1330 – Српски краљ Стефан Дечански потукао је у бици код Велбужда војску бугарског цара Михајла Шишмана који је тада погинуо.

1586 – Томас Хериот (Тхомас Харриот) је из Колумбије донео прве кромпире у Енглеску. Крајем 16. века кромпир је пренет и у Шпанију. У почетку се гајио као украсна биљка, али се почео користити за исхрану широм Европе због пораста становништва, ратова и глади.

1655 – Умро је француски писац Сирано де Бержерак (Сyрано, Бергерац), познат по делу „Други свет“, у којем је спојио политичку сатиру и научну фантастику. Едмон Ростан (Едмонд Ростанд) га је узео за главног јунака популарне комедије „Сирано де Бержерак“.

1741 – Умро је италијански композитор и виртуоз на виолини Антонио Вивалди, један од најзначајнијих представника барока и претходника новог доба класике. Из његовог обимног стваралачког опуса најчувенији је концерт за виолину и оркестар „Четири годишња доба“.

1750 – Умро је немачки композитор Јохан Себастијан Бах (Јоханн Себастиан Бацх). Савременици су га више ценили као оргуљаша, а интерес за његову музику и свест о његовом значају у историји музике појавили су се тек почетком 19. века у доба музичког романтизма, нарочито након Менделсоновог (Менделссохн) извођења Баховог ремек-дела „Муке по Матеји“ (1829).

1794 – На гиљотини су погубљени један од главних вођа Француске револуције и вођа јакобинаца Максимилијан Робеспјер (Маxимилиен Робеспиерре) и његови следбеници. То је био крај „јакобинске диктатуре“ која је заведена у јесен 1793.

1821 – Перу је прогласио независност од Шпаније.

1858 – Први пут је употребљен отисак прстију као знак идентификације. Употребио га је Вилијем Херчел (Wиллиам Херсцхел) у Индији када је узео отисак од Рађадхара Конаија (Рајyадхар) на полеђини једног уговора.

1868 – Ратификован је 14. амандман Устава САД, којим су црнци добили право на америчко држављанство.

1876 – У бици на Вучјем долу Црногорци су победили турску војску под командом Муктар-паше и нанели јој тешке губитке – око 4.000 мртвих и рањених и 310 заробљених.

1899 – Рођен српски књижевни и позоришни критичар Велибор Глигорић, председник Српске академије наука и уметности од 1965. до 1971. Објавио је више дела из области књижевне и позоришне критике.

1914 – Аустро-Угарска је објавила рат Србији, месец дана после атентата на престолонаследника Франца Фердинанда у Сарајеву. Даљи ток догађаја довео је до Првог светског рата.

1919 – У Амстердаму је почео Међународни синдикални конгрес, на којем је основан Интернационални савез синдиката, познатији под називом Амстердамска синдикална интернационала.

1937 – Јапанци су у Кинеско-јапанском рату заузели Пекинг.

1940 – Британци су у Другом светском рату одбили немачки напад на медитеранско острво Малту.

1941 – Током окупације Југославије у Другом светском рату Немци су у Београду, као одмазду за подметање пожара у својим гаражама, стрељали више од 120 људи, махом Јевреја и комуниста.

1942 – Умро је британски археолог Вилијам Питри (Wиллиам Петрие), који је 1880. почео прва научна археолошка ископавања у Египту и водио их готово пола века. Основао је Британску археолошку школу у Египту (1906).

1945 – Амерички бомбардер Б-25 је у густој магли ударио у „Емпајер стејт билдинг“ у Њујорку, тада највишу зграду у свету. Погинуло је 14 људи.

1968 – Умро је немачки хемичар и нуклеарни физичар Ото Хан (Отто Хахн), добитник Нобелове награде за хемију 1944. Један је од иницијатора и потписника Гетингеншког апела (1957) против атомског наоружања.

1976 – Од земљотреса који је потпуно разорен кинески град Тангшан, погинуло је најмање 242.000 људи, а рањено 164.000.

1984 – Председник САД Роналд Реган (Реаган) отворио је Олимпијске игре у Лос Анђелесу, које су бојкотовали СССР и још неке земље тадашњег совјетског блока као реванш за амерички бојкот Олимпијских игара у Москви 1980.

1999 – Европски суд за људска права прогласио је француску државу кривом за тортуру над ухапшеником осумњиченим за растурање дроге. То је била прва пресуда овог суда једној европској земљи.

2000 – Мировне трупе УН ушле су у делове граничног подручја између Либана и Израела. Израел је 24. маја, после 22 године, повукао своје трупе из окупационе зоне од 15 километара.

2005 – Ирска републиканска армија (ИРА) званично је прогласила крај оружане борбе против британске власти у Северној Ирској, која је трајала 35 година и саопштила да ће се за своје циљеве борити политичким средствима.

2010 – Парламент шпанске покрајине Каталоније је први донео закон којим је борбе с биковима забранио после жестоке расправе бораца за права животиња и заступника традиције кориде као „стуба шпанске културе“.

2010 – Авион компаније Ерблу (Аирблуе), на лету из Карачија за Пакистан, срушио се у покушају да по лошем времену слети на аеродром у Исламабаду, при чему су погинула сва 152 човека у авиону.

2011 – Административни прелази између Косова и Србије, Јариње и Брњак проглашени су забрањеном војном зоном у којој војници Кфора имају право употребе оружја.

2018 – Египатски суд осудио је 75 људи на смрт, укључујући и истакнуте личности забрањеног Муслиманског братства, због учешћа у протестима 2013. године.