955 – Војска немачког цара Отона И (Отто) потукла је Мађаре у бици код Лехфелда (Лешко поље), отклонивши опасност од мађарске инвазије.

1627 – Француски кардинал Ришеље (Рицхелиеу) је на челу краљевских трупа почео опсаду Ла Рошела, упоришта француских протестаната, хугенота. Ла Рошел је пао у октобру 1628, после 14 месеци опсаде.

1675 – По налогу краља Чарлса ИИ (Цхарлес) положен је камен-темељац Краљевске опсерваторије у јужном лондонском предграђу Гринич. Задатак опсерваторије био је да изучавањем положаја звезда помаже навигацији. Први краљевски астроном био је Џон Флемстид (Јохн Фламстеед).

1792 – У Паризу је више од 1.000 људи погинуло у јуришу масе на краљевску палату Тиљерије, где су гневни грађани масакрирали краљеву Швајцарску гарду. Ухапшен је краљ Луј XВИ и укинута је монархија.

1810 – Рођен је италијански државник Камило Бенсо Кавур (Цамилло Цавоур). Као премијер Пијемонта (1852) под Виториом Емануелом ИИ (Витторио Еммануелле) модернизовао је војводство и био кључна личност у покрету за уједињење Италије под Савојском династијом.

1842 – Велика Британија је женама и деци млађој од 10 година законом забранила рад у подземним коповима рудника.

1846 – У Вашингтону је основан центар за научна истраживања „Смитхсониан Институтион“. Данас највећа установа те врсте у свету, установљена је по опоруци британског научника Џејмса Смитсона (Јамес Смитхсон), који је умро 1829, а свој иметак од преко 100.000 фунти завештао САД.

1878 – Српски кнез Милан Обреновић издао је указ о „устројству Војног музеја“ ради прикупљања и чувања трофеја из ратне историје. Музеј је смештен у преправљену џамију на платоу Горњег града Београдске тврђаве на Калемегдану.

1878 – Рођен је композитор и музички писац Исидор Бајић. Основао је прву музичку школу у Новом Саду и покренуо „Српски музички лист“ (опера „Кнез Иво од Семберије“, збирка соло песама „Песме љубави“, хорске песме).

1895 – У „Краљичиној сали“ у Лондону изведен је први променадни концерт којим је дириговао Хенри Вуд (Хенрy Wоод). Он је био главни организатор британског годишњег фестивала класичне музике „Промс“ до 1940.

1904 – Руска флота претрпела је у руско-јапанском рату тешке губитке у борби с јапанским ратним бродовима, при покушају да се пробије из блокиране луке Порт Артур, у Кини.

1913 – Други балкански рат је окончан мировним споразумом којег су у Букурешту с пораженом Бугарском потписале победнице – балканске савезнице Грчка, Румунија, Србија и Црна Гора. Букурештанским миром Македонија је подељена између Бугарске, Грчке и Србије, а Румунија је добила део Добруџе.

1914 – Француска је, на почетку Првог светског рата, објавила рат Аустро-Угарској.

1920 – У Севру, предграђу Париза, после Првог светског рата потписан је мировни уговор Турске и чланица Антанте којим је Турска лишена многих територија Отоманског царства. Уговор је изазвао велико огорчење у Турској и парламент је одбио да га ратификује.

1945 – Јапан је у Другом светском рату понудио савезницима предају, под условом да цар Хирохито задржи престо.

1964 – Папа Павле ВИ донео је своју прву енциклику (Еццлесиамсуам) о помирењу са осталим хришћанским црквама, нехришћанским верским заједницама и о спремности на дијалог са свима који то желе.

1990 – Шефови арапских држава су већином гласова (12 „За“, осам „Против“) осудили ирачку окупацију Кувајта. Председник Ирака Садам Хусеин је позвао муслимане на „џихад“ (свети рат) против страних трупа и корумпираних арапских вођа.

1999 – Исламски герилци су руску покрајину Дагестан прогласили независном државом и позвали на „свети рат“ (џихад) за ослобођење.

2001 – У нападу побуњеника из покрета УНИТА на путнички воз јужно од Луанде, убијено је 250 људи. То је била једна од најкрвавијих акција у грађанском рату у Анголи.

2003 – Уз помоћ специјалне везе између базе и Међународне свемирске станице венчали су се руски космонаут Јуриј Маљеншенко (Yури Маленцхенко) који је био у орбити, на око 400 километара изнад Новог Зеланда, и Јекатерина (Екатерина) Дмитријева која је била у свемирском центру у Хјустону. То је прво „свемирско венчање“ у историји.

2004 – Либија је пристала да исплати 35 милиона долара обештећења породицама 160 жртава не-америчког порекла које су погинуле у бомбашком нападу на један ноћни клуб у западном Берлину 1986. године.

2007 – Умро је амерички фотограф Џо О’Донел (85), познат по фотографијама Хирошиме и Нагасакија после експлозије атомских бомби 1945.

2008 – Умро је амерички соул и фанк музичар Ајзак Хејс (Исаац Хаyес). Својим радом 1970-их година је положио темеље и за диско музику. Највећи успех постигао је темом (Тхеме Фром Схафт) за филм „Шафт“ (Схафт) за који је награђен Оскаром и Гремијем. У цртаној серији „Саут парк“ (Соутх Парк) давао глас лику кувара „Шефа“.

2008 – Руска војска преузела је контролу над Ћинвалијем, главним граду сепаратистичке области Јужне Осетије, а грузијске снаге повукле су се са скоро свих делова те територије.

2011 – Уличне немире у Лондону због владиних мера штедње и сиромаштва успело је да сузбије 16.000 полицајаца. Пљачка, паљење и изгреди проширили су се и на друге градове Велике Британије: Манчестер, Ливерпул, Бирмингем, Нотингем и Салфорд. Током четири ноћи уличног дивљања, ухапшено више од 1.100 људи од чега 768 у Лондону. Главнина изгредника биле су разнолике групе младих људи.

2012 – Умро је мајстор за специјалне ефекте и троструки добитник награде Оскар, Карло Рамбалди.

2014 – На првим директним председничким изборима у Турској победио је дотадашњи премијер Реџеп Тајип Ердоган.

2016 – Умро је Џералд Кевендиш Гровенор (Гералд Цавендисх Гросвенор), војвода од Вестминстера, један од најбогатијих Британаца чија се имвина процењује на око 10 милијарди евра.