1847 – Либерија, држава ослобођених америчких робова који су се доселили у Африку, постала је прва независна република на том континенту.

1856 – У Даблину је рођен енглески драмски писац, новинар и критичар Џорџ Бернард Шо (Георге, Схаw). Књижевну каријеру почео је писањем романа и позоришних критика, а прославио се многобројним позоришним делима. Добитник је Нобелове награде за књижевност 1925. („Кандида“, „Занат госпође Ворен“, „Мајор Барбара“, „Пигмалион“).

1858 – Лајонел Ротшилд (Лионел Ротхсхилд) је постао први Јеврејин члан доњег дома британског парламента.

1875 – Рођен је швајцарски психијатар Карл Густав Јунг (Царл), оснивач „аналитичке“ или „комплексне“ психологије, у којој се разликују два слоја подсвесног – индивидуално и колективно („Психолошки типови“, „Психологија и религија“, „Симболика духа“, „Студија о архетиповима“).

1894 – Рођен је енглески писац Олдос Хаксли (Алдоус Хуxлеy) један од најистакнутијих европских есејиста 20. века. Његови „романи идеја“ засновани су на есејистичким моделима расправа и сукоба начела („Контрапункт живота“, „Врли нови свет“, „Слепи у Гази“).

1908 – Рођен је чилеански државник Салвадор Аљенде Госенс (Алленде Госхенс), оснивач Социјалистичке партије и први марксиста председник Чилеа (1970). Убијен је у удару војне хунте под вођством генерала Аугуста Пиночеа 11. септембра 1973.

1909 – Покушај шпанске владе да у Каталонији мобилише резервисте за борбе у Мароку довео је до устанка у Барселони, који је крваво угушен („Крвава каталонска недеља“).

1928 – Рођен је амерички филмски режисер Стенли Кјубрик (Станлеy Кубрицк) који се прославио филмовима различитих жанрова – „2001 – Одисеја у свемиру“, „Паклена поморанџа“, „Др Стрејнџлав“ и „Лолита“.

1941 – Председник САД Френклин Делано Рузвелт (Франклин, Роосевелт) замрзнуо је сву јапанску имовину у САД и тиме обуставио америчко-јапанску трговину.

1943 – Рођен је британски музичар Мик Џегер (Мицк Јаггер) оснивач и певач рок групе „Ролинг стоунс“.

1945 – На парламентарним изборима у Великој Британији победили су лабуристи и њихов лидер Клемент Атли (Цлемент Аттлее) заменио је на месту премијера Винстона Черчила (Wинстон Цхурцхилл).

1950 – Амерички војници, током Корејског рата, починили су масакр над стотинама ненаоружаних избеглица у селу Но Гун Ри.

1952 – Умрла је Ева Перон (33), популарна супруга председника Аргентине, Хуана Перона (Јуан).

1953 – Нападом герилаца на касарну Монкада у граду Сантјаго де Куба, Фидел Кастро (Цастро) је почео борбу против режима диктатора Фулхенсија Батисте (Фулгенцио).

1956 – Египатски председник Гамал Абдел Насер (Нассер) национализовао је Суецки канал који је био под контролом англо-француске компаније.

1963 – У земљотресу у главном граду Македоније, Скопљу, погинуло је више од хиљаду људи, а град је разрушен.

1965 – Малдивска острва у Индијском океану, британски протекторат од 1887, стекла су независност.

1974 – Константин Караманлис, нови грчки премијер, формирао је прву цивилну владу, након седмогодишњег војног режима у Грчкој.

1984 – Умро је амерички статистичар Џорџ Хорас Галуп (Георге Хораце Галлуп), директор и оснивач (1935) „Галуповог института“ за испитивање јавног мњења.

1995 – Перу и Еквадор су се споразумели о демилитаризованој зони од око 500 квадратних километара у пограничном амазонском подручју, окончавши међусобни једномесечни рат.

2001 – Медјународни суд за ратне злочине у Хагу отпечатио је оптужницу против генерала Хрватске војске у пензији Анте Готовине, издату због злочина над Србима за време и после операције „Олуја“ 1995. у Крајини, у Хрватској. Готовина је ухапшен крајем 2005. у Шпанији и изручен Трибуналу, где је 2011. осудјен на 24 године затвора, али је одлуком Апелационог већа ослободјен кривице и пуштен на слободу.

2002 – Умро је Бади Бејкер (Баддy Бакер), амерички композитор који је компоновао музику за преко 200 филмова Волта Дизнија.

2003 – Умро је британски редитељ Џон Шлезингер (Јохн Сцхлесингер). Његов филм „Поноћни каубој“ награђен је Оскаром, а снимио је и филмове „Дарлинг“, „Лажов Били“, „Далеко од разуздане гомиле“ и „Маратонац“.

2008 – Македонски парламент изгласао је нову владу премијера Николе Груевског чија је партија ВМРО-ДПМНЕ победила на изборима 1. јуна и образовала коалицију с албанском Демократском унијом за интеграцију (ДУИ). Опозиционе партије, коалиција левог центра „Сунце“ и Демократска партија Албанца (ДПА) бојкотовале су заседање парламента.

2010 – Викиликс.орг (Wикилеакс) је поставила на свој сајт 91.000 извештаја о рату у Авганистану разних америчких војних јединица са бојног поља у претходних шест година, који откривају и да је Пакистан тајно приписивао цивилне и екстремистичке жртве трупама САД. Америчко министарство одбране је навело да су несагледиве последице објављивања ових поверљивих докумената.

2011 – У несрећи војног авиона на југу Марока, проузрокованој лошим временом, погинуло је свих 80 путника.

2016 – Авион на соларни погон Солар импулс 2 слетео је у Абу Даби и тако успешно завршио пут око света. Лет око света на највише 8.500 метара висине трајао је више од 16 месеци, са просечном брзином од 80 километара на час захваљујући батеријама које складиште сунчеву енергију уз помоћ 17.000 фотоволтних ћелија на крилима.

2017 – Уједињене нације упозориле су да је готово два милиона деце неухрањено и у ризику да оболи од колере у Јемену, земљи погођеној двогодишњим грађанским ратом.

2018 – Преминуо је Адем Демаћи, политичар који је у бившој Југославији 28 година провео у затвору због својих политичких погледа и залагања за независно Косово. Оснивач је Парламентарне странке, а за време рата на Косову био је политички лидер Ослободилачке војске Косова.