916 – Умро је словенски просветитељ Климент Охридски, најпознатији ученик браће Ћирила и Методија и њихов сарадник у ширењу словенске писмености и књижевности.

1189 – Велики жупан Стефан Немања угостио је у Нишу немачког цара Фридриха И Барбаросу (Фриедрицх Барбаросса) на његовом пропутовању кроз Србију у Трећем крсташком рату, и понудио му савез против Византије.

1540 – Под оптужбом за велеиздају, погубљен је Томас Кромвел (Тхомас Цромwелл), главни саветник енглеског краља Хенрија ВИИИ.

1675 – У бици код Сазбаха, у Холандском рату, погинуо је француски војсковођа Анри Тирен (Хенри де Туренне), командант француске војске у Тридесетогодишњем рату.

1789 – Конгрес САД основао је Одељење за спољне послове, које је касније постало Стејт департмент.

1830 – У Француској је избила тродневна „Јулска револуција“ изазвана одлуком краља Шарла X Бурбонског (Цхарлес Боурбон) да укине слободу штампе, распусти тек изабрану скупштину и промени изборни закон. Краљ је абдицирао и емигрирао у Шкотску.

1832 – Рођен је Ђура Јакшић, највећи лиричар српског романтизма и један од најдаровитијих српских сликара 19. века. Поред поезије, која је највреднија у његовом књижевном опусу, писао је приповетке и херојске поеме („На Липару“, „Поноћ“, „Падајте браћо“, „Отаџбина“, „Сеобе Србаља“, „Станоје Главаш“).

1835 – Рођен је Ђозуе Кардучи (Гиосуе Цардуцци), највећи италијански песник у првим деценијама после уједињења Италије, професор италијанске књижевности Универзитета у Болоњи. Добитник је Нобелове награде за књижевност 1906. („Јамби и еподе“, „Нове риме“, „Варварске оде“).

1839 – Почео је Опијумски рат Кине и Велике Британије када су кинеске власти у луци у Кантону заплениле и уништиле 20.000 сандука опијума.

1841 – У двобоју је погинуо руски писац Михаил Јурјевич Љермонтов, песник кавкаских пејсажа и романтичног бунтовништва, један од најзначајнијих песника и прозаиста руске књижевности 19. века („Јунак нашег доба“, „Демон“, „Песма о трговцу Калашникову“).

1844 – Умро је енглески хемичар и физичар Џон Далтон (Јохн), један од оснивача атомске теорије материје („Нови систем филозофије хемије“). Проучавао је аномалију непрепознавања боја, која је по њему названа далтонизам.

1872 – Рођен је српски композитор и диригент Станислав Бинички, аутор прве изведене српске опере „На уранку“ (на текст Б. Нушића) и „Марша на Дрину“. Основао је Београдски војни оркестар (1899), а са Стеваном Мокрањцем Српску музичку школу, која је касније добила име „Мокрањац“.

1874 – У Крагујевцу је покренут лист „Глас јавности“, гласило социјалиста Светозара Марковића.

1905 – У Љуботињу, у Црној Гори, рођен је Петар Лубарда, један од најзначајнијих југословенских сликара 20. века. Излагао је на многим изложбама у земљи и иностранству и добитник је многобројних награда. Био је члан Српске академије наука и уметности (САНУ).

1917 – Умро је швајцарски хирург Емил Теодор Кохер (Тхеодор Коцхер), добитник Нобелове награде за медицину 1909. Испитивао је функцију штитне жлезде и знатно допринео развоју савремене хирургије.

1921 – Канадски лекари Фредерик Грант Бентинг (Фредерицк, Бантинг) и Чарлс Бест (Цхарлес) изоловали су инсулин, што је убрзо омогућило ефикасно лечење дотад смртоносне шећерне болести.

1953 – У Панмунџому је потписан споразум о примирју у Корејском рату, чиме је окончан трогодишњи рат у којем је погинуло 1,6 милиона Корејаца и Кинеза и преко 118.000 припадника трупа УН.

1954 – Велика Британија и Египат постигли су споразум о окончању 72-годишње британске контроле над Суецким каналом.

1955 – Аустрија је обновила државни суверенитет пошто су земљу након 17 година напустиле стране трупе – немачке по завршетку Другог светског рата, а савезничке 10 година касније.

1967 – Умро је српски писац Вељко Петровић, члан Српске академије наука и уметности, председник Матице српске у Новом Саду, Српске књижевне задруге у Београду и управник београдског Народног музеја („Родољубиве песме“, збирке приповедака „Буња и други у Раванграду“, „Померене савести“, „Препелица у руци“).

1970 – Умро је португалски диктатор Антонио де Оливеира Салазар. Постао је премијер 1932. и владао уз помоћ војске и тајне полиције до 1968, када се због болести повукао са власти.

1980 – У избеглиштву у Каиру умро је бивши ирански шах Мохамед Реза Пахлави (Мохаммед). На власт је дошао 1941, а збачен је у Исламској револуцији ајатолаха Хомеинија (Кхомеини) 1979.

1984 – Умро је британски филмски и позоришни глумац Џејмс Мејсн (Јамес Масон), који је у дугачкој филмској каријери снимио више од 80 филмова („Пожар над Енглеском“, Човек у сивом“, „Пустињски лисац“, „Јулије Цезар“).

1985 – У државном удару у Уганди свргнут је председник Милтон Аполо Оботе (Аполло), који је био шеф државе од 1966. до 1971, када га је оборио Иди Амин Дада. Други пут је постао председник 1979. 1989 – Кристер Петерсон (Цхристер Петтерссон) проглашен је кривим и осуђен на доживотну робију због убиства шведског премијера Улофа Палмеа 1986. Он је касније ослобођен, а убиство је остало неразјашњено.

1990 – Белорусија је прогласила независност од тадашњег СССР-а.

1996 – Током Олимпијских игара у Атланти експлодирала је бомба у забавном парку. Погинуло је двоје и рањено 110 људи.

1998 – Бивша стажистикиња у Белој кући, Моника Луински дала је прву изјаву истражитељима и тиме прекинула шестомесечну ћутњу у вези са љубавном афером са америчким председником Билом Клинтоном.

2001 – САД су продужиле санкције Ирану и Либији на још пет година.

2003 – Умро је славни амерички комичар Боб Хоуп (Хопе) који је током 70-годишње каријере играо у водвиљима, радио драмама, позоришту, филму и телевизији.

2007 – Мештанин села Јабуковац код Неготина Никола Радосављевић ловачком пушком убио је девет, а теже ранио двоје суграђана. Све жртве су случајни пролазници који су се затекли на улици када је осумњичени отворио ватру на њих.

2008 – Умро је лорд Дејвид Расел Џонстон (76), шкотски политичар, известилац Парламентарне скупштине Савета Европе за Косово. Преговарао је са Радованом Караџићем, лидером босанских Срба, 1993. о Венс-Овеновом плану за Босну и Херцеговину.

2010 – Исланд је почео преговоре о чланству у Европској унији. Премијер нове исландске владе Сигмундур Гунлаугсон 22. маја 2013. привремено је отказао даље преговоре о учлањењу у Европску унију, а потом је 12. марта 2015. Исланд повукао захтев за чланство.

2013 – Амерички кантаутор и гитариста Џеј Џеј Кејл (Ј.Ј. Цале), чије је песме „Афтер Миднигхт“ и „Цоцаине“ у обрадама популаризовао Ерик Клептон (Ериц Цлаптон) умро је од срчаног удара у 74. години.

2015 – Умро је А.П.Џ. Калам, председник Индије од 2002. до 2007. Бавио се науком, имао је важну улогу у у индијском нуклеарном програму, остао је упамћен као отац индијског војног ракетног програма.