1498 – Шпански морепловац Кристофер Колумбо (Цристофоро Цоломбо) је на трећем путовању у „Нови свет“ открио острво које је назвао Тринидад.

1556 – Умро је шпански официр и свештеник Игнасио де Лојола (Игнацио, Лоyола), оснивач католичког језуитског реда 1534. Саставио је „устав“ језуитског реда и приручник под називом „Духовне вежбе за владавину над самим собом“.

1648 – У борби с Турцима погинуо је прослављени српски јунак из Равних Котара Вук Мандушић, најомиљенији јунак народне ускочке епике уз Стојана Јанковића и Илију Смиљанића.

1658 – Велики могул Аурангзеб прогласио се царем у Индији.

1789 – Руске и аустријске трупе, под командом грофа Александра Суворова и војводе од Кобурга (Цобург), победиле су отоманску војску код Фокшанија у Румунији.

1849 – У бици код Шегешвара погинуо је мађарски песник и револуционар Шандор Петефи (Сандор Петоефи), један од вођа националног покрета 1848. Отац му је био Србин Стеван Петровић, а Шандорово крштено име било је Александар. Сматра се најталентованијим и најбољим мађарским лирским песником 19. века. Снажно је утицао на јужнословенске песнике, посебно на Ђуру Јакшића и Јована Јовановића Змаја („Петефијеве песме“, „Апостол“, „Витез Јанош“).

1886 – Умро је мађарски композитор, пијаниста и диригент Франц Лист (Франз Лисзт), музичар романтизма, пијанистички виртуоз, који је изградио модерну клавирску технику и утицао на развој европске музике 19. века („Соната х-мол“, симфоније „Фауст“, „Данте“, „Мађарске рапсодије“).

1912 – Рођен је амерички економиста Милтон Фридман (Фриедман), добитник Нобелове награде за економију 1976. Створио је нову монтарну теорију и био поборник идеје да је чврста монетарна политика основа стабилне економије.

1914 – Убијен је политичар и историчар Жан Жорес (Јеан Јаурес), један од оснивача Француске социјалистичке партије (1902) и оснивач и уредник „Иманитеа“, касније листа француских комуниста.

1919 – У Немачкој је донет Вајмарски устав, којим је укинута царевина и успостављена република. Цар Вилхелм ИИ (Wилхелм) абдицирао је новембра 1918, после капитулације Немачке у Првом светском рату.

1941 – Немачки маршал Херман Геринг (Херманн Гоеринг) наредио је шефу полиције Рајнхарду Хајдриху (Реинхард Хеyдрицх) да сачини нацрт плана за истребљење европских Јевреја („коначно решење“).

1944 – Као пилот извиђачког авиона савзника у Другом светском рату над Средоземним морем је погинуо француски писац Антоан де Сент Егзипери (Антоине, Саинт Еxуперy), аутор „Малог принца“, једне од најчитанијих књига у свету.

1954 – Италијанска експедиција коју је предводио Ардито Десио, прва је освојила врх Годвин Остин, познат као К2, на Каракоруму, други највиши на свету (8611 м).

1964 – Амерички васионски брод без људске посаде „Ренџер 7“ послао је прве снимке тамне стране Месеца.

1965 – Рођена је шкотска књижевница Џоан Роулинг (Јоанне Роwлинг), ауторка бестселера о дечаку Харију Потеру (Харрy Поттер), који су преведени на 31 језик и продати у десетинама милиона примерака.

1969 – Као први папа у посети Африци, Павле ВИ стигао је у Уганду.

1971 – Амерички астронаути Дејвид Скот (Давид Сцотт) и Џејмс Ирвин (Јамес Ирwин), чланови мисије „Аполо 15“, другог дана боравка на Месецу провели су виссе од шест часова у вожњи посебнм возилом („моон буггy“). То је била прва вожња по тлу Месеца.

1991 – Председници СССР-а и САД Михаил Сергејевич Горбачов и Џорџ Буш (Георге Бусх) потписали су у Москви споразум о ограничењу нуклеарног оружја великог домета (СТАРТ).

1993 – Нападом Израела на југ Либана, током којег је убијено 140 људи, а 500.000 избегло према северу земље, прекинуто је једнонедељно примирје на Блиском истоку.

1994 – Савет безбедности УН одобрио је употребу силе у Хаитију, чиме је дозвољена војна интервенција коју су против војног режима предводиле САД, и омогућен повратак на власт избеглог председника Жана Бертрана Аристида (Јеан Бертранд Аристиде).

1997 – Умро је бивши цар Бао Дај (Даи), последњи монарх Вијетнама, који је као марионета владао земљом под француском колонијалном управом. После четири деценије у избеглиштву, умро је у војној болници у Паризу у 83. години.

2001 – Умро је бивши председник Португалије Франсиско Коста Гомес. Гомеса је на функцију председника поставила револуционарна хунта, пет месеци после априлске побуне 1974. којом је окончана 50-годиссња десничарска диктатура.

2003 – Министар одбране Србије и Црне Горе Борис Тадић допутовао у Израел. То је прва посета министра одбране у историји две земље.

2003 – Хашки трибунал осудио је босанског Србина Миломира Стакића на доживотни затвор због злочина против човечности над несрбима у Приједору и околини 1992. Он је први оптуженик коме је тај суд изрекао казну доживотног затвора. У марту 2006. Жалбено веће Хашког трибунала преиначило је првостепену пресуду у казну затвора од 40 година.

2003 – Аустријанац Феликс Баумгартнер (Фелиx) први је посебним падобраном – карбонским крилом за шест минута и 22 секунде прелетео Канал Ламанш, брзином већом од 200 километара на сат. Лет је започео скоком из авиона на висини нешто мањој од 9.000 метара.

2017 – Председник Венецуеле Николас Мадуро прогласио је победу на изборима за чланове Уставотворне скупштине, упркос критици из иностранства и оспоравању тамошње опозиције која је позвала на нове протесте. Мадуро је затражио укидање имунитета посланика опозиције да би им се судило.