуси песама).

2003 – УНИЦЕФ је саопштио да је више од 1.000 деце у Ираку убијено или рањено заосталим минама.

2004 – Умро је амерички композитор Џери Голдсмит (Јеррy Голдсмитх) аутор музике за многе класичне филмове („Патон“, „Осми путник“, „Велика пљачка воза“, „Момци из Бразила“, „Тотални опозив) и популарне ТВ серије („Доктор Килдер, „Звездане стазе“).

2008 – После 13 година скривања, у Београду је ухапшен бивши лидер босанских Срба и хашки оптуженик Радован Караџић, и изручен Трибуналу у Хагу.

2010 – Словенија је званично постала партнер Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) као 32 земља чланица те организације.

2013 – Белгијски краљ Алберт Други је, после скоро 20 година владавине, абдицирао у корист свог сина Филипа.

2017 – Преминуо је Предраг Гојковић Цуне популарни певач севдалинки, староградских, народних и забавних песама.