1830 – Скупштина Француске је изабрала Луја Филипа за краља, пошто је Шарл X био присиљен да абдицира у Јулској револуцији. Нови краљ је постао познат као „краљ грађанин“.

1834 – Умро је француски проналазач Жозеф Мари Жакар који је 1801. изумео механички ткачки разбој, назван по њему „Жакарова машина“.

1858 – Краљица Викторија је за престоницу британског доминиона Канаде одабрала Отаву.

1859 – Рођен је српски глумац Илија Станојевић, познат као Чича-Илија, најпопуларнији комичар свог времена. Написао је комедију „Дорћолска посла“, а са Јанком Веселиновићем комедију с певањем „Потера“.

1876 – Рођена је холандска играчица Маргарета Гертруда Зеле (Маргаретха Геертруида Зелле), позната као Мата Хари. Под сумњом да је немачка шпијунка, Французи су је стрељали октобра 1917. године. Име Мата Хари, које значи „јутарње око“, узела је док је живела на Јави пре Првог светског рата.

1895 – Отворена је прва међународна изложба модерне уметности у Венецији која се од тада одржава сваке друге године (Бијенале).

1912 – Русија и Јапан су потписали споразум о подели интересних сфера у Монголији и Манџурији.

1938 – Умро је руски позоришни глумац, театролог и редитељ Константин Станиславски, оснивач Художественог театра у Москви 1898.

1942 – Искрцавањем америчких поморско-десантних снага на острво Гвадалканал, у групи Соломонских острва, почела је савезничка офанзива на Пацифику у Другом светском рату.

1947 – Експедиција норвешког етнолога Тора Хејердала (Тхор Хеyердахл) после 101 дана пловидбе стигла је ;сплавом „Кон Тики“ ;од Перуа до архипелага Туамоту у Полинезији.

1957 – Умро је амерички филмски глумац Оливер Харди (Хардy) који је са партнером Стеном Лорелом (Стан Лорел) (Стенлио и Олио) играо у више од 100 филмских комедија снимљених између 1926. и 1950.

1959 – Амерички сателит „Експлорер 6“ лансиран је из Кејп Каневерала. То је био први сателит који је послао фотографије Земље из свемира.

1960 – Обала Слоноваче је прогласила независност од Француске.

1960 – Кубански премијер Фидел Кастро (Цастро) објавио је одлуку о национализацији свих америчких компанија на Куби.

1964 – Проглашена је Народна Република Конго.

1989 – Умнрла је Мира Траиловић, позоришна редитељка, оснивачица авангардног београдског позоришта „Атеље 212“ (1956) и БИТЕФ-а (Београдски интернационални театарски фестивал). Као редитељка је београдској публици први пут представила ;најзначајнија имена светске позоришне авангарде – Јонеска, Сартра, Олбија, као и популарни хипи-мјузикл „Коса“.

1990 – Афрички национални конгрес Нелсона Манделе одустао је, после 29 година, од оружане борбе против власти беле мањине у Јужној Африци, а заузврат је влада те земље прихватила разговоре о окончању система апартхејда.

1995 – Више од 20 људи погинуло је у експлозији бомбе коју је у згради владе у Коломбу, у Шри Ланки, активирао један тамилски побуњеник, бомбаш-самоубица.

1996 – У Атини су се састали председници Србије и Хрватске Слободан Милошевић и Фрањо Туђман и постигли договор о нормализацији односа СР Југославије и Хрватске. Споразум је озваничен 23. августа.

1997 – Камбоџански министар иностраних послова Унг Хуот је формално преузео дужност првог премијера, заменивши збаченог принца Нородома Ранарита (Ранариддх).

1997 – Илегална организација косовских Албанаца Ослободилачка војска Косова преузела је одговорност за низ оружаних напада на полицијске станице на Косову и позвала Албанце у покрајини да подрже оружану побуну против српске власти.

1998 – У експлозији два аутомобила-бомбе у амбасадама САД у Кенији и Танзанији погинуло је 215 људи у Најробију и 11 у Дар ес Саламу, а рањено је више од 5.000 људи. Одговорност је преузела до тада непозната група Исламска армија за ослобођење светих места.

1999 – У Брчком, у Босни и Херцеговини, одржан је „Рок маратон 99“ на којем су се први пут од распада СФРЈ окупиле рок-групе из разних крајева бивше земље. Концерт најављен као „скуп високог ризика“, протекао је мирно.

2000 – На Корзици, Француска, су из заседе убијени оснивач главне герилске групе на том острву Жан-Мишел Роси и његов сарадник Жан-Клод Фратачи.

2000 – Група америчких и швајцарских научника је саопштила ;откриће девет нових планета изван Сунчевог система, што је од значаја за настојања научника да открију живот на неком другом месту у космосу.

2001 – Филипинска влада и муслиманска сепаратистичка група, Исламски ослободилачки фронт Моро потписали су примирје што је био корак ка окончању деценија борби на јужним Филипинима.

2002 – Међународни монетарни фонд (ММФ) доделио је 30 милијарди долара Бразилу, за побољшање економског стања. То је била највећа финансијска помоћ коју је ММФ дао некој држави до тада.

2003 – Суд у Даблину је осудио ;лидера Праве ИРА-е, одметничке фракције Ирске републиканске армије (ИРА), Мајкла Мекевита на 20 година затвора због организовања бомбашког напада у граду Оми у Северној Ирској 1998. када је погинуло 29 људи, а више стотина рањено.

2008 – Грузија је покренула офанзиву на Јужну Осетију, једну од две покрајине које су прогласиле независност 16 година раније. Руске оружане снаге су одговориле противнападом, чиме је започео шестодневни руско-грузијски рат, окончан 15. августа.

2009 – Умро је знаменити редитељ и сценариста Џон Хјуз (Хугхес) познат по филмовима „Сам у кући“, „Ферисов слободан дан“ и филмовима о младима и одрастању током 1980-тих и 1990-тих, као што су „Сиxтеен цандлес“ и „Бреакфаст Цлуб“.

2014 – Трибунал за геноцид у Пном Пену осудио је на доживотни затвор двојицу званичника режима Црвених Кмера: бившег шефа државе Кије Сампана и Нуона Чеа, који је био десна рука озлоглашеног вође Црвених Кмера Пола Пота. Током владавине Црвених Кмера у Камбоџи је побијено 1,7 милиона људи.

2016 – У летњем невремену у Скопљу, главном граду Северне Македоније, погинула су 22 човека, а повређено је више десетина људи.