356 п.н.е – Рођен је македонски краљ Александар ИИИ Велики, легендарни грчки војсковођа који је за кратко време своје владавине (336-323 п.н.е) успео да разори хиљадугодишња царства, градећи нове мермерне градове и стварајући нову цивилизацију. Вековима је инспирисао ликовне уметнике и песнике.

1456 – Хришћанска војска под командом угарског војсковође Јаноша Хуњадија (Јанос Хунyади) победила је турске снаге које су опколиле Београд. У српским народним песмама Хуњади, који је у току борби умро у Земуну, спомиње се као Сибињанин Јанко.

1739 – Турска војска је у бици код Гроцке победила Аустријанце и приморала их да напусте Србију и Београд. Београдским миром од 18. септембра Београд и територије северно од Западне Мораве су после 21 године поново припали Отоманском царству.

1784 – Рођен је немачки астроном и математичар Фридрих Вилхелм Бесел (Фриедрицх Wилхелм Бессел), који је израчунао путању Халејеве комете.

1812 – У бици код Саламанке, у Шпанији, Британци су под командом војводе од Велингтона (Wеллингтон) поразили Наполеонову војску којом је командовао маршал Огист Мармон (Аугусте Мармонт).

1832 – У Бечу је умро Наполеон ИИ, војвода од Рајхштада (Реицхстадт), син Наполеона И Бонапарте и Марије Лујзе, унук хабсбуршког цара. Несуђени цар, наследник најмоћнијег владара у Европи, умро је у царском дворцу Шенбрун, у којем је 22 године раније боравио Наполеон као победник над хабсбуршким Бечом.

1852 – У Венецији је умро француски војсковођа Огист Мармон (Аугусте Мармонт). Као војвода од Рагузе (1807) прогласио је 31. јануара 1808. анексију Дубровачке републике, а од 1809. до 1811. био је генерални гувернер Илирских провинција.

1888 – Рођен је амерички микробиолог пореклом из Украјине Селман Ејбрахам Ваксман (Абрахам Wаксман), добитник Нобелове награде за медицину 1952. за проналазак стрептомицина.

1898 – Рођен је амерички вајар Александер Стерлинг Калдер (Алеxандер Стирлинг Цалдер), аутор апстрактних просторних конструкција од металних елемената повезаних жицама, које је помоћу малих мотора учинио покретним, па су добиле назив „мобили“. Његов „мобил“ огромних размера постављен је 1958. испред палате УНЕСКО-а у Паризу.

1933 – Амерички пилот Вили Пост (Wиллеy) први је сам облетео Земљу. Лет је трајао седам дана, 18 часова и 49 минута.

1934 – Америчког пљачкаша банака и убицу, „државног непријатеља број један“ Џона Дилинџера (Диллингер), у Чикагу су, након 13 месеци потере, убили агенти Федералног истражног бироа (ФБИ).

1943 – Савезничке снаге су у Другом светском рату заузеле италијански град Палермо, на острву Сицилија.

1944 – У Лублину је у Другом светском рату група пољских политичара, послата из СССР-а, формирала Комитет народног ослобођења, који је Москва признала као привремену пољску владу насупрот избегличкој влади у Лондону.

1972 – Совјетска космичка сонда „Венера 8“ спустила се на површину Венере с које је десет минута, пре него што су изгорели инструменти, емитовала податке.

1981 – Турски терориста Мехмет Али Агџа (Агца) осуђен је на доживотну робију због покушаја атентата на папу Јована Павла ИИ 13. маја. Након 20 година пуштен је из затвора и у јуну 2000. предат је Турској.

1988 – У екплозији аутомобила-бомбе у близини сиријске војне базе у западном Бејруту погинуло је седам, а рањено 48 људи.

1991 – Председништво СФРЈ издало је наредбу о разоружавању и демобилизацији свих илегалних војних формација у Хрватској.

1992 – Највећи колумбијски кријумчар дроге Пабло Ескобар (Есцобар) побегао је из затвора.

1996 – Испуштањем пакета са храном из авиона, УН су почеле хуманитарну помоћ за око 700.000 људи у јужном Судану, којима је запретила смрт од глади.

1997 – Италијански суд осудио је нацистичког официра Ериха Прибкеа (Ерић Приебке) на пет година затвора за злочине почињене у Италији за време Другог светског рата.

2001 – Почеле су припреме професионалних ронилаца за извлачење нуклеарне подморнице Курск, која је у августу 2000, током вежби у Баренцовом мору, потонула на дубину од 107 метара, а свих 118 чланова посаде је погинуло.

2001 – Умро је Индро Монтанели, доајен италијанског новинарства и оснивач дневног листа „Ил Ђорнале Нуово“, који данас излази под именом „Ил Ђорнале“. Постао је познат као ратни извештач из Финске током Другог светског рата.

2003 – У нападу америчких снага на једну резиденцију ирачког председника Садама Хусеина у Мосулу (Исрак) погинула су двојица његових синова, Удај (Удаy) и Кусај (Qусаy).

2004 – Умро је амерички композитор Џери Голдсмит (Јеррy Голдсмитх) аутор музике за многе класичне филмове („Патон“, „Осми путник“, „Велика пљачка воза“, „Момци из Бразила“, „Тотални опозив) и популарне ТВ серије („Доктор Килдер, „Звездане стазе“).

2008. – Хрватски маратонац Вељко Рогошић први је пливач у историји који је препливао Средоземно море између Сицилије и рта Бон у Тунису, а подвиг је трајао 50 сати и 25 минута.

2010 – Међународни суд правде у Хагу утврдио је да једнострана декларација о независности Косова није повредила међународно право. Суд је тим ставом одговорио на раније постављено питање Генералне скупштине УН – да ли је једнострана декларација о независности од стране привремених институција самоуправе на Косову у складу с међународним правом.

2011 – У експлозији у Ослу уништен је део зграде владе, а неколико сати касније нападач у полицијској униформи пуцао је на младе лабуристе у летњем кампу на острву Утоја, близу Осла. У тим нападима погинуло је 77 особа, а нападач Норвежанин Андер Бехринг Брејвик је ухапшен.

2013. – Рођен је трећи престолонаследник Велике Британије принц Џорџ (Георге оф Цамбридге), син прица Вилијама (Wиллиам) и Кејт (Цатхерине), девојачко Мидлтон (Миддлетон).