1526 – У походу на Угарску, турска војска је после тронедељне опсаде заузела Петроварадин. Турци су затим освојили суседне градове у Срему и код Осијека изградили мост на реци Драви, прешли у Угарску и 29. августа, код Мохача, потукли војску краља Људевита ИИ.

1588 – Британска флота под командом лорда Хауарда (Хоwард) и сер Франсиса Дрејка (Францис Драке) поразила је шпанску „Непобедиву армаду“ од око 125 бродова, коју је у инвазију на Енглеску послао шпански краљ Филип ИИ.

1805 – Рођен је француски историчар и политичар Алексис де Токвил (Алеxис Тоцqуевилле) чије је дело имало значајан утицај на развој грађанске демократије („Америчка демократија“).

1856 – Умро је немачки композитор Роберт Шуман (Сцхуманн) један од најзначајнијих и најутицајнијих представника музичког романтизма (Концерт у а-молу за клавир и оркестар, концерти за клавир и за виолончело, циклуси соло песама).

1878 – Почела је аустроугарска окупација Босне и Херцеговине, на основу договора европских сила на Берлинском конгресу.

1883 – Рођен је италијански диктатор и фашиста Бенито Мусолини (Муссолини), који је владао Италијом од 1922. до 1943. и увео Италију у Други светски рат на страни Немачке 1940. Италијански партизани ухватили су га 1945. при покушају бекства из земље и стрељали.

1890 – Умро је холандски сликар Винсент ван Гог (Винцент ван Гогх), два дана пошто је покушао самоубиство. Један од најцењенијих уметника чије је дело пресудно утицало на европско сликарство у тражењу новог ликовног израза, за живота је продао само једну слику.

1900 – Анархиста Гаетано Бреши (Бресци) у Монци је убио италијанског краља Умберта И. Атентатор је 1901. извршио самоубиство.

1905 – Рођен је шведски политичар Даг Хамаршелд (Хаммарскјолд), генерални секретар УН од 1953. до 1961, када је погинуо у авионској несрећи у Африци на једном од својих мировних путовања (конгоанска криза). Постхумно му је додељена Нобелова награда за мир.

1937 – Јапанске трупе окупирале су у Кинеско-јапанском рату кинески град Тјенцин.

1940 – Почела је ваздушна офанзива Немачке на Велику Британију у Другом светском рату.

1941 – Вишијевска Француска и Јапан потписали су споразум о „заједничком протекторату“ над Индокином. Француска је наставила управљање Индокином, а Јапан је послао трупе.

1946 – У Паризу је почела мировна конференција земаља победница у Другом светском рату. Мировни уговори, усаглашени током заседања конференције од 29. јула до 16. октобра, потписани су 10. фебруара 1947.

1948 – На стадиону „Вембли“ у Лондону отворене су прве Олимпијске игре после Другог светског рата.

1967 – У Вијетнамском рату у пожару је оштећен амерички носач авиона „Форестал“ при чему је погинуло 130 људи.

1981 – У катедрали Светог Павла у Лондону венчали су се наследник британског престола, принц од Велса Чарлс (Цхарлес) и Дајана Спенсер (Диана Спенцер).

1983 – Умро је британски позоришни и филмски глумац Дејвид Нивен (Давид) добитник Оскара 1958. за филм „Одвојени столови“.

1983 – Умро је шпански филмски режисер Луис Буњуел (Бунуел) један од највећих редитеља у светској кинематографији, познат по надреалистичким филмским остварењима („Андалузијски пас“, „Виридијана“, „Лепотица дана“, „Дискретни шарм буржоазије“).

1985 – Алан Гарсија (Гарциа) инаугурисан је за новог председника Перуа, и са 36 година постао најмлађи шеф државе на свету.

1992 – Бивши источнонемачки комунистички лидер Ерих Хонекер (Ерицх Хонецкер) дошао је у Берлин, након осам месеци проведених у амбасади Чилеа у Москви, да се суочи са оптужницом за смрт многих немачких грађана који су преко Берлинског зида покушали да побегну у тадашњи Западни Берлин.

1994 – Бивши премијер Италије Бетино Кракси (Беттино Цраxи) осуђен је на осам и по година затвора под оптужбом за превару. Кракси је пресуду дочекао у избеглиштву у Тунису, где је и умро.

1996 – Кина је извела нуклеарну пробу јачине 4,3 степена Рихтерове скале на Лоп Нору, а потом обећала да ће се убудуће придржавати мораторијума на нуклеарне пробе.

1999 – У Сарајеву је почео самит Пакта стабилности за југоисточну Европу. Делегације из 39 земаља и представници 17 међународних организација усвојили су 30. јула декларацију о демократизацији и економској обнови Балкана. Србији, која није позвана на самит, поручено је да може да се прикључи Пакту када прихвати демократске промене.

2001 – Умро је бивши лидер пољске комунистичке партије Едвард Гјерек (Едwард Гиерек).

2005 – „Мирослављево јеванђеље“ најстарији српски рукопис, уписан је у листу Унескове баштине „Меморија света“.

2008 – Умро је Мате Парлов, велики боксерски шампион, осам пута првак Југославије, пет пута првак Балкана, два пута светски првак и једном европски првак, освајач златне медаље на Олимпијским играма у Минхену 1972. године.

2011 – Умро је Мухарем Первић, књижевник и публициста, књижевни и позоришни критичар, главни уредник листа Студент, часописа Дело и Културно-уметничког програма ТВ Београд. Био је приређивач сабраних дела Иве Андрића, по Андрићевом избору.

2012 – Умро је Крис Маркер (91), француски редитељ који је обележио историју кинематографије начином снимања, иновативном техником, ангажованим погледом и естетским истраживањима времена, сећања и простора филмске слике. У дугој уметничкој каријери реализовао и фотографије, уметничке књиге и инсталације, објављивао песме и теоријске текстове.

2014 – Европска унија је усвојила нове економске санкције против Русије због њене умешаности у конфликт у Украјини, које ће погодити нафтни сектор, сектор одбране и осетљиве технологије. Из истих разлога и САД су, такође, увеле нове економске санкције против кључних сектора руске економије.

2018 – Умро је великан хрватске музике Оливер Драгојевић ( „Скалинада“, „Малинконија“, „Опрости ми, папе“, „Вјеруј у љубав“, „Пива клапа испо’ волта“, „Надалина“, „Кароца“ …).

2018 – Странка камбоџанског премијера Хун Сена, левичарска Народна партија Камбоџе победила је на парламентарним изборима, чиме је омогућен нови петогодишњи мандат Сену који је на власти 33 године.