480. пне – Персијанци под вођством краља Ксеркса су победили у тродневној бици код Термопила војску спартанског краља Леониде. Та победа је Ксерксу омогућила освајање Атине.

378 – У бици код Хадријанопоља, у којој су Готи тешко поразили Римљане, погинуо је источно-римски цар Валент Флавије, рођен 338. у данашњим Винковцима (Цибалае).

1842 – САД и Велика Британија потписале су споразум којим је одређена граница између САД и Канаде од Мејна до Великих језера.

1896 – Рођен је швајцарски психолог Жан Пијаже (Јеан Пиагет), познат по истраживањима сазнајних функција код деце. Основао је Међународни центар за генетичку епистемологију („Дечији говор и мишљење“, „Увод у генетичку епистемологију“).

1896 – Немачки инжењер и проналазач Ото Лилијентал (Отто Лилиентхал), један од пионира авијације, погинуо је испробавајући планер двокрилац који је конструисао те године.

1918 – Рођен је амерички филмски режисер Роберт Олдрич (Алдрицх) који се успешно опробао у готово свим филмским жанровима – од вестерна до психолошких драма („Шта се догодило с Беби Џејн?“, „Вера Круз“, „Апач“, „Дванаест жигосаних“, „Пољубац смрти“).

1919 – Рођен је италијански композитор и писац либрета Руђеро Леонкавало (Руггиеро Леонцавалло). Славу му је донела опера „Пајаци“ чији успех није постигло ниједно од његових многобројних каснијих дела.

1942 – Током кампање „Напустите Индију“ (Qуит Индиа) Свеиндијског конгреса, британске власти су у Бомбају ухапсиле индијског националног вођу Махатму Гандија (Гандхи) и његових 50 следбеника. Ганди је у затвору 21 дан штрајковао глађу, а пуштен је 1944. под притиском јавности.

1945 – Американци су, на крају Другог светског рата, бацили и другу атомску бомбу која је разрушила више од половине јапанског града Нагасаки. Погинуле су 73.000 људи, а хиљаде умрле наредних година од радијације. Јапан је капитулирао 15. августа, чиме је рат окончан.

1945 – На трећем заседању у Београду, Антифашистичко веће народног ослобођења Југославије (АВНОЈ) проглашено је за привремену Народну скупштину Демократске Федеративне Југославије.

1954 – Као одговор на претње СССР-а и источног блока Југославији, Грчка, Турска и Југославија закључиле су на Бледу (Словенија) Балкански савез о политичкој сарадњи и узајамној помоћи на рок од 20 година. Отопљавањем совјетско-југословенских односа после 1956. године, тај савез је губио на значају, иако формално никада није отказан.

1962 – Умро је немачки писац Херман Хесе (Херманн Хессе), добитник Нобелове награде за књижевност 1946. Дубоко саживљавање са савременим проблемима и отпор конвенционалним друштвеним нормама учинили су га шездесетих година идолом омладине на Западу. Сматра се претечом и класиком хипи-културе („Демијан“, „Степски вук“, „Сидарта“, „Игра стаклених перли“, „Нарцис и Златоусти“).

1965 – Бивша британска колонија Сингапур постала је независна држава у оквиру Комонвелта после отцепљења од Малезије.

1969 – Глумица Шерон Тејт (Схарон Тате), жена филмског редитеља Романа Поланског, и још четири особе брутално су убијени у њеној кући на Беверли Хилсу.

1974 – Потпредседник САД Џералд Форд (Гералд) постао је председник, пошто је оставку поднео Ричард Никсон (Рицхард Ниxон), због умешаности у аферу Вотергејт.

1975 – Умро је руски композитор Дмитриј Шостакович, један од великана совјетске и светске музике 20. века. Његов опус, поред 15 симфонија, садржи опере, балете и камерну музику.

1992 – У Барселони су завршене 25. Олимпијске игре на којима је учествовало 15.000 спортиста из 172 земље. Спортисти СР Југославије, због санкција УН, нису могли да учествују у екипним спортовима, али су медаље изборили стрелци – Јасна Шекарић сребрну, а Аранка Биндер и Стеван Плетикосић бронзану.

1998 – У сукобу са индијском полицијом у Кашмиру погинуо је Али Мохамамад Дар (Мохамаммад), самопрокламовани заменик врховног команданта забрањене сепаратистичке исламске оружане групе Хизб-ул-Муџахедин, која би да Кашмир припоји Пакистану.

1998 – Кошаркашка репрезентација СР Југославије постала је светски шампион.

2000 – У катастрофалним поплавама у Индији, Непалу, Бутану и Бангладешу живот је изгубило 300 људи, а милиони су остали без домова.

2002 – Умро је генерал-поручник Тран До, најпознатији вијетнамски дисидент који је последњих година живота био заговорник политичких реформи у Вијетнаму.

2004 – Тери Николс (Террy Ницхолс) осуђен је у Америци на 161 годину и доживотни затвор без права на помиловање и скраћење казне, због постављања бомбе у згради државних органа у Оклахома Ситију 1995. године, када је погинуло 168 особа.

2008 – У Америци је умро Махмут Дарвиш (Махмоуд Дарwисх), палестински песник. Поезија Дарвиша говори о животу у изгнанству као свакодневници. Добитник је награда, међу којима „Босанског стећка“ и „Златног венца Струшких вечери поезије“ (2007).

2010 – У клизиштима у покрајини Гансу, на северозападу Кине, 1200 људи је погинуло, а више од 500 нестало. Бујица блата је прекрила пет квадратник километара, понегде до трећег спрата стамбених зграда.

2010 – У поплавама у Пакистану је погинуло 1.600 људи, 500.000 је остало без крова над главом, а било је угрожено 13,8 милиона.

2011 – Европска централна банка (ЕЦБ) оценила је да су финансијска тржишта у најтежој кризи од краја Другог светског рата и да кључну улогу у окончању те кризе треба да имају државе чланице евро-зоне, а не ЕЦБ.

2014 – Пошто је бели полицајац у Фергусону, предграђу америчког града Сент Луиса, убио младог црнца Мајкла Брауна, избиле су вишедневне демонстрације уз сукобе с полицијом која је за растеривање демонстраната користила и војну опрему.

2015 – Посланички избори на Хаитију који су током четири године више пута одлагани услед политичких размирица хаићанске извршне власти и опозиције, протеклу су уз нереде.

2017 – Више од 70 младих миграната, углавном из Сомалије и Етиопије, удавило се код обале Јемена пошто су кријумчари присилили више од 120 људи да с брода сиђу у море.